I Warszawska Fiesta Modelarska

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: I Warszawska Fiesta Modelarska

Postprzez Chrupek » wtorek, 14 maja 2013, 19:10

Dzięki waran za linka, ale Bytomia przedstawiać mi nie musisz. Byłem widziałem i jestem pod wrażeniem. Moim skromnym zdaniem impreza ta prawie dogoniła Moson, czego życzę organizatorom tegoż festiwalu.
A czy kolega Tytus był w tym roku w Moson? Mam nie odparte wrażenie, że pod względem ilości modeli to w Bytomiu było ich więcej. Fakt, że pod względem oprawy (piknik rodzinny), wielkości giełdy i ilości krajów uczestniczących w wystawie w Moson jeszcze nam brakuje sporo, ale Moson było organizowane po raz XVII a Bytom "dopiero" po raz X.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Reklama

Postprzez Chrupek » wtorek, 14 maja 2013, 19:21

Pozwolę sobie uzupełnić wypowiedź kolegi Warana. W 80% skład zespołu sędziowskiego wywodził się z grona organizatorów.
Tylko po co ta dyskusja. Można powiedzieć, że sam ją poniekąd rozpętałem. Mnie chodziło tylko o aspekt etyczny startowania w konkursie sędziów. Dostałem stosowne wyjaśnienia (stanowisko organizatorów do sprawy).
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Slash » wtorek, 14 maja 2013, 19:29

Moim zdaniem etyczne i zdrowe dla wszystkich jest żeby dobrzy modelarze brali udział w konkursie i sędziowali, oczywiście rożne kategorie. Zatrzymanie ich tylko po jednej stronie nigdy nie kończyło się dobrze. Jak ktoś ma jakieś podejrzenia o nieczyste zagrywki to z tego co się orientuję są protokoły z Bytomia i Warszawy, można poprzeglądać kto sędziował i uczestniczył w poszczególnych kategoriach :roll:
Slash

Postprzez Ostach » wtorek, 14 maja 2013, 19:48

Ważniejsze niż protokoły jest spojrzenie które modele z którymi wygrały. Jeśli sędziują dobrzy modelarze to siłą rzeczy będą się pojawiać w protokole z osobami wyróżnionymi. A samo to, że się pojawiają te same nazwiska i w składzie sędziowskim i w wyróżnieniach nie znaczy od razu przekrętów. Wolę żeby aktywni modelarze u mnie sędziowali i nawet coś uczciwie wygrali niż żeby słabe modele wygrywały bo ktoś się nie zna albo jest w jakimś układzie, ewentualnie kieruje się czym innym w ocenie.

Cała ta dyskusja w tym miejscu jest jałowa. Przy każdym konkursie powtórzą się zarzuty "czemu sędziowie biorą udział" jeśli w takiej formie jak my pokaże się skład sędziowski i wyniki. Najważniejsze jest wg mnie, żeby nie startowali organizatorzy ani sędzia główny, który ma przecież moc zmiany każdej decyzji komisji.

Myślę, że za rok postaramy się powtórzyć ideę wąskich ale w pełni profesjonalnych komisji sędziowskich bo wydaje mi się, że zadziałała i mamy wyniki obiektywne, pozbawione przypadku i odpowiadające wrażeniom większości modelarzy oglądających prezentowane prace.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez waran » wtorek, 14 maja 2013, 19:52

Slash oczywiście po części masz rację, ale ja jeżdżę na imprezy modelarskie od 1979r. Naoglądałem się w moim życiu modelarskim tyle świństw i przekrętów że nie dziw się. Wierz mi to dzieje się do dziś, tylko nie na wszystkich zawodach i festiwalach. Dlatego warto dmuchać na zimne . Jestem w roku na kilkunastu imprezach w kraju i zagranicą. Korona mi z głowy nie spadnie jeśli tam gdzie mam sędziować nie wystartuję. :roll:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez tytus » wtorek, 14 maja 2013, 20:06

Chrupek napisał(a):A czy kolega Tytus był w tym roku w Moson?

Tak, był. I porównując obie imprezy widzę dokładnie takie same różnice, jakie wymieniłeś. Jestem też świadomy tego, że Bytom jest "młodszy" od Moson, dlatego mam nadzieję, że jeszcze rok może dwa i Bytom będzie równie dużą imprezą.
Czego sobie i Wam (organizatorom) życzę.
Chrupek napisał(a):Tylko po co ta dyskusja.

Też nie mogę pojąć dlaczego ją zaczynaliście, skoro postępujecie dokładnie tak samo. Jeżeli chcieliście wyrazić samokrytykę mogliście to zrobić w wątku poświęconemu imprezie bytomskiej. ;o)
Radek i Ostach dosyć jasno napisali, jakimi kryteriami kierowali się wybierając składy sędziowskie. W Bytomiu robicie dokładnie to samo i doskonale zdajecie sobie sprawę, że takie komisje mają rację bytu i mogą być obiektywne.
Po co zaczynać takie dyskusje?
tytus

Postprzez Slash » wtorek, 14 maja 2013, 20:20

waran napisał(a):Slash...

Waran, ja od początku nie traktuje tego co piszesz jako zarzutu, a chęć upewnienia się, że było ok. Dość mocno się wtrancałem panom przy robocie i stwierdzam, że było naprawdę ok. Widziałem relację z zawodów, gdzie sędzia = puchar. Tutaj sędziowie/organizatorzy co najwyżej sami fundowali.
Slash

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 14 maja 2013, 20:48

Panowie, koledzy, dajmy już spokój takim dyskusjom. Pomyślmy o tym, żeby skonsolidować to środowisko na tyle na ile to możliwe, przyciągnąć młodych. Już dość mamy przykładów różnych podziałów.
Tam gdzie kumoterstwo ma być to będzie zawsze i nic tego nie zmieni. Ale czasem lepiej nie wychodzić przed szereg,lepiej powiedzieć mniej niż więcej, szczególnie, że konkurs warszawski dopiero zadebiutował.
Od siebie dodam jeszcze, że sędziowałem i startowałem w ostatnich latach w konkursach, które cieszą się renomą i uznaniem, na SMC w Holandi, w Bytomiu oceniając z Migiem Diamenty czy na ostatnim Mosonshow dioramy w klasie master.
Radek Pituch

Postprzez Marek Barański » wtorek, 14 maja 2013, 21:14

Ja jako sędzia niestartujący a zatem taki niby w porządku dorzucę łyżkę dziegciu. Skąd pewność że gość który sam nie startuje będzie zupełnie obiektywny i nie będzie faworyzował modeli swoich kolesiów "od modelarskiego piwka" albo negował dokonań ludzi którzy mu napisali w necie że jest np. burakiem :?:
Marek Barański

Postprzez spiton » wtorek, 14 maja 2013, 21:23

Jesteśmy krajem słynącym z korupcji, kumoterstwa i przyzwolenia dla wszelkiego typu patologii. Jeśli ktoś uważa, że nie ma konfliktu interesów w sytuacji, w której jest się sędzią we własnej sprawie, to tylko dla tego, że jesteśmy w POLSCE ,-))
spiton

Postprzez Ostach » wtorek, 14 maja 2013, 21:32

spiton napisał(a):Jesteśmy krajem słynącym z korupcji, kumoterstwa i przyzwolenia dla wszelkiego typu patologii. Jeśli ktoś uważa, że nie ma konfliktu interesów w sytuacji, w której jest się sędzią we własnej sprawie, to tylko dla tego, że jesteśmy w POLSCE ,-))

Kategorii, w których mieli modele nie sędziowali więc to chyba EOT.

I tak jak napisał Marek (któremu również dziękuję za pomoc), zawsze jakaś dyskusja będzie. Nie ma idealnego rozwiązania. W mojej ocenie, to jakie było u nas to jedno z lepszych.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez spiton » wtorek, 14 maja 2013, 21:58

Ostach napisał(a):
spiton napisał(a):Jesteśmy krajem słynącym z korupcji, kumoterstwa i przyzwolenia dla wszelkiego typu patologii. Jeśli ktoś uważa, że nie ma konfliktu interesów w sytuacji, w której jest się sędzią we własnej sprawie, to tylko dla tego, że jesteśmy w POLSCE ,-))

Kategorii, w których mieli modele nie sędziowali więc to chyba EOT.

I tak jak napisał Marek (któremu również dziękuję za pomoc), zawsze jakaś dyskusja będzie. Nie ma idealnego rozwiązania. W mojej ocenie, to jakie było u nas to jedno z lepszych.

To znacząco zmienia postać rzeczy. Nie do końca ale jednak.
Byłem kiedyś sędziom w Bytomiu, i wystawiłem model do konkursu w kategorii w której nie sędziowałem. Tak się złożyło, że zdobył wyróżnienie( które zresztą sprawiło mi wiele przyjemności) Miałem jednak pewien ...powiedzmy wątpliwości. Koledzy sędziowie( lejgo i dolanyhoo ) widząc to wzięli mnie na stół z modelami i wyjaśnili że inny werdykt byłby niesprawiedliwy dla mojego modelu (W okrętach nie ma tak silnej konkurencji jak w pancerce, czy lotnictwie,_) Dałem się przekonać i w sumie bardzo się cieszyłem. Ale na przyszłość, obiecałem sobie rozdzielać te dwie role. Jak pisał Phil Zimbardo, takie okazje i "możliwości" tworzą jednak pokuszenia.
spiton

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 14 maja 2013, 22:10

Spiton, zapraszamy za rok, będziesz mógł być ostatnim sprawiedliwym i mieć oko na ewentualne konszachty i inne takie
Radek Pituch

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 14 maja 2013, 22:13

spiton napisał(a):Jeśli ktoś uważa, że nie ma konfliktu interesów w sytuacji, w której jest się sędzią we własnej sprawie, to tylko dla tego, że jesteśmy w POLSCE ,-))

Lekka przesada. To taka odwrotność powiedzenia cudze chwalicie, swego nie znacie, więc mój drogi pojeździj trochę po imprezach, tych zagranicznych, bo polskie już zapewne znasz, zapoznaj ludzi, posłuchaj ich i wtedy wysnujesz wnioski, zapewniam Cię, że będą zgoła odmienne.
Radek Pituch

Postprzez spiton » wtorek, 14 maja 2013, 22:25

Radek Pituch napisał(a):Spiton, zapraszamy za rok, będziesz mógł być ostatnim sprawiedliwym i mieć oko na ewentualne konszachty i inne takie

1.Słyszałem , że impreza udała się rewelacyjnie i zbiera bardzo wysokie noty.
2. Wole wystartować w konkursie ,-))
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea