"Lotnik! Kierunek Horodyszcze!" - 8 września 1939 (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: "Lotnik! Kierunek Horodyszcze!" - 8 września 1939

Postprzez siara1939 » niedziela, 7 września 2008, 21:46

Do szkutniczego z nim za kare. :mrgreen:

BTW: Zaczyna to wygladac apetycznie- bede sledzil.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jarek Gurgul » niedziela, 7 września 2008, 22:00

Widd napisał(a):No i moderator się popisał. Zamiast poprawić błąd, którego widocznie nie zauważyłem usunął zdjęcia i muszę je ładować ponownie... Dzięki...

To może ja jeszcze dla wyjaśnienia dodam, że punkt regulaminu określający wymogi, co do wstawiania zdjęć i przyjęte rowiązanie, to nie jest 'czepiactwo', sztuka dla sztuki i złośliwość administracji. Wejdź na inne fora, na których nie ma takiego wymogu, poklikaj na zdjęcia i poirytuj się po otwarciu za każdym razem jakiejś dodatkowej strony z fotosika, imageshacka itp., a szybko docenisz bezpośednie odwołania do fotek na PWM. Ma to zapewnić nie administracji, a użytkownikom bezstresowe korzystanie z forum, zabezpieczyć (szczególnie tych z wolnymi łączami) przed ściąganiem dodatkowych megabajtów przez sieć i niechcianych reklam.

A wymagane znaczniki [img], wyświetlające bezpośrednio zdjęcie, a nie linka, z jednoczesnym ograniczeniem wielkości zdjęć (myślę, że rozsądnym - 800 pikseli szerokości), dają możliwość w miarę płynnego czytania postów, bez konieczności przechodzenia między okienakmi przeglądarki, ciągłego cofania się w historii itd.

Naprawdę, robione jest to dla dobra wszystkich użytkownków forum, nie jest narzędziem służącym tępieniu wybranych userów i znęcaniu się nad nimi :) , a z drugiej strony nie można wymagać od administracji, żeby każdego nie stosującego się do tych wymogów bez końca upominała, a tym bardziej, byśmy bez końca za innych poprawiali posty do właściwej formy.

Pozdrawiam

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Widd » poniedziałek, 8 września 2008, 10:30

Kończąc temat zdjęć, ja zdjecia wrzuciłem w nawiasach używając linków z image schack i nie wyświetlało ich, i tyle.
Jeśli się uda, to wystawię dioramkę 20 września na wystawie w Poznaniu.
Widd

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 8 września 2008, 12:36

Widd napisał(a):Kończąc temat zdjęć, ja zdjecia wrzuciłem w nawiasach używając linków z image schack i nie wyświetlało ich, i tyle.

Ja zawsze uzywam tego linka co jest na samym dole w Image schack i jest zawsze ok. :shock:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jendrass » wtorek, 9 września 2008, 17:53

Widd - bajer ! wyglada lepiej niz sie spodziewalem. Cos unikatowego cieszy oko podwojnie !
Pozdrawiam z Mokswy!

Do moda- brak polski liter w tym poscie = rosyjska klawiatura.
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez Klima1 » wtorek, 9 września 2008, 21:35

Widd napisał(a):Kończąc temat zdjęć, ja zdjecia wrzuciłem w nawiasach używając linków z image schack i nie wyświetlało ich, i tyle.

A co i kiedy i gdzie jest 20 września w Poznaniu?
Klima1

Postprzez Cichociemny » wtorek, 9 września 2008, 21:41

Klima1 napisał(a):A co i kiedy i gdzie jest 20 września w Poznaniu?

20-21.09.2008 - Poznań - II Otwarte Mistrzostwa Poznania Plastikowych Modeli Redukcyjnych POZNAŃ 2008
Cichociemny

Postprzez Widd » środa, 10 września 2008, 10:51

Ehh, mam gotowego dowódcę - w źródłach poczytacie, że kanonierki nie były ORP, gdyż dowodził nimi podoficer, więc im nie przysługiwało. Tymczasem moje długie śledztwo wykazało, iż "Zawziętą" dowodził...porucznik marynarki rezerwy Jerzy de Latour. Więc oficer :) Już jest zrobiony, tak jak i kolejny marynarz. Zostały więc mi 1 - 2 figurki (załoga miała 17 osób, ale nie chce mieć Grunwaldu) oraz olinowanie i bloczki do wyciągania łodzi. Po konsultacji ze znawcą dodałem też antenę radiostacji - chociaż polskie radiostacje miały spory zasięg i bez anteny rozłożonej, ale uważam, że fajnie wygląda.

Gotowa już jest podstawa i profil terenu. Teraz czekam aż wyschnie, następnie budowa brzegu i odlanie wody z żywicy poliestrowej, choć musze się zastanowić, czy nie zakupię epoksydowej. Zdjęć narazie nie pokazuję, bo jutro jestem w Krakowie przez kilka dni, a potem wracam i postaram się przygotować dioramę do 20 września.
Widd

Postprzez Klima1 » środa, 10 września 2008, 17:19

Cichociemny napisał(a):
Klima1 napisał(a):A co i kiedy i gdzie jest 20 września w Poznaniu?

20-21.09.2008 - Poznań - II Otwarte Mistrzostwa Poznania Plastikowych Modeli Redukcyjnych POZNAŃ 2008

W tamtym temacie nie mogę pisać, to zapytam tutaj.
Publiczność ma wstęp wolny? W jakich godzinach można zwiedzać?
Klima1

Postprzez Anioł » środa, 10 września 2008, 19:44

Z tego co można dojrzeć na fotkach interesująco się ta diorama zapowiada. Polskie barwy i to jeszcze na wodzie………
Jeśli zdążysz do 20 września ( choć do pośpiechu oczywiście nie namawiam ) to będzie okazja popatrzeć na żywca.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez Krzysztofoslaw » środa, 10 września 2008, 21:52

Hmmmm... który to produkt Dragona na podstawie którego budujesz tą łódź?
Czy są jakieś modele w '35' monitorów, małych okręcików itp.? :) Rzecz jasna interesuje mnie plastyk...
Krzysztofoslaw

Postprzez Widd » piątek, 12 września 2008, 15:17

Łódź tzn. łódź [pokładową. Jest taki model Shanghai Dragon niemieckiej łodzi szturmowej. Skróciłem ją i obniżyłem. Dodałem ławeczki, uchwyty na wiosła i jest :) Obcenie jestem na etapie 2 figurek, ale lecę dalej od poniedziałku. :)
Widd

Postprzez Widd » niedziela, 21 września 2008, 23:57

No to po turnieju w Poznaniu. Powiem, że dałem radę i wystawiłem kanonierkę, choć żywica jeszcze śmierdziała :) Ponieważ pierwszy raz się wystawiałem to się pochwalę :) Złoto w dioramach oraz nagroda Grand Prix, więc w domku świeci mi duży puchar :))))) Narazie zamieszczam tylko to zdjęcie. Popołudniu zamieszcze więcej, jak już dioramkę sfotografuje :)

Obrazek
Widd

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 22 września 2008, 07:40

Gratulacje!
Model rzeczywiście prezentuje się świetnie, tak jak i cała diorama. Zasłużenie 'zdobył' dla Ciebie nagrody.

Twoja fotka się nie wyświetla, więc 'pożyczyłem' zdjęcia Macieja z tego wątku - Poznań 2008.

Obrazek
Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Anioł » poniedziałek, 22 września 2008, 09:19

Gratulacje!
Widziałem ( i wąchałem ) dioramę na żywo w sobotę i przyznam, że prezentowała się zacnie i przykuwała wzrok. Figury i kanonierka wyglądają znacznie lepiej niż na zaprezentowanych dotychczas fotach. Woda też wyszła bardzo fajnie.
Przyczepię się natomiast do roślinek. Wydaje mi się, że chcąc zdążyć na konkurs poszedłeś na skróty. Myślę, że warto by było zrobić poprawkę roślinek i będzie super.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat