Volkswagen Type 2 - Hasegawa 1:24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Volkswagen Type 2 - Hasegawa 1:24

Postprzez Kazik » niedziela, 19 maja 2013, 00:53

Niedawno szukając czegoś w moim modelarskim magazynie wpadła mi w ręce kasta modelu który rozpocząłem na jesieni 2010. Popatrzyłem chwilę na nią i stwierdziłem a co tam dokończę.

Model z historią,
pomysł pojawił mi się jak trafiłem na stronkę http://www.busselecta.com
pobawiłem się w konfigurację ogórków i stwierdziłem że chętnie zrobiłbym taki model. Było to jeszcze zanim senior Siara pojawił się ze swoim. Baza jest ta sam co u Siary tj. VW Type 2 Delivery Van z 1967 produkcji Hasegawy.
Pomysł miałem taki co by ogórka mocno obniżyć i nadać mu jakieś fajne, pasujące barwy. Przeglądając ebaya trafiłem na kalki Gulfa i pojawił się pomysł co by zrobić ogórka w kolorach wyścigowych Gulfa. I tak dodałem kilka kalek oraz logotypów Porsche że niby z tyłu siedzi boxer z Zuffenhausen. Koła zostały zmienione na AWC Steel Daytona z Aoshimy ze zmienionymi oponami o trochę niższym profilu z jakiegoś zestawu fujimi.
Przy okazji prac przy Transporterze chciałem kolejny raz wypróbować lakier bezbarwny 2k i tutaj zaczęły się problemy.
Z jakiegoś powodu lakier podniósł mi kalki na dachu modelu i zrobiła się kicha. Wkurzyłem się i w ten sposób model trafił na dłuższy czas do pudełka.
Przy podejściu nr 2 jakiś rok temu stwierdziłem że nie będę zmywał całego modelu (szkoda mi było kalek) a spróbuję jakoś zaadoptować defekt na dachu. Tak powstała wersja z odłażącym lakierem bezbarwnym na dachu oraz lekko przymęczona karoseria

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I klika fotek z wnętrza i podwozia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na powyższej fotce końcówki wydechu były dłuższe bo w planach były zderzaki, finalnie jednak z nich zrezygnowałem (choć były pomalowane) bez zderzaków bardziej mi się podoba :)

Obrazek

Model nie jest tak dopracowany jak Siary, nie ma co porównywać. Jest też kilka rzeczy schrzanionych które za drugim razem zrobiłbym inaczej. Cieszę się jednak że dokończyłem kolejny z rozgrzebanych.
Na koniec kilka fot w stylizowanych na technikę HDR,
lubię zdjęcia robione w tą techniką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Volkswagen Type 2 - Hasegawa 1:24

Postprzez PawełMT » niedziela, 19 maja 2013, 12:14

Bardzo ładny ogórek :o) Jedynie to co mi się nie podoba to zawiasy. Pomysł świetny,oryginalny,trafiony ;o)
PawełMT

Postprzez zmorka » niedziela, 19 maja 2013, 20:39

Marek, jest super, bardzo fajnie to wyszło. Ale widzę, że mamy tutaj dwóch konfidentów, Ty i Piotr, robicie modele konkursowe a tutaj nagle jeden wyskakuje z klimatycznym ogórkiem, a drugi dwie karoserie Ferrari prosto z salonu, kiedy Wy to ogarniacie ??
zmorka

Postprzez MesserDesign » niedziela, 19 maja 2013, 23:15

Marek - na wstępie brawa za nie poddanie się i dokończenie projektu sprzed lat - to napawa nadzieją że i mnie uda się skończyć jakiś dawno zaczęty projekt :D

Ogórek wyszedł niesamowicie klimatycznie. Felgi - a dokładniej zdjęcie - rewelacja :shock: Całość jest naprawdę nostalgiczna.
Podoba mi się zestawienie pięknie wypolerowanego lakieru ( boki auta ) z odpadający lakierem i zaciekami - brawo ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » poniedziałek, 20 maja 2013, 09:05

Dzięki Panowie!

PawełMT napisał(a):Jedynie to co mi się nie podoba to zawiasy.

Nie napisałeś co konkretnie ale generalnie na zawiasach widać bolączkę lakieru 2k. Mam tutaj na myśli to że bezbarwny 2k wylewa się dość grubo i bardzo łatwo można nim zalać drobne detale. Tak się stało w przypadku zawiasów. Może przy większym doświadczeniu z używaniem 2k można sobie z tym radzić ale mi akurat jak pisałem już wcześniej nie do końca się udało.

zmorka napisał(a):Ty i Piotr, robicie modele konkursowe...

Ja robię model konkursowy ?? :shock:
Masz na myśli ten z zeszłego roku :mrgreen:
zmorka napisał(a):...a tutaj nagle jeden wyskakuje z klimatycznym ogórkiem

Nie tak nagle Grzesiek,
tak jak pisałem na początku zacząłem go robić w październiku 2010 i robiłem go na trzy podejścia :)
Wziąwszy pod uwagę prostotę zestawu to nie ma się czym za bardzo chwalić.
Dla Caymana albo Sławka byłby to model weekendowy :lol:

MesserDesign napisał(a):Podoba mi się zestawienie pięknie wypolerowanego lakieru ( boki auta ) z odpadający lakierem i zaciekami

Taki pięknie wypolerowany to on znowu nie jest, na żywo lepiej widać to co chciałem oddać.
Generalnie po obejrzeniu kilkuset fotek różnych starych Transporterów zauważyłem że fani ogórków albo je stylizują w ten sposób że karoserie są mocno zmęczone albo po prostu zostawiają nadwozie sam na sam z warunkami atmosferycznymi i czasem.
Intencja była właśnie taka że jest to sprzęt intensywnie używany, mechanicznie bez zarzutu ale karoseria pozostaje bez dodatkowej troski. Na dachu zaczął odłazić bezbarwny a w miejscach obić i uszkodzeń pojawia się korozja.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez 2004tomek » piątek, 24 maja 2013, 12:12

Model pierwsza klasa. Po prostu rewelacja. Strasznie podoba mi się rdza którą wykonałeś, najbardziej zacieki od niej pod przednią szybą. No i ten lakier na dachu BOMBA. Gratuluję

Pozdrawiam
Tomek
2004tomek

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli