Etrich Taube Flashback 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Etrich Taube Flashback 1/48

Postprzez xmald » wtorek, 9 kwietnia 2013, 12:43

dzięki tą technikę robienia kół widziałem... ciężko było by tak równo te koła porozcinać w tym moim glucie jest obręcz.
te kupne są za małe i za drogie. zaryzykowałem i kupiłem blachę parta. zobaczymy może się nada.
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Voltan » wtorek, 9 kwietnia 2013, 12:50

Model robi wrażenie. trzymam kciuki za "olinowanie", bedzie tyle tych linek co w szanujcym sie jachcie :)
Voltan

Postprzez waran » wtorek, 9 kwietnia 2013, 12:51

W wielu modelach używałem blaszek i też było ok. tym bardziej w skali 1/48.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 9 kwietnia 2013, 13:27

waran napisał(a):Te produkty zapewne znacie,nie ma tego dużo ale myślę że propozycja wzrośnie,przesyłka do Polski ok.12 $ za komplet
http://www.scalespokes.com/shop/

http://www.scalespokes.com/product-cate ... eels/1144/
1:144 ? :shock:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez xmald » wtorek, 9 kwietnia 2013, 15:17

waran napisał(a):W wielu modelach używałem blaszek i też było ok. tym bardziej w skali 1/48.

I tak też chyba zrobię, myślę że będą i tak wyglądały lepiej niż ta moja dłubanina a zrobienie tego koła zajęło mi kilka godzin...
piotr dmitruk napisał(a):1:144 ? :shock:

To już musi być prawdziwa masakra dla wykonawcy... I cena też pewnie odpowiednio wysoka bo na specjalne zamówienie.
25 $ to już i tak cena zaporowa, podobnie biorą za drewniane śmigła które bez porównania łatwiej zrobić. Biorąc pod uwagę te ceny to pomyślcie ile Taurus powinien brać za swoje cuda?? 100$??
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » wtorek, 9 kwietnia 2013, 15:52

Ha,obliczyłem że wszelkie dodatki dostępne na rynku do modeli 1/32 Wingnut Wings to wydatek rzędu 600-800 zeta :( do modelu.
waran

Postprzez RH » środa, 10 kwietnia 2013, 21:41

Voltan napisał(a):Model robi wrażenie. trzymam kciuki za "olinowanie", bedzie tyle tych linek co w szanujcym sie jachcie :)

Oj przydadzą sie te trzymane kciuki ,bo wiem ile tu tego jest i jak się trzeba ngłowić aby prawidłowo je rozplanować

Tutaj przypomnienie linku z galerii
viewtopic.php?f=13&t=14503
RH

Postprzez xmald » środa, 10 kwietnia 2013, 22:28

RH napisał(a):Oj przydadzą sie te trzymane kciuki ,bo wiem ile tu tego jest i jak się trzeba ngłowić aby prawidłowo je rozplanować

Masz może jakieś rady dotyczące tego właśnie etapu?
Twój model już wielokrotnie podziwiałem, świetne cieniowanie płótna i efektu jego przezroczystości. Szkoda, że Flashback dał ciała z paroma rzeczami w tym modelu...
Męczyłem dzisiaj golenie podwozia i zastrzały od tych goleni właśnie.
Zakładanie takielunku na moim jachcie mam nadzieję już niebawem!
GrzeM napisał(a):Ktoś z kolegów kiedyś powiedział, że na Taube latali nazgule

No zgadzam się pomalować na czarno i aeroplan dla Nazguli jak znalazł Frodo nie miał by szans...
Model pozostawia wiele do życzenia (jego wykonanie) ale kocham ten samolot!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez waran » czwartek, 11 kwietnia 2013, 06:39

Filipie z pozoru olinowanie tego fruwadła nie jest takie trudne,wystarczy dobrze rozpocząć :mrgreen:.Największy problem to trzymanie modelu w rękach.U mnie wyglądało to tak, że okleiłem sobie krawędzie natarcia prawego skrzydła osłabioną z kleju taśmą tamki i cały czas tak właśnie trzymałem model.Jeśli dobrze pamiętam zacząłem wyplatanie od spodu.Powodzenia
waran

Postprzez RH » czwartek, 11 kwietnia 2013, 07:36

W tym modelu nie było tak strasznie z olinowaniem .Model raczej jest stabilny plastik robi swoje .
Jak pamiętam to na początek porobiłem otworki w ramce ,tej pod skrzydłem i przeplatałem żyłkę usztywniając ją kroplą kleju (żyłka 0,10mm)więcej pracy jest przy linkach od kierowania lotkami ,gdzie trzeba umiejętnie je naciągnąć aby nie zwisały . Dużo pisania w tym temacie ,wole to przekazywać ustnie . :)
Większy problem był z Etrichem z żywicy .Bo tam w trakcie olinowania naprawdę trzeba było uważać na strukturę skrzydła,jest niesamowicie cienka niczym bibuła
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=14461
RH

Postprzez xmald » sobota, 13 kwietnia 2013, 22:36

Czołem! Może na poniższej focie niewiele tego widać ale wziąłem się za olinowanie gołębia. Dotychczas zużyłem 24 śruby rzymskie a to tylko rozgrzewka przed tym, co mnie czeka. Ale zabawa jest pyszna. Wybaczcie jakość foty ale nie posiadam sensownego oświetlenia... Jak widać na obrazku zrobiłem również podwozie. Blaszki Parta przyszły więc może niedługo pokażę, co udało mi się wydłubać w kwestii kół.
Waranowi i RH dziękuję za rady dotyczące olinowania.
RH twoje Taube i AII i ten Etricha już od jakiegoś roku były dla mnie mobilizacją i inspiracją żeby zabrać się za mojego!
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » niedziela, 14 kwietnia 2013, 01:20

To prawdziwy żaglowiec. Piękny będzie z niego model.
Płótno + drewienka + czarne okucia + linki + stal, dają niezwykle atrakcyjna dla oka kolorystykę. + bajkowy kształt tego samolociku... Piękna rzecz !!
spiton

Postprzez RH » niedziela, 14 kwietnia 2013, 08:45

[quote="xmald"]Czołem! Może na poniższej focie niewiele tego widać ale wziąłem się za olinowanie gołębia. Dotychczas zużyłem 24 śruby rzymskie a to tylko rozgrzewka przed tym, co mnie czeka. Ale zabawa jest pyszna. Wybaczcie jakość foty ale nie posiadam sensownego oświetlenia... Jak widać na obrazku zrobiłem również podwozie. Blaszki Parta przyszły więc może niedługo pokażę, co udało mi się wydłubać w kwestii kół.
Waranowi i RH dziękuję za rady dotyczące olinowania.
RH twoje Taube i AII i ten Etricha już od jakiegoś roku były dla mnie mobilizacją i inspiracją żeby zabrać się za mojego!
Dodam od siebie tylko tyle ,modele z tych lat mają coś w sobie ,że warto je kleić :) choćby właśnie dla tego olinowania .
lotnictwo z tego okresu ,to romantyzm ,poezja i coś tam jeszcze .Po prostu diament wśród samolotów :) Tak trzymać !
RH

Postprzez waran » niedziela, 14 kwietnia 2013, 09:18

Zgadzam się z Tobą,szmatopłaty to jest TO,ja czekam na dostępność modeli tej odrodzonej się :mrgreen: firmy-
http://www.copperstatemodels.com/index. ... 2013.02.25
waran

Postprzez xmald » wtorek, 7 maja 2013, 15:50

Sporo minęło od ostatniej aktualizacji. Dół już prawie ma naciągi, powoli czas na górę. W międzyczasie dorobiłem jeszcze parę detali. Mam nadzieję, że w ciągu miesiąca uda się skończyć. Chętnie jeszcze kiedyś sobie jakiegoś Taube bym zrobił...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat