Kaszka...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Kaszka...

Postprzez Worius » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 16:09

Witam.
Maluję humbrolami , po pomalowaniu modelu (aerografem) powierzchnia nie jest gładka lecz robi się "kaszka".
Do tej pory rozcieńczałem wamodem . Doradzono mi żebym użył white spirit duluxa ale okazało się że jest wycofany z produkcji.

Co robić?
Czy może to zależy od proporcji rozpuszczalnik/farbka?
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Reklama

Re: Kaszka...

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 17:06

Przyczyn może być kilka, nawet ciepłe pomieszczenie w którym model malujesz. Zbyt duża odległość aero-model, farba nim doleci do powierzchni modelu wysycha w powietrzu, a jej grudki przylepiają się do powierzchni - stąd ta tarka. Najlepiej malować w chłodne dni lub przenieść malarnie gdzieś do piwnicy. Maluję wyłącznie Humbrolem, rozcieńczam Wamodem. To farbki o grubo mielonym ziarnie, do aerografu rozcieńczam 1 do 4, ale pamiętać też musisz, że jasne kolory rozcieńcza się w innych proporcjach niż barwy ciemne.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez pawel700 » poniedziałek, 8 kwietnia 2013, 19:33

Między innymi dlatego przestałem kupować humbrole. Błyszczące też nie są najlepsze. Np. kiedyś trafił mi się czarny gloss z takim syfem jakby ktoś śmieci do puszki powrzucał. Z kolei metaliki humbrola często zapychają aerograf.
Jest to z pewnością wina farbek, bo z olejnymi revella i model master nigdy nie miałem takich przygód.
pawel700

Postprzez wojtasw » wtorek, 9 kwietnia 2013, 00:01

Hej.Czesc to moj 1-szy post na tym forum.Z dwojga zlego mam na mysli olejne, od jakichs 5 lat jakosciowo kepsze sa Revelle.
Odnosnie Humbroli mozna je uzywac z wyjatkiem bialego matu-szoj total.I generalnie sugestie j.w sa wskazane.
wojtasw

Postprzez Tomasz Ś. » czwartek, 25 kwietnia 2013, 17:18

Ja polecę vallejo air model, to farby już specjalnie rozcieńczone pod aero, wystarczy mocno wstrząsnąć i od razu lać, w dodatku mają kroplomierz. (Nadają się też do malowania pędzlem).
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Postprzez Worius » czwartek, 25 kwietnia 2013, 18:07

Wiem, vallejo są bardzo dobre, tylko cenowo trochę niezbyt :( .

pawel700 napisał(a):bo z olejnymi revella [...] nigdy nie miałem takich przygód.

Tylko że z matt blackiem revella też mi się tak robi :P

No cóż popróbuję...
Worius

Postprzez Marcin Kuźniar » czwartek, 25 kwietnia 2013, 19:16

Spróbuj trochę obniżyć cisnienie (jezeli masz mozliwosc regulacji). Jeżeli nie pomoże spróbuj malowac trochę bardziej gęstą farbą - czyli mniej rozcieńczoną. Ostatecznie można do farby dodac kroplę olejku terpentynowego lub lnianego - tylko ze wtedy farba matowa zasycha na satin. Jeżeli powodem problemu jest gruby pigment lub zabrudzona farba - mozna ja przed malowaniem przecedzić - ale to uciażliwa robota - lepiej kupic lepszą farbę (innej firmy)
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez Worius » niedziela, 28 kwietnia 2013, 11:13

Napsuły mi nerwów te humbrole. ;o)
Dzięki za pomoc :P
Worius

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje