Odlewanie żywicy

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Odlewanie żywicy

Postprzez szymony » wtorek, 16 kwietnia 2013, 11:58

Nigdy nie miałem problemu z odgazowaniem silikonu. Mój wiąże dosyć długo, więc spokojnie "natura" zrobi swoje. Żywica żeluje w kilka minut, a to mało by wszystko samo się odbomblowało. Pewnie sporo też zależy od konkretnego rodzaju silikonu i żywicy.
prawy alt padl :-(
szymony

Reklama

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 16 kwietnia 2013, 12:37

Bigtanku.
A właśnie po to żeby uniknąć niespodzianek.
Mieszam silikon i sruuuu pod próżnie. Ciasto rośnie tak na ok 5 wysokości i gwałtownie dup....
opada.
Dzięki temu silikon mam wolny od gazu. Pozostaje zaformować.
Nic nie wypływa ze skrzynki formierskiej, nie ma żadnych bąbli tam gdzie ich być nie powinno i innych przykrości.

Odpowietrzanie przez lanie cienkim strumieniem zrobiłem tylko raz, przy pierwszym zleceniu.

Szymony - myślę ze nigdy nie miałeś odgazowanego silikonu.
Przy pewnych formach tego silikonu można by nie odgazowywać, ale to tak jakby przykręcać nakrętkę bez podkładki.
Gondol Jerzy

Postprzez bigtank » wtorek, 16 kwietnia 2013, 12:53

To wszystko jest oczywiste tudzież wiadome :mrgreen:. Najwyraźniej odlewamy bardzo różne duperele. U mnie detale są często skomplikowane i mają tzw ujemne kąty lub inaczej ostre wcięcia, małe otworki i różne takie dziwne rzeczy do których silikon sam za diabła nie wlezie. Dlatego właśnie odsysam silikon podczas zalewania - wtedy zero bąbli w formach po prostu.... Inaczej natomiast podczas zalewania dużych elementów - części kadłuba, wieża etc, gdy mój zbiornik ;o) próżniowy jest za mały. Wtedy owszem wskazane jest odessanie wymieszanego silikonu. Zresztą wtedy i tak pomagam sobie pędzlem lub dmuchawką coby silikon wszędzie wlazł...
Andrzej
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 16 kwietnia 2013, 13:24

Dla mnie nie ma znaczenia kształt przedmiotu. Zawsze go odgazowuje przed zaformowaniem choćby po to żeby nie robić skrzynki o Bóg wie jak wysokich ścianach. Zalewanie pod próżnią rozwiąże wszystkie problemy z zakamarkami, ujemnymi kątami itp.
No ale nie każdy może sobie na to pozwolić. Trzeba zainwestować w sprzęt.
Natomiast oglądając Twoje relacje zawsze się zastanawiałem dlaczego lejesz zgazowany i nigdy jakoś nie zapytałem.

Nic cię to nie kosztuje - no może trochę prądu , spróbuj przed zaformowaniem odgazować, zobaczysz o ile mniej się gotuje w skrzynce taki odgazowany.
Gondol Jerzy

Postprzez mnak24 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 13:34

Dobra, spytam się z innej beczki. Co by było, gdybym użył zwykłego sylikonu i tej żywicy?
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 16 kwietnia 2013, 13:51

Nie zbadane są.....

A co to jest "zwykły" silikon?
To jest żywica do laminowania. Bardzo duży skurcz, długo sieciuje, łatwo się łamie.

Spróbuj.
Gondol Jerzy

Postprzez mnak24 » wtorek, 16 kwietnia 2013, 14:20

Pytam się, bo myślałem że, ktoś próbował i dlatego odradza ;o) Jak jest zła, to nawet nie próbuję.

Zwykły, to taki dostępny w kaźdym budowlańcu.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 16 kwietnia 2013, 14:54

Kurde!!!
Proponuje iść dalej i spróbować odlać coś na silikonowym biuście.
Jak będziesz w budowlanym to przeczytaj jaka jest szybkość sieciowania takiego silikonu budowlanego. Jeżeli 1mm na dobę cię satysfakcjonuje to próbuj.
Gondol Jerzy

Postprzez Marcin Kuźniar » wtorek, 16 kwietnia 2013, 21:51

Budowlany jest gęsty, może nie dopłynąć wszędzie, nie odwzorować detalu poprawnie. Budowlany jest lepki, moze zakleić detal (raz zakleja, raz nie - nie wiem od czego to zalezy). Prosty detal, nie inwestując w zywice poliuretanowa do odlewów, mozna nawet odlac z Distalu (chociaz nie wiem czy to taniej wyjdze), ale z silikonem budowlanym bym nie eksperymentował, lepiej kupić małe opakowanie silikonu na Alle...o
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Modelarz » wtorek, 16 kwietnia 2013, 22:43

Silikon - na Allegro w dziale materiały modelarskie jest silikon BLUESTAR, on jest idealny według mnie. Dobrze odwzorowuje i sam się odpowietrza.
Żywica - z tym jest trudniej, duże i stosunkowo proste elementy można odlewać bez odpowietrzania, ale jak coś bardziej szczegółowego to bez pompy nie da rady.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez mnak24 » środa, 17 kwietnia 2013, 05:54

Czyli budowlany odpada, jeszcze jedno, czy formy należy smarować jakimś specjalnym olejem, czy można każdym?

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez karambolis8 » środa, 17 kwietnia 2013, 06:35

Najlepiej żadnym. Nie ma takiej potrzeby.
karambolis8

Postprzez Gondol Jerzy » środa, 17 kwietnia 2013, 08:20

Modelarz napisał(a):Silikon - na Allegro w dziale materiały modelarskie jest silikon BLUESTAR, on jest idealny według mnie. Dobrze odwzorowuje i sam się odpowietrza.
Żywica - z tym jest trudniej, duże i stosunkowo proste elementy można odlewać bez odpowietrzania, ale jak coś bardziej szczegółowego to bez pompy nie da rady.

Taki silikon ma lepkość na poziomie 20 000 - 50 000 mPas jak niby on się ma sam odpowietrzyć?

Żywica - ta i owszem może się sama odpowietrzyć i większość szybkich nie wymaga odlewania pod próżnią.
Zamiast próżni można zastosować wirówkę lub stół wibracyjny
Gondol Jerzy

Postprzez piotr dmitruk » środa, 17 kwietnia 2013, 08:26

Ty zdaje się odlewasz profesjonalnie części o wysokim stopniu skomplikowania i zdetalowania.
W warunkach domowych , zwłaszcza do odlania tak prostego elementu jak łopata śmigła, nie ma potrzeby stosowania żadnych urządzeń. Wystarczy lać silikon cienkim strumieniem z niewielkiej wysokości i nie bezpośrednio na element, tylko tuż obok niego. Wypróbowane wielokrotnie z pozytywnym skutkiem.
A więc mnak, jeśli masz odlewać, zakup sobie preparaty, które Ci polecano, zrób ze dwie próby i jestem pewien, że wyjdzie Ci bez większego problemu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez mnak24 » środa, 17 kwietnia 2013, 08:27

MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje