I Warszawska Fiesta Modelarska

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: I Warszawska Fiesta Modelarska

Postprzez Patterson » poniedziałek, 13 maja 2013, 10:06

Różne zabawne ostrzeżenia były, np.

"83% naukowców jest zgodnych, dotykanie modeli powoduje ból palców"
" śmigiełka się nie kręcą - sprawdzaliśmy"
" Na zbudowanie tych modeli potrzebne było 247 mld godzin"

Były jeszcze zabawniejsze, ale nie mogę sobie przypomnieć. Widziałem, że niektórzy robili fotki tych kartek, może ktoś podrzuci coś. :)
Patterson

rpm2

Reklama

Postprzez imek46 » poniedziałek, 13 maja 2013, 10:12

Krótko : Świetna impreza. Ci co nie byli niech żałują, ja piszę się na rok następny.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez tytus » poniedziałek, 13 maja 2013, 10:47

Ja też byłem i patrzyłem. Świetna impreza! Bardzo dobrze zorganizowana. Podziękowania dla organizatorów i życzenia równie udanej lub nawet lepszej imprezy w przyszłym roku.
tytus

Postprzez Przemysław Szymczyk » poniedziałek, 13 maja 2013, 10:54

Przyłączam się do podziękowań i uznania dla organizatorów - profesjonalizm godny podziwu, tym bardziej że to debiut. Bardzo pomocne ulotki z mapkami okolicy, świetny pomysł ze zdjęciami wyróżnionych modeli przy wręczaniu nagród, pouczające warsztaty Radka. Uprzejmi i mili ludzie - nie dość że w pizzeri dostałem od pani Foremniak czosnkowe pieczywo (albo przypominam Maseraka, albo kogoś niedożywionego - raczej to drugie;) ) to jeszcze dwaj sympatyczni panowie policjanci uhonorowali mnie pamiątką w postaci stuzłotowego mandatu :D
Pozdrawiam, Przemek

Obrazek
Przemysław Szymczyk

Postprzez paranoid_android » poniedziałek, 13 maja 2013, 11:27

Ja też się przyłączam do słów uznania i podziękowań. Do Bytomia nie pojechałem, bo za daleko i się nie kalkulowało finansowo, więc Fiesta spadła mi z nieba. Byłem, tylko jako widz i tylko w sobotę, więc samego wręczania nagród i zamknięcia imprezy nie widziałem. To pierwsza impreza modelarska na jakiej byłem i faktycznie, było świetnie. Mały feedback ode mnie:
- piękne modele, genialne dioramy, fajnie, że impreza była b. przekrojowa
- poznani ludzie i ciekawe rozmowy
- całkiem luźno pomiędzy rzędami stołów, można było bezstresowo i bez ścisku obejrzeć dokładnie każdą sztukę, pogadać z kumplami nikomu przy tym nie przeszkadzając
- niezłe światło, można było bezstresowo robić fotki; wybór przeszklonej sali gimnastycznej to dobry wybór
- świetne kartki z tekstami odstraszającymi "macaczy", to naprawdę działało na psychikę :)
- ciekawe tematy poboczne, typu pokazy śmigłowców RC, wyjście do muzeum motoryzacji (nie byłem, ale widziałem zdjęcia i żałuję, że nie byłem), czy warsztaty Radka.

Jest tylko jedna rzecz, która mi trochę przeszkadzała. Nikt nie podnosił tej kwestii, więc może to tylko mój wymysł, w każdym razie wydaje mi się, że impreza by zyskała, gdyby modele były bardziej starannie pogrupowane i porozkładane. Wszystko sprawiało wrażenie, jakby było podostawiane trochę na szybko. Szczerze mówiąc dostawiłbym jeszcze 1 rząd stołów (było na to miejsce na wprost wejścia) i dawał modele rzadziej. Chodzi mi też o fotografowanie - ciężko było się dobrze ustawić, żeby mieć w kadrze dany model i zero śmieci wokół. Ale tak jak mówię, może to tylko mój pedantyzm się tu odzywa, bo impreza i tak robiła duże wrażenie.
Parafrazując klasyka, "Warszawska Fiesta Modelarska dobrą imprezą była".

Zrobiłem sporo fotek, jak wszystko wyczyszczę, wrzucę na Picasę i dam link.
Inżynierski trójkąt projektowy: szybko, tanio, dobrze. Wybierz dwa.
paranoid_android

Postprzez Jiloo » poniedziałek, 13 maja 2013, 11:40

Nie wiem czy to standard na tego typu imprezach, ale fajnie, że były foty nagrodzonych modeli. Łatwiej wtedy kojarzyć model który się spodobał z osobą. Za rok poproszę też na ekranie foty modeli wyróżnionych :D
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez FAZZY_bez_humoru » poniedziałek, 13 maja 2013, 11:54

To było kilka miesięcy planowania i organizowania, ale dopiero niezliczona liczba kilometrów przebytych w ostatnie trzy dni na hali sportowej sprawiła, że nogi czujemy do tej pory. Dziękujemy Wam, wszystkim modelarzom, którzy wsparli nas swoją obecnością, dobrym słowem i gestem, stworzyli wspaniałą atmosferę i zaprezentowali swoje prace.

Na WFM pojawiło się ponad 2500 modeli, z czego na stołach konkursowych zaprezentowano około 400 miniatur, a reszta w pudłach czekała na giełdzie na nowych właścicieli. Znalazło się 80-ciu odważnych, którzy wystartowali w konkursie, ale parę osób przyznało się, że choć uczestniczą czynnie w naszym hobby to wrodzona skromność przeszkodziła im w przytransportowaniu swoich modeli na ul. Barską. Poziom zaprezentowanych prac okazał się bardzo wysoki, komisje sędziowskie oceniały bardzo surowo i długo debatowały nad ostatecznym werdyktem.

Najmłodszy zarejestrowany zawodnik miał 6 lat, najstarszy był ponad 11 razy starszy. Cieszy nas również fakt, że wśród debiutantów imprez modelarskich pojawiły się osoby, które odniosły u nas pierwsze sukcesy.
Jesteśmy Wam bardzo wdzięczni za atmosferę na zakończeniu konkursu i rozdaniu nagród. Chociaż informacja o wyróżnionych modelach była dostępna na stołach od rana, to wszystkie modele pozostały na stołach do oficjalnego zakończenia wystawy.

Szczególne podziękowania należą się wszystkim tym, którzy poparli nas przy organizowaniu imprezy. Dyrekcja Gimnazjum nr 14 zapewniła dach nad naszymi modelami, Burmistrz Dzielnicy Ochota zgodził się objąć patronatem, a warszawskie sklepy modelarskie MARTOLA oraz TANK Models wsparły nas jak tylko mogły. Muzeum Powstania Warszawskiego oraz Muzeum Motoryzacji przyjęły modelarzy z otwartymi drzwiami prezentując swe zbiory oraz dostarczając dokumentacji do kolejnych modeli. Pozostałą dokumentacją, którą hojnie wam wręczaliśmy, obdarowały nas wydawnictwa BELLONA i EGMONT.

Większych wybryków nie zarejestrowaliśmy, pojawiło się co prawda parę gróźb i informacji co nam zrobicie jeżeli nie będzie za miesiąc kolejnej edycji…

SORRY.. nie damy rady..

Ale za rok, z waszym udziałem, zrobimy II Warszawską Fiestę Modelarską.. i w logo pojawi się drugi cyc..

A pomyślcie co będzie w 2015stym :D

Cieszymy się z waszych pozytywnych ocen, postów motywujących do dalszych działań.. Dziękujemy
I do zobaczenia przy okazji najbliższych konkursów gdzieś w kraju i za granicą :)

I to na co wszyscy nieobecni czekają:

Sędzia Główny
Radek Pituch

Komisja sędziowska
Apoloniusz Musiałek
Kamil Feliks Sztarbała
Marek Barański
Marcin Kalbarczyk
Sebastian Trznadel
Piotr Ostaszewski

JUNIORZY

Lj - lotnictwo

198 Hs 129 1/72 Italeri - Daria Karaszewska
317 P-51B Mustang 1/72 Revell - Magadalena Lipka

Pj - pojazdy wojskowe

29 M 1132 Stryker ESV 1/35 Trumpeter - Konrad Dzik
309 Staff car 1/48 Tamiya - Damian Maziarz
329 King Tiger 1/72 Italeri - Marcin Korzeniewski

Cj - pojazdy cywilne

292 Cj Alfa Romeo Alfetta 1950 1/24 Smer - Kajetan Rutka

Fj - figurki

130 Mistrz Yoda Bez skali - Martyna Lis-Kujawska
328 Saracen 90mm Andrea Miniatures - Marcin Korzeniewski

Dj - dioramy

333 Bitwa pod Staket 1719 1/72 - Michał Mierzyński
217 Przedmieœcia Berlina 1945 1/72 - Krzysztof Terlecki

SENIORZY

L1 - lotnictwo 1/72 i mniejsze

222 Albatros D-V 1/72 Eduard - Bartosz Pyzio
224 Junkers F-13 1/72 Revell - Krzysztof Strużyna
276 Panavia Tornado F.3 1/144 DML - Wojciech Werpachowski

L2 - lotnictwo 1/48

32 Dewoitine D. 520 1/48 Tamiya - Tomasz Chacewicz
78 F-18E Hornet 1/48 HobbyBoss - Przemysław Błšdek
84 J2F-5 Duck 1/48 Classic Airframes - Maciej Żywczyk
232 TBD1 Devastator 1/48 GR HOBBY - Artur Stańczyk

L3 - lotnictwo 1/32 i większe

60 Fokker Dr.1 1/32 Roden - Adam Grzymski
85 Bf-109 F-4/Z Trop. 1/32 Revell/Aires - Maciej Żywczyk

P1 - pojazdy wojskowe 1/72 i mniejsze

129 IS-2 1/72 Italeri - Andrzej Lis-Kujawski
147 Stuart 1/72 Hasegawa - Adam Dšbrowski
183 Sdkfz. 222 1/72 DML - Przemysław Szymczyk

P2 - pojazdy wojskowe 1/48

66 StuG III Ausf.B 1/48 - Tamiya Marcin Szelenbaum
107 KW-1 1/48 Tamiya - Bartłomiej Karpiński
150 Staghound AA 1/48 Bronco - Adam Dšbrowski

P3 - pojazdy wojskowe 1/35 i większe

gšsienicowe

63 Jagdpanther Mid 1/35 Tamiya - Marcin Szelenbaum
134 ISU-122 LWP nr.710 1/35 Dragon - Krzysztof Olendzki
168 Children of Budapest 1/35 Tamiya - Kamil Feliks Sztarbała
177 SWS 1/35 GWH - Przemysław Szymczyk

kołowe

5 BTR-70 1/35 Zvezda - Michał Nowakowski
64 Zis-5B 1/35 Zvezda - Marcin Szelenbaum
161 BMW R75 1/9 ESCI - Apoloniusz Musiałek
169 Rocket Pick-up Libia 2011 1/35 MENG - Kamil Feliks Sztarbała

C - pojazdy cywilne

240 Volkswagen type E 82E 1/48 Tamiya - Bartosz Borkowski
116 Renault Magnum AE 500 1/24 Italeri - Paweł Żbikowski
158 VW BEETLE 1950 1/16 REVELL - Apoloniusz Musiałek

A - artyleria

227 Armata B4 1/35 Trumpeter - Artur Stańczyk
269 sFH 18 1/35 DRAGON - Adam Granowski

Fh - figurki historyczne

179 BMW R75 1/35 Master Box - Przemysław Szymczyk
304 Waffen SS Grenadier 1/35 Alpine - Michał Gendek

Fsf - figurki sf i historyczne

186 Brandy 30mm Miniature Factory - Przemysław Szymczyk
305 Imperial Fist Terminator 35mm Games Workshop - Michał Gendek

S - okręty - połšczone skale

83 Diorama morska „Cenny Ładunek” 1/700 Trumpeter, Tamiya - Witold Kosiński
163 U-boot IXc Turm II 1/400 Mirage Hobby - Aleksander Szumski
160 SEEHUND 1/35 BRONCO - Apoloniusz Musiałek

D - dioramy

857 Ostatni lot 1/72 Italeri - Jacek Minich
162 ROTTEN FROG 1/24 HELLER - Apoloniusz Musiałek
297 Dzikie gęsi 1/35 - Andrzej Godlewski

N - nie z tej ziemi O.o

142 S.A.F.S Space Type Fire Ball 1/20 Wave - Adam Peterczuk
219 StuG III T 1/72 TRUMPETER DRAGON ITALERI - Marcin Jaworski

PW - KATEGORIA SPECJALNA POWSTANIE WARSZAWSKIE

62 Panther Ausf.G „Magda” 1/35 Tamiya - Marcin Szelenbaum
267 MORSER KARL LATE 1/72 HOBBYBOSS - Adam Granowski

NAGRODY SPECJALNE

Nagroda od Dowódcy Sił Powietrznych za najlepszy model lotniczy wœród
juniorów

171 Lublin R.XIII Ter 1/48 Mirage Hobby - Szymon Kapica

Nagroda od Dowódcy Sił Powietrznych za najlepszym model lotniczy w polskich
barwach

NAGRODA SPECJALNA POWSTANIE WARSZAWSKIE '44
62 Panther Ausf.G „Magda” 1/35 Tamiya - Marcin Szelenbaum

Nagrody od Dyrektora Gimnazjum nr 14 za uczestnictwo w warsztatach
modelarskich oraz udział w WFM

Paweł i Jan Domalewscy

Nagroda od Ostacha za FAJNY MODEL
233 E100 Jagdpanzer 1/35 Trumpeter Artur Stańczyk

Nagrody od TANK MODELS
198 Hs 129 1/72 Italeri - Daria Karaszewska
317 P-51B Mustang 1/72 Revell - Magadalena Lipka
129 IS-2 1/72 Italeri - Andrzej Lis-Kujawski
292 Cj Alfa Romeo Alfetta 1950 1/24 Smer - Kajetan Rutka
234 PUMA 1/35 Dragon - Artur Stańczyk

NAGRODY ZA NAJLEPSZE MODELE W KATEGORIACH

Najlepszy model samolotu

224 Junkers F-13 1/72 Revell - Krzysztof Strużyna

Najlepszy model pojazdu wojskowego

177 SWS 1/35 GWH - Przemysław Szymczyk

Najlepszy model pojazdu cywilnego

158 VW BEETLE 1950 1/16 REVELL - Apoloniusz Musiałek

Najlepszy model okrętu

83 Diorama morska „Cenny Ładunek” 1/700 Trumpeter, Tamiya - Witold Kosiński

Najlepsza diorama

Najlepsza figura

304 Waffen SS Grenadier 1/35 Alpine - Michał Gendek

Najlepszy model nie z tej ziemi

142 S.A.F.S Space Type Fire Ball 1/20 Wave - Adam Peterczuk

GRAND PRIX WARSZAWSKIEJ FIESTY MODELARSKIEJ
Przemysław Szymczyk - Uncle Meat
nie mam humoru i się nie staram :]
FAZZY_bez_humoru

Postprzez waran » poniedziałek, 13 maja 2013, 13:03

Impreza po opiniach na pewno udana, gratulacje, ale czy sędziowie musieli startować ?. No chyba że zapatrzyliście się na toruńską tradycję. :roll:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 13 maja 2013, 13:38

Jako główny sędzia czuję się zobowiązany wyjaśnienia kwestii, o której wspomniał kolega powyżej.
Trójki sędziowskie były tak dobrane, by dany sędzia nie oceniał kategorii, w której startował. Nie jest to żadne zapatrywanie się na czyjeś tradycje. Jesteśmy dorośli więc zakładam obiektywizm, poza tym zależało mi na kompetencjach osób, które dokonywały oceny co za tym idzie na ocenie na wysokim poziomie. Naszym celem jest wprowadzenie takiej zasady, by ocenę na Fieście zawsze prowadziły osoby wykazujące się ponadprzeciętnymi umiejętnościami i warsztatem, rozpoznawalne i wyróżniające się swoją pracą w środowisku modelarskim krajowym i zagranicznym. Dzięki temu taka ocena będzie trudna do podważenia przez potencjalnych malkontentów. Taką mam przynajmniej nadzieję.
Jeśli już uciekamy się do porównań - na imprezach z dłuższą tradycją niż Fiesta jak w Holandii czy na Węgrzech nie stanowi to problemu, więc per analogiam - uważam tę kwestię za dostatecznie wyjaśnioną.
Radek Pituch

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 13 maja 2013, 14:41

Ponadto, chciałem podziękować wszystkim za uczestnictwo w pokazie, mam nadzieje, że warto było posiedzieć ze mną te 1,5 godziny.
Do zobaczenia za rok.
Radek Pituch

Postprzez rhinoceros » poniedziałek, 13 maja 2013, 15:16

Takie podejście do sprawy może budzić niezdrowe emocje, ale... Tak jak Radek pisze- jesteśmy dorośli i poczucie przyzwoitości i sprawiedliwości nie jest nam obce...
Organizujemy podobną rzecz- Lubelskie Spotkania Modelarskie już od siedmiu lat- i do tej pory udało nam się uniknąć takich komentarzy. Podczas ubiegłorocznej edycji poszliśmy o krok dalej. Stworzyliśmy komisję spośród organizatorów, którzy nie wystawiają do konkursu swoich modeli. Sprawdziło się, choć mieliśmy prawie dwa razy więcej modeli... I ocenianie poszło jeszcze sprawniej.

Osobiście nie byłem na Fieście (żałuję- obowiązki zawodowe...), ale mam relację z "pierwszej ręki"...

Gratuluję Ekipie Organizatorów udanej imprezy i całym sercem kibicuję kolejnym edycjom... :)
ZTS Lublin- to lubię!
Lubelskie Spotkania Modelarskie- Team!
rhinoceros

Postprzez Paweł Leszczyński » poniedziałek, 13 maja 2013, 15:27

Takie komentarze zawsze się pojawią. Impreza widzę fajna, najbardziej żałuję że nie miałem zobaczyć i posłuchać Radka, który prowadził warsztaty, o rzeźbieniu z chęcią usłyszał bym jak pracuje z masami modelarskimi.
Paweł Leszczyński

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 13 maja 2013, 16:33

Sądząc z komentarzy wygląda na to, że impreza się udała, czego szczerze gratuluje organizatorom z Warszawy. Jednak wrócę na chwilę do wypowiedzi Warana. Zaznaczę, że je w tym roku niestety nie stratowałem czego ogromnie żałuje. Żeby wszystko poszło jak zakładają organizatorzy a więc wyeliminować jakąkolwiek formę stronniczości (oczywiście moją wypowiedzią nikogo nie próbuje oskarżyć czy podważyć jego bezstronność) sędziowie musieliby nie znać w ogóle ani jednego autora prac. Ponieważ uważam, że zawsze mimo wszystko ocenia się pracę przez pryzmat autora. Rozum mówi jedno serce mówi drugie. Ufam, że sędziom udało się zachować bezstronność. Żeby uniknąć na przyszłość bardziej upierdliwych komentarzy niezadowolonych wystawców najlepiej zakazać startowania w zawodach i sędziom i organizatorom.
Jeszcze raz gratuluje organizacji!!

Marcin Chrupek Chruścielewski
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Maciek_66 » poniedziałek, 13 maja 2013, 16:47

Chrupek napisał(a):(...)najlepiej zakazać startowania w zawodach i sędziom i organizatorom. (...)

Nie wiem, czy najlepiej. To jednak małe środowisko, większość osób prezentuje modele na forach, a więc zarówno modele jak i ich autorzy w sporej liczbie i tak są znani. Nigdy nie ma 100% obiektywizmu, ale nie o to chodzi. Najważniejsze, żeby pokazać na żywo swoje prace, spotkać się, pogadać, podglądnąć innych i nabrać inspiracji na przyszłość.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:08

Maćku masz rację. Duch współzawodnictwa i atmosfera spotkania modelarskiego, wymiany doświadczeń i nowinek jest najważniejsza i bez cenna.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea