Voltan napisał(a):Coś nie tak jest z kołami, mam wrażenie że są pod złym kątem względem wzdłużnej osi samolotu. Zaznaczam od razu że nie znam tego samolotu, ale podwozie w samolocie z taka ilością podwieszeń powinno być chyba nieco bardziej ugięte, bo w tej chwili kąt wychylenia kół jest jak w maluchu bez silnika. Podsumowując chodzi kąt osi kół względem kadłuba, oraz o ugięcie podwozia pod wpływem ciężaru samolotu.
Przede wszystkim dziękuję za miłe słowa i uwagi.
Odpowiadam.
Koła faktycznie skopsałem, bo zrobiłem podstawowy błąd: na samym początku pracy zmontowałem golenie, przewody hydrauliczne i koła właśnie, nie uwzględniając tego w jakiej powinny one znajdować się pozycji wobec kadłuba.
Gdy już zabrałem się do montażu goleniu w kadłubie (trudne to było), wolałem nie ryzykować wyłamania tych kół i klejenia ich od nowa, bo mógłby być problem. Dlatego zostawiłem to jak jest i jak mi udało się przykleić. To kolejna nauczka, żeby koła kleić na samym końcu.
To samo mniej więcej dotyczy też goleni, które przykleiłem tak jak mi się udało (za gruba warstwa farby utrudniała dokładnie przyklejenie ich w otworach pozycjonujących).
Stąd finalny efekt.
Voltan napisał(a):Górny płat, będący w położeniu wychylonym, rozumiem że to hamulec aerodynamiczny.
Nie, hamulec aerodynamiczny to to na dole:

To o czym piszesz to po prostu blok skrzydeł, który był podnoszony w celu zmiany kąta natarcia i zwiększenia siły nośnej samolotu. Tak jak pisał RAV, stosowano to do startów jak i lądowań, ale widziałem też że piloci korzystali z tego także w czasie lotu, zdaje się przy małych prędkościach. Nie wiem czy nie używano tego także w czasie walki manewrowej.
Voltan napisał(a):Czy takie położenie płata jest możliwe przy podwieszonych bombach?
Wydaje mi się, że tak: w końcu jakoś pilot musiał wystartować z lotniskowca.
Ale pewności nie mam.
Voltan napisał(a):Czy siłowniki wychylające płat miały taką moc?
Rozumiem że hamulec ten był używany do hamowania przy lądowaniu?
Czy w takim razie lądowano z ładunkiem bomb?
Na te pytania nie potrafię odpowiedzieć, ale to ciekawe.
Może uda mi się coś znaleźć, a może ktoś na forum będzie wiedział.