Tommy napisał(a):Jakby ktoś mógłby mnie upewnić co do koloru, byłoby miło. Spaw dorobić szpachlówką? Jeśli tak to jaką?
Na kolorach się nie znam, za to ze spawami mam pewne doświadczenie. Eksperymentowałem z dobrym skutkiem z Poxilina czyli masą 2 składnikowa, daje się z niej wykonywać spawy.
Fakturę spawu wykonywałem 1/3 zaostrzonej cienkiej rurki, jednak później wykonywałem je po prostu skalpelem, są drobniejsze i bardziej realistyczne.
Nie polecam do tego szpachli Wamodu ani innych szpachli w płynie. Myślę, że dobre efekty może dać Milliput, nie mam jednak porównania jego właściwości z Poxiliną chociaż ta ostatnia jest na pewno tańsza i łatwiej dostępna.
edit: przyjrzałem się spawowi który chcesz uzupełnić na wieży po wycięciu uchwytów, jego struktura jest bardzo płaska. Więc ten akurat spaw da się odtworzyć przy pomocy płynnej szpachli. Należałoby ja nałożyć , poczekać aż zacznie gęstnieć i wykałaczką albo skalpelem porobić podobne szlaczki jak na oryginale.
Tommy napisał(a):Czy jakaś firma opracowała fototrawionki do tego modelu/można dokupić np. Dragonowskie, czy lepiej to zostawić?
Kurczę, muszę dokupić tyle pierdółek, że na pewno czegoś zapomnę - farbki, rozpuszczalnik, pigmenty, szpachlówka, lufa...
Jest tego multum chociażby naszego Abera
http://www.mojehobby.pl/catalog/Aber-602957.html?search_keywords=tigerChociaż nie wiem czy na początek nie lepiej skupić się na fajnym sklejeniu modelu, dodatki fototrawione są super jednak nie są łatwe w łączeniu, szczególnie blaszka+blaszka ja do tego mam lutownicę bo CA lubi puszczać. No i nie zawsze idealnie pasują.
Sam robię niewiele modeli ale powiem Ci na podstawie obserwacji warsztatów i galerii innych, że jakość modelu nie zależy od ilości dodatków tylko od zdolności modelarza, więc są modele bez żadnych dodatków które zachwycają malowaniem i wykonaniem i takie w które ktoś włożył kilkaset zł w dodatki i są jakie są.