Nagmachon APC 1:35 Legend

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Nagmachon APC 1:35 Legend

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 22 kwietnia 2013, 21:58

UUUU, dałeś do pieca. Przyśpieszenie z robotami jak po nitro. Ładnie się prezentuje. Szczególnie te wszystkie dodatki własnej roboty dodają smaczku.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Reklama

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 28 kwietnia 2013, 19:26

Czas zacząć długi łikend. Po krótkiej przerwie, prace ruszyły. Mam nadzieję, że w ciągu następnych dni uda mi się skończyć konstrukcję. To się jednak okaże.
Póki co, tak mają się prace:
Tu całokształt:
Obrazek

Doklejone na płycie silnika uchwyty.
Obrazek

Wysięgniki do km' ów, anten
Obrazek

Obrazek

Zabrałem się za ekrany...
Obrazek

dokleiłem uchwyty:
Obrazek

Czas na zawieszenie.
Zastanawiam się nad wyborem gąsienić, plastiki z AFV, czy metalowe Friule. Z plastikami problem taki, że trza byłoby "załatwić" ślady po wypychaczach a potem układać na kółkach. Friule eliminują ten problem to na starcie. Pomyślę, może coś wymyślę ;o)
Obrazek
Na tym zdjęciu widać moje ostatnie zakupy: koła do Merkavy IV. To nie przechwałki, tylko chęć urozmaicenia modelu. Bardzo często na zdjęciach sprzętu koszernego, widać mieszanki kół nośnych. Zdarzają się sytuacje, gdzie wóz mający z założenia zawieszenie i koła Centuriona, posiada tylko i wyłącznie koła od Merkav..różnych. Tak więc i u mnie będą koła od M IV z gumami, stalówki od II i III oraz trzy koła oryginalne, czyli Centurion.

Obrazek

Powoli zastanawiam się nad malowaniem, nie wiem jaki dokładnie kolor wybrać. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, poproszę o podpowiedź.
Maciej Gruca

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 3 maja 2013, 13:15

Ten majowy łikend jakiś taki niesłoneczny, więc na pocieszenie, moja metalowa interpretacja słońca :D

Obrazek

Wieczorem będzie kolejna aktualizacja, zapewne wszyscy na nią czekają :)
Maciej Gruca

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 3 maja 2013, 18:19

Dalsza część monologu:
Słonko poświeciło i zrobił się z tego kwiatek :)

Obrazek

Tu całokształt:
Obrazek

Wczoraj do nocy robiłem kosz. Nie wyszedł dokładnie tak jak miał wyjść, trochę rozjechały mi się poziome "barierki"
Dodatkowo, wymieniłem oba maszty od anten, na metalowe. Miałem obawy co do żywicznych a inną kwestią było to, że były "proste inaczej". Poprawiłem również kształt osłon wydechów. Te z zestawu były zbyt szpiczaste.
Obrazek

Zabawiłem się z lampami, dorobiłem okablowanie. Do tego dojdą jeszcze cztery dziesięcioprowadnicowe wyrzutnie granatów dymnych wraz ze swoimi kablami. Ale to wkrótce, jestem na etapie "różnicowania" ich.
Obrazek

Obrazek

I jeszcze raz spojrzenie na płytę tylną. Na niej doszła skrzynka...chyba coś w rodzaju telefonu piechoty. Na jednym błotniku dodałem kanister w koszu, a po drugiej stronie pozostwiłem tylko gniazda do niego. Widać również podniesioną jedną z pancernych osłon.
Obrazek
Maciej Gruca

Postprzez ROMAN » piątek, 3 maja 2013, 19:00

Dość skomplikowana konstrukcja do malowania, Ciekawi mnie jak wyjdą Ci te wszystkie niuanse.
ROMAN

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 3 maja 2013, 22:04

Powiem Ci, że póki co jestem przerażony perspektywą malowania! Ja staram się sobie ułatwić zadanie, montując na końcu wyrzutnie granatów, i cały zestaw fartuchów (widziałem, że niektórzy twardziele robią to w całości! )
Przed chwilą skończyłem montaż FN'ów, co bezlitośnie oznacza zbliżające się malowanie. Swoją droga jestem ciekawy, ile byków pokaże surfejser :)
Dzięki za komentarz.
Maciej Gruca

Postprzez uki761 » piątek, 3 maja 2013, 22:19

Kompletnie nie znam się na tych pojazdach ale wygląda teraz imponująco. Trzymam kciuki za malowanie.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez hubert0 » sobota, 4 maja 2013, 16:09

super wygląda. nie chciałbym tego malowac :shock:
hubert0

Postprzez Maciej Gruca » sobota, 4 maja 2013, 22:32

hubert0 napisał(a):nie chciałbym tego malowac

...ja też nie... :mrgreen:
Maciej Gruca

Postprzez ROMAN » sobota, 4 maja 2013, 23:44

Pomalować to się da tylko kłopotliwe bardzo. Ja ostatnio kleje modele w sposób zespołowy. Nie sklejam modelu w całość i dopiero maluje. Maluje podzespoły i dopiero sklejam. Jest dokładniej i nie potrzeba ekwylibrystyki z aero czy pędzlem. Można dopracować elementy. Oczywiście nie zawsze da się to zrobić ale kilka ostatnich modeli tak zrobiłem. Tu też bym tak zrobił.
ROMAN

Postprzez spiton » niedziela, 5 maja 2013, 00:09

Kurde. Pomalować tak skomplikowana bryłę.... a może by tak włożyć do wiadra z farbą ,-)).
spiton

Postprzez ROMAN » niedziela, 5 maja 2013, 00:40

spiton napisał(a): a może by tak włożyć do wiadra z farbą ,-)).

Pomalować jak Pande w Bielsku to by tak można. Modelowi trzeba nadać tembr. Jak w muzyce. "Śpiewać każdy może" ale od tembru zależy to czy wokal do nas przemówi. Jak w starych kapelach. W modelach jest tak samo. Kogo zainteresuje na dłuższą mete fabryczne malowanie z lakierni? Lub czy samego wykonawce to zadowoli?
ROMAN

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 12 maja 2013, 20:53

Jakoś ostatni tydzień nie sprzyjał pracy nad modelem. Dziś jednak zmobilizowałem się i porobiłem odrobinę, dorabiając samą drobnicę.
Na początek wyrzutnie granatów dymnych:
Tu dwa oryginalne "Legendarne"
Obrazek

Obrazek

Tu dwie dodatkowe częściowo skopiowane, częściowo poprawione (wydłużone i dorobione łoża)
Obrazek

Obrazek

Liny cholownicze:
Obrazek

No i na koniec moja zmora, szekle do łańcuchów zabezpieczających ekrany. Póki co zrobiłem cztery, potrzeba jeszcze 28 :roll:
Obrazek

Obrazek
Maciej Gruca

Postprzez wapel » niedziela, 12 maja 2013, 21:04

Hardkor :shock: takie detale wykończyłyby mnie
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Maciej Gruca » poniedziałek, 13 maja 2013, 06:30

Dobra, dobra Pawełku! Bez takich kitów mi tu ;o) Twoje prace, to jest dopiero Hardkor! :) Podziwiam
Maciej Gruca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat