Model przedstawia samolot Borysa Safonowa. Postać tego pilota jest dość znana, więc nie będę się na jego temat rozpisywał.
W trakcie pracy dotarłem do informacji, że Safonow latał na samolocie nr 13 (żółta) i napis z lewej strony "za Stalina" jest potwierdzony, natomiast z prawej to domysły. Podobno napisy były żółte.
Na temat zestawu ICM muszę powiedzieć że jest doskonałej jakości. Samolot jest ładnie zdetalowany, odlewy są doskonałej jakości. Bardzo ładne jest odwzorowanie płótna i blach. Bardzo delikatne nitowania. świetnie się skleja, wszystko pasuje bez problemów. Szpachlę dawałem tylko na połączeniu tylnej części centropłata z kadłubem.
Do modelu użyłem blaszki Part. Dorabiałem trochę dodatkowych rzeczy w kokpicie (cięgna i linki sterowania silnikiem i podwoziem) oraz przy silniku (przewody olejowe, przewody paliwowe, pompa paliwa, przewody zapłonowe). Na zewnątrz dorobiłem rurkę Venturiego, przewód do fotokarabinu, lufy km-ów z igieł, pitot z drutu, linki chowania podwozia, przerobiłem celownik.
Musze przyznać, że wykonanie tego modelu było dla mnie bardzo przyjemne, choć kilka błędów zrobiłem. Najgorsze były kalki - totalna porażka. Świetnie bawiłem się przy detalowaniu wnętrza i komory silnika. Największy błąd to że nie pocieniłem kadłuba i uniemożliwiło mi to późniejsze wykonanie otwartych pokryw kokpitu. Kolejny błąd to zbyt grube osłony silnika. Model malowany farbami pactry (kolory podstawowe). Wash firmy AK, cienie gunze Smoke Gray.
Z modelu jestem bardzo zadowolony, mimo kilku błędów i niedociągnięć. Pierwszy raz korzystałem z blaszki, pierwszy raz robiłem cieniowanie i pierwszy raz dorabiałem sporo detali. Pierwszy raz również zgromadziłem sporą dokumentację.
Polecam wszystkim ten przyjemny model, ale kalki od razu można wyrzucić.
A teraz foty: