"Łódzki" Mig-21

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

"Łódzki" Mig-21

Postprzez Maciek » czwartek, 4 września 2008, 17:29

Przechodząc i mając aparat pod ręką, postanowiłem zrobić trochę zdjęć tego egzemplarza. Znajduje się on przy Al. Politechniki, przy Hali Sportowej w Łodzi. Zamieszczam tylko kilka zdjęć, ale gdyby znalazł się zapaleniec, który chciałby zrobić miniaturkę, mam dość szczegółowo obfotografowany ten samolot i zawsze mogę dorobić kolejne potrzebne zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A tak przy okazji. Znawców proszę o potwierdzenie czy na pewno jest to Mig-21, a jeśli tak, to jaki dokładniej.

P.S.
Z tym samolotem związana jest pewna przepowiednia:
"Ten samolot odleci, gdy Politechnikę Łódzką ukończy pierwsza dziewica." ;)
Wcześniej, jak pamiętam,stał tu samolot TS-11 Iskra (tak mi się wydaje) i "odleciał". Wcześniej (na pewno) Jak-23 oraz Lim-1. Czyżby ww. proceder miał już miejsce? :P
Ostatnio edytowano czwartek, 4 września 2008, 21:30 przez Maciek, łącznie edytowano 2 razy
Maciek

Reklama

Re: "Łódzki" Mig-21

Postprzez Cichociemny » czwartek, 4 września 2008, 18:18

Maciek napisał(a):Znawców proszę o potwierdzenie czy na pewno jest to Mig-21, a jeśli tak, to jaki dokładniej.

Znawcą nie jestem, ale napiszę że jest to MiG-21M.
Maciek napisał(a):Wcześniej, jak pamiętam,stał tu samolot TS-11 Iskra i "odleciał".

Jesteś pewien że Iskra? Bo chyba jednak Jak-23 i Lim-1 (w takiej kolejności). Zresztą zobacz sobie tutaj.
Cichociemny

Postprzez Maciek » czwartek, 4 września 2008, 19:09

Dzięki za link. Wydawało mi się że Iskra, ale mogę się mylić. Mały byłem.;) aczkolwiek w tak zwanym między czasie może stała...

A jeszcze takie małe zapytanie. Z której wersji łatwiej uzyskać M? Z D czy z J?
Maciek

Postprzez Maciek » sobota, 6 września 2008, 16:12

To ja jeszcze po prośbie napiszę.;)
Czy któryś z kolegów mógłby pomóc mi w przygotowaniu kalek do modelu tego Mig'a? Skala 1:48. Oczywiście chodzi tlko o niektóre oznaczenia. Oto zdjęcia co byłoby mi potrzebne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia własne.
Obrazek
zdjęcia z: www.sanko.wroclaw.pl

Chodzi głównie o przygotowanie kalek w programie graficznym. Ja niestety nie posiadam takich umiejętności.
Jeśli chodzi o drukowanie, to Wojtek Fajga napisał, że może wydrukować jeśli będą przygotowane w postaci wektorowej. Druk na kalce przezroczystej lub białej. Z tego co się zorientowałem, to najwięcej problemu będzie z godłem pułku.
Ze swojej strony mogę zaoferować dokładny "walk around" tego samolotu.
Pozdrawiam,
Maciek

P.S.
Do moderatora: nie wiem czemu, ale zamiast obrazka pojawia się napis: "obrazek". Co zrobiłem źle?
Ostatnio edytowano niedziela, 7 września 2008, 09:27 przez Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Maciek

Postprzez xenomorph » sobota, 6 września 2008, 16:22

Wklej zdjęcia ze strony hostującej, bo zapewne foty na w.w. stronie są blokowane.
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Maciek » niedziela, 7 września 2008, 09:28

Teraz jest już ok. Czekam zatem na jakąś odpowiedź w związku z moją prośbą.
Maciek

Postprzez Maciek » poniedziałek, 8 września 2008, 11:59

Może jednak znajdzie się ktoś chętny do pomocy? Jeśli będzie trzeba to zapłacę.;)
Maciek

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste