I Warszawska Fiesta Modelarska

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: I Warszawska Fiesta Modelarska

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:37

Zupełnie się Chrupek z takim poglądem zgodzić nie mogę, po pierwsze zakazywanie czegokolwiek źle mi się kojarzy, z resztą wszystkiego nam na około "państwo prawa" zakazuje, po co to jeszcze do modelarstwa wprowadzać? Po drugie skład sędziowski w wydaniu profesjonalistów, czyli praktyków ze znakomitym dorobkiem to jest najlepsze forma jury jaką można sobie wymarzyć. Nie chciałbym, żeby przy okazji sędziowania takie osoby poprzez jakieś zakazy nie uczestniczyły se swoimi pracami aktywnie w konkursie by go uświetnić. Skutek może być tylko taki, że w ogóle swoich prac nie przywiozą, nawet do wystawy pozakonkursowej. Korzyść z takiego rozwiązania będzie natomiast podwójna - jeszcze więcej świetnych modeli na stołach i ocena na wysokim poziomie. To jest oczywiście moja subiektywna wizja, ale że chłopaki z Fiesty się w tych kwestiach ze mną zgadzają, sądzę, że nie będzie żadnych zmian w tym zakresie.
A komentarze zawsze będą.
Radek Pituch

Reklama

Postprzez uki761 » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:52

Zdaje się że Fiesta będzie pozycją obowiązkową na przyszły rok. Gratuluję udanej imprezy!
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez waran » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:55

Radku, w Bytomiu było prawie 3x więcej modeli do oceny, organizatorzy i sędziowie nie startowali i Bytom się odbył. Co do wystawiania modeli po za konkursem, jeśli ktoś nie przywiezie i nie pokazuje swojego wspaniałego modelu bo nie może nim wystartować lub nie chce go pokazać to tylko świadczy o jego małostkowości. My jako grupa IPMS Silesia/Polska nie raz wystawiamy stoły nie startując w imprezach i korona nikomu z głowy nie spada. Nie tak dawno była gdzieś w @ dyskusja o startach sędziów w zawodach i pamiętam że wielu modelarzy było na nie takim praktykom. Ktoś też podjął temat o ujednoliceniu regulaminów imprez, organizacji i ocen, w tym wypadku zawsze będzie -"każdy sobie rzepkę skrobie". To oczywiście moje zdanie ,Wy jako organizatorzy własnej imprezy sami podejmujecie decyzję bo takie Wasze prawo. Jeszcze raz gratuluję udanej imprezy.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Solo » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:55

FAZZY_bez_humoru napisał(a):NAGRODY SPECJALNE(...)

Czy byłby to duży problem, żebyście wrzucili tutaj zdjęcia modeli zwycięzców?
Solo

Postprzez tytus » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:02

waran napisał(a):w Bytomiu było prawie 3x więcej modeli do oceny, organizatorzy i sędziowie nie startowali i Bytom się odbył.

Waran, a skąd ty takie informacje posiadasz? :lol:
Chrupek napisał(a):Żeby wszystko poszło jak zakładają organizatorzy a więc wyeliminować jakąkolwiek formę stronniczości (oczywiście moją wypowiedzią nikogo nie próbuje oskarżyć czy podważyć jego bezstronność) sędziowie musieliby nie znać w ogóle ani jednego autora prac.

Chrupek napisał(a):Żeby uniknąć na przyszłość bardziej upierdliwych komentarzy niezadowolonych wystawców najlepiej zakazać startowania w zawodach i sędziom i organizatorom.

Czy taka zasada obowiązuje na imprezie w Bytomiu?
tytus

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:03

Ok. Radku może nie zakazywać a poprosić o zastanowienie się nad kwestią etycznątakiego posunięcia. Prace sędziów-modelarzy na stole poza konkursowym napeno wzbudzą uznanie i podziw zarówno wystawców jak i zwiedzających. Organizatorzy mogą wyróznić prace pozakonkursowe. Ale, zostawmy ten temat wspokoju. Najważniejsze, że wszystkim się podobało i że organizatorzy są pozytywnie naładowani do pracy nad przyszłoroczną jeszcze większą fiestą.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:08

waran napisał(a):sędziowie nie startowali

Wydaje mi się, że większość sędziów startowała, łącznie ze mną
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez spiton » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:18

waran napisał(a):Impreza po opiniach na pewno udana, gratulacje, ale czy sędziowie musieli startować ?. No chyba że zapatrzyliście się na toruńską tradycję. :roll:

Tak na prawdę jest możliwe bycie sędzią we własnej sprawie. Ale dobrze by było, żeby wszystko w takim przypadku było transparentne. To znaczy, ten pan był sędziom. Ten model pana sędziego wygrał z takimi modelami. I kiedy sędzia będzie siebie faworyzował do dostanie po łapkach. I w takiej sytuacji będzie mu znacznie trudniej przyznać sobie nagrodę. Ale musi był pełna jawność. Bo jak nie ma pełnej jawności ( publikowane zdjęcia modeli wyróżnionych i tych "branych pod uwagę") to rodzą się demony ... ,-)).
spiton

Postprzez caughtinthemiddle » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:20

Ano właśnie. Wydawałoby się, że dobrym, acz rzadko praktykowanym u nas obyczajem jest upublicznienie składu grona sędziowskiego, choćby w celu wskazania, że za decyzjami stoją praktycy z uznanym dorobkiem, tymczasem jak widać staje się to przyczynkiem do różnorakich opinii. A czy koledzy ze Śląska byliby skłonni wyjawić grono sędziowskie swojej imprezy, np. tegorocznej?
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Ostach » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:49

Ja jako organizator to wolę mieć dobre sędziowanie przez klasowych aktywnych modelarzy z sukcesami i dorobkiem. A że wystawili swoje modele w konkursie? A gdzie tak nie jest? Pojedyncze imprezy. Nawet na Bytomiu tak nie jest jak napisał Tomek.
U nas sędziowie swoich klas nie sędziowali, Radek miał o to dbać, ale nawet nie musiał bo kurde jesteśmy dorośli i np. przy klasie P3 KFS czy Siara sami odeszli sędziować co innego. Nawet słowa nie trzeba było mówić. To jest właśnie klasa i obycie, ogarnięcie. Wszystkie decyzje sędziowskie się u nas bronią, czy to my je bronimy czy same modele. Wystarczy popatrzeć po zdjęciach.
Ci co mnie znają, wiedzą jak wk...wia mnie kolesiostwo i sędziowanie na zasadzie "tam nam dali to i my im coś damy". Jeśli miałbym wątpliwości co do podejścia sędziów to byśmy ich nie zaprosili do sędziowania.

Myślę, że gdyby po każdej imprezie z sędziowaniem na zasadzie "łapanki" (co nie jest niczym złym, czasem to konieczność) to zawsze by były takie dyskusje gdyby pokazywano po zawodach listę sędziów i porównywano z nagrodzonymi. Sam w Olsztynie sędziowałem a dostałem kilka wyróżnień w zeszłym roku.

Mam nadzieję, że nikt nie ma zastrzeżeń co do decyzji sędziowskich.

Zdjęcia modeli z naszych "bestów" wstawię wieczorkiem.

Dzięki wszystkim za komentarze. Sędziom również dziękuję :)

pozdro
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:56

Nawiązując do Ostacha, aby rozwiać jakiekolwiek wątpliwości - jako sędzia główny, sam niczego nie wystawiłem, a ostatnie zdanie należało do mnie więc subiektywny obiektywizm został zachowany.
Dziękuję rzecz jasna za konstruktywną rozmowę, ale zgadzam się z Chrupkiem by temat już zostawić w spokoju, wszystko zostało chyba już klarownie objaśnione. Impreza okazała się sukcesem i to jest najważniejsze.
Chyba koledzy ze Śląska za rok zawitają na Fieście? Ze Śląska i nie tylko stamtąd. ;)

Pozdrawiam,

Radek
Radek Pituch

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 13 maja 2013, 19:16

Radku napewno w przyszłym roku nie przeszkodzi mi niczyja komunia tak jak w tym. Mam nadzieję, że wszystko się poskłada i napewno zawitam/y na Fieście!
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Andrzej Godlewski » poniedziałek, 13 maja 2013, 21:03

To ja mam taki pomysł aby sędziowie ,ich koledzy i rodziny wystawiały modele w innej kategorii gdzie ocenią to inni modelarze :mrgreen:
Pozdrowienia dla siędziów i nie zakładajmy od razu kumoterstwa w sędziowaniu ,wszak taka impreza jest jak dla mnie okazją do spotkania ludzi o takich samych zainteresowaniach ,a sędziom to ja co najwyżej mogę współczuć trudnych wyborów ,przy dużej liczbie wspaniale wykonanych modeli.
Andrzej Godlewski

Postprzez Patterson » poniedziałek, 13 maja 2013, 21:17

No, no Andrzej. Ty zgarnąłeś zdaje się 3 nagrody, także jesteś zamieszany i siedzisz w układzie trzymającym władzę. :P
Patterson

rpm2

Postprzez sternik » poniedziałek, 13 maja 2013, 21:18

Mimo, że niestety nie udało mi się dojechać do PL ,to po wszystkich ochach i achach wypada pogratulować organizatorom :)
Miło słyszeć ,że komuś kto robi taką imprezę po raz pierwszy się udało. Gratulacje Panowie!
Ostach obiecuję że zrobię wszystko ,aby w przyszłym roku ujawnić na Waszej imprezie swoje kosmiczne wypociny :)

FAZZY_bez_humoru napisał(a):.... ale dopiero niezliczona liczba kilometrów przebytych w ostatnie trzy dni na hali sportowej sprawiła, że nogi czujemy do tej pory....

Fazzy nie narzekaj:) Ja zajmuję się koordynacją trzydniowego Master Trucka ,który odbywa się na terenie lotniska :D Dodaj jeszcze do tego słoneczko tak powyżej 25stC albo ulewę .To dopiero Hardcore . Ale czego się nie robi dla Fanu :D
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea