II Model Show Wrocław 2013 /06-07.04.2013/

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: II Model Show Wrocław 2013 /06-07.04.2013/

Postprzez Adrianowro » niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:47

Adrianowro

Reklama

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 7 kwietnia 2013, 19:48

Bardzo fajna impreza w bardzo zacnym towarzystwie, dziękuje za miłe spotkanie.
Naszej rodzinie najbardziej podobał się model parowozu :shock:
Pozdrawiam Marcin
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez qba » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 07:27

Gratulacje dla Adriana, zgarnął dużo nagród w tym roku :) Co dostałeś za Behemota?
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez dinsdeyl » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 09:45

Wizytę we Wrocławiu zaliczam do udanych, pod względem towarzyskim, wiele znanych twarzy i nowych dla mnie też :).
Konkurs podobno jakiś był, ale jakoś na sali mało oglądałem modeli ;).
Co do samej organizacji imprezy to mam kilka uwag.
Na plus:
- 30 - 40 minut na spakowanie się przed częścią oficjalną, bardziej docenią to osoby, które mają więcej niż 100km do przejechania.
- Każdy młodzik i junior został nagrodzony za samo uczestnictwo.
Na minus:
- Opis klas startowych, liczby są trochę kłopotliwe, lepsze byłoby np. PK35 - pojazdy kołowe skala 1:35, zdecydowanie bardziej czytelne zwłaszcza przy zgłaszaniu i rozkładaniu modeli
- Klasy dla młodzików i juniorów, powinno być ich więcej, aby można było nagrodzić więcej dzieciaków, dla młodzieży jest to duża sprawa jak dostanie medal i dyplom
- Nie minus, a drobna uwaga - miejsce dla pancerki i kołówki w 1:35 - mało, natomiast wszelkie pojazdy w 1:48 miały bardzo dużo wolnej przestrzeni, proponuje na przyszły rok ustawić klasy w taki sposób: Pojazdy gąsienicowe 1:35, 1:48, 1:72 itp. Lepiej zarządza się miejscem.
- Zgłaszanie modeli, to było okropne, w kolejce spędziłem 30 - 40 minut! Złym pomysłem było, aby część klas zgłaszać u jednej osoby, a cześć u innej, koniec końców przywożąc modele od kilku osób, karty miałem całkowicie pomieszane. Raz ja, raz ktoś inny znowu ja itd. Jak widziałem każdy z kolegów przyjmujących miał własną pulę numerów, w takim wypadku można zrobić nie jedną kolejkę do trzech, ale trzy kolejki do trzech przyjmujących. Dobrym pomysłem jest, aby zgłoszenia z internetu były w podpisanych nazwiskami kopertach, wtedy szuka się tylko koperty, w której wszystko jest. Ułatwi to wam pracę. Odznaczanie w komputerze zarejestrowanego modelu w mojej ocenie mija się z celem, wydłuża to wam i tak ciężką pracę. Zwróćcie uwagę też na sposób poboru opłat, można było przejść bez płacenia. Kilka razy mijałem ten stół z kartami w ręku zanim się zarejestrowałem i nikt mnie nie zaczepił.

Wyszło więcej minusów, ale to nie ze złośliwości tylko z chęci pomocy organizatorom, aby impreza była coraz lepsza i żebyście nie dokładali sobie niepotrzebnej pracy. Najważniejsze jest to, że chcecie robić tę imprezę dla uciechy innych modelarzy co doceniam i za co dziękuję.
Nagrodzonym gratuluję, swoich rozmówców pozdrawiam, wszystkim życzę zdrowia i chęci do dalszej pracy modelarskiej.
Na kolejną edycję wstępnie się wpraszam :).
Pozdrawiam
Paweł S.
dinsdeyl

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 13:29

qba napisał(a):Gratulacje dla Adriana, zgarnął dużo nagród w tym roku :) Co dostałeś za Behemota?

A dziękuje bardzo, sam jestem w lekkim szoku.
Nagroda niespodzianką za Behemota były bardzo fajne gazety :
a) Po angielsku co przy moich planach emigracyjnych jak znalazł :)
b) Bardzo fajne warsztaty z malowania figurek co u mnie nadal kuleje będzie z czego zagapiać
Obrazek

Co do samej imprezy .....
Ma potencjał , modeli więcej niż w zeszłym roku...
Pogoda trochę nie dopisała więc pokaz sprzętu 1:1 ograniczono do minimum ...(chyba )
Co do rejestracji to przyłączam się do wypowiedzi powyżej , że łatwiej odbierać internetowe zapisy po nazwisku niż po poszczególnych klasach ...w Bytomiu sprawdza się to rewelacyjnie.
Same modele - nie wiem może stary jestem i marudzę ale mam wrażenie że powoli jest monotonia na wystawach.
Ciągle tylko Shermany , KW,Pantery itp.
Brakuje mi jakiś niecodziennych pomysłów i projektów - zwłaszcza w dioramach .....( a może tylko ja mam takie durnowate pomysły )
Klasa SF i z przymrużeniem oka leżała :(

DUŻE brawa dla przedstawiciela M-zone za ufundowanie po modelu dla każdego młodego uczestnika (rozdawano podczas zakończenia)
No i szacun dla wszystkich sponsorów wyróżnień bo było ich naprawdę sporo....
Adrianowro

Postprzez Rob-Roy » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 15:26

Dzięki za uwagi, niczego nie odbieramy za złośliwe :). Aczkolwiek "korki" przy rejestracji były głównie spowodowane tym, że 3/4 uczestników wypełniała zgłoszenia ręcznie na miejscu. W przyszłym roku na pewno poprawimy, będzie stolik dla "elektronicznych", będzie przebudówka klas, a Juniorów już teraz mogę powiedzieć, że rozbudujemy :)
Pozdrawiam
"Tylko podróż jest prawdziwym życiem, jak i prawdziwe życie jest podróżą."
Rob-Roy

Postprzez Rob-Roy » wtorek, 9 kwietnia 2013, 15:59

Obiecanych kilka zdjęć:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Tylko podróż jest prawdziwym życiem, jak i prawdziwe życie jest podróżą."
Rob-Roy

Postprzez donalyah00 » środa, 10 kwietnia 2013, 08:57

Również dziękuję za sympatyczne spotkania - jak dla mnie jeden z najważniejszych elementów podobnych imprez!

Drugim, równie ważnym elementem są same modele. Zacznijmy od fotogenicznego aluminium:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kontynuując temat rur ale już w skali 1:72... Obrazek

...oraz aluminium (bardzo podobał mi się pomysł z tacką pod otwartym silnikiem)
Obrazek

Ciąg dalszy aluminium (świetne są te wszystkie cienkościenne chwyty powietrza oraz zróżnicowanie odcieni metalu)
Obrazek

Skoro jesteśmy już przy modelach nieco większych (1:48) - oto LALA-1...
Obrazek

... trzy ładnie zużyte rodzynki malarskie (bujny trawnik jakoś idealnie komponuje mi się z końcówką występów Luftwaffe)...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

... oraz latające rusztowanie bardziej filigranowe niż jego większy kuzyn z Nowej Zelandii - dH.2 ;o)
Obrazek

W 72-ce niezły był też Ju 88 ...
Obrazek

...i LVG C.V.
Obrazek

Znana już "zapomniana Wilga" dalej robi piorunujące wrażenie:
Obrazek

Na deser kapka pancerki...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

... oraz dwie luźne impresje - torpeda na środku pomieszczenia i nieco zdziwiony tym faktem nos Sabre ;o)):
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez T.Z.Kędzierski » piątek, 12 kwietnia 2013, 11:52

W trakcie zakończenia imprezy odbyła się mała uroczystość, żeby przybliżyć jej znaczenie młodszemu pokoleniu polecam krótką informacją o wyróżnionym na stronie IPMS Świdnica
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?op ... &Itemid=38

miłej lektury
Chcesz znaleźć się w gronie ludzi akceptujących Ciebie takim, jaki jesteś? Przystań do z IPMS Świdnica – ludzi ze Zdolnego Śląska
Kliknij zatem:
http://www.ipmsswidnica.pl/index.php?op ... &Itemid=17
T.Z.Kędzierski

Poprzednia strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea