Z listy, którą przeglądałeś wiele rzeczy jest trudnodostępnych (właściwie do szukania jedynie na aukcjach), głównie brazylijskie produkcje, które często i tak bywały wątpliwej jakości – o ile te starsze spokojnie można było kłaść na model (pomijając ewentualne błędy kolorystyczne i merytoryczne) to położenie nowszych produktów jest już niezłym wyzwaniem.
Odpowiadając na Twoje pytania:
- model wtryskowy Ił-62 jest w zapowiedziach Zvezdy, jest szansa iż w tym roku się go doczekamy
- nt. przeróbek modelu Eduarda informuje instrukcja kalkomanii PDT
klik, cywilna wersja Ju-52 Eduarda rzeczywiście może być lepszym materiałem wyjściowym
inbox- z Concorde Revella da się wykrzesać co nieco ale jest to trochę droga przez mękę, dwa zrobiłem i trzeciego się nie podejmę (do zobaczenia
tu i
tu), modele Tu-144 z ICM są o wiele nowsze i prezentują lepszy poziom wykonania, wyszły dwie edycje (
inbox Tu-144 i
Tu-144D)
- dla mnie oba modele Caravelle są praktycznie takie same,
tutaj masz inbox Mastercrafta, właściwie są to modele z poprzedniej epoki ale da się z nich coś wykrzesać, dwie przykładowe galerie kolegów samolotów wykonanych w malowaniu SAS:
galeria 1 i
galeria 2, do tego modelu dostępna też jest blaszka Extratechu zawierająca sporo detali
klik- Viscounty z S&M Models zrobiłem dwa (
LOT i
Aer Lingus), jednego z pudła producenta (
inbox) a drugiego z przepaku TwoSix Models (
inbox), to bardzo prosty model, dla mnie największym minusem były wszelkie krawędzie spływu (skrzydła, stateczniki, ogon), które były bardzo grube, teraz jest prościej z wykonaniem "naszego" malowania z racji nowych kalkomanii LimaOscar, niektóre sklepy nawet sprzedawały ten model łącznie z tą kalkomanią (np. Karaya). Alternatywą do modelu S&M jest model żywiczny Authentic Airlines.