Ju 52 i Fi 156 w MLP?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Ju 52 i Fi 156 w MLP?

Postprzez greatgonzo » wtorek, 21 maja 2013, 18:49

Mam wielką nadzieję, że nie masz i nie planujesz mieć cokolwiek wspólnego z wydawaniem publicznych pieniędzy. W innym przypadku musiałbym Ci życzyć jak najgorzej. ;o)

Jest rzeczą zupełnie niezwykłą jak łatwo wydający taką kasę dochodzą do przekonania, że rachunek ekonomiczny w takim przypadku podlega zupełnie innym zasadom niż normalnie.
greatgonzo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez RAV » wtorek, 21 maja 2013, 19:04

spiton napisał(a):Większość zachodnich muzeów lotnictwa wygląda z zewnątrz mało atrakcyjnie pod względem architektonicznym. Ale eksponaty nie stoją pod chmurką...

O ile pamiętam, odwiedziłem trzy zagraniczne muzea lotnictwa: Paryż-Le Bourget, Soesterberg i Praga-Kbely. Nie pamiętam, jak wyglądały z zewnątrz budynki, ale na pewno we wszystkich część ekspozycji stała pod chmurką.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez ZIO BY NAITT » wtorek, 21 maja 2013, 20:25

Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 21 maja 2013, 21:09

I ja kilka muzeów za granicą zwiedziłem :lol: Fakt nie są z zewnątrz zbyt piękne ale to co trzeba jest pod dachem :oops:
O ile pamiętam w Sostenberg na zewnątrz stał spitfire (kopia z tworzywa sztucznego), jakaś większa maszyna nie mieszcząca się i tak wewnątrz ! Oraz kilka ,,rur'' czekających na remont. U nas jest tak że cała ekspozycja MWP od lat gnije na zewnątrz a w Krakowie duża część ekspozycji stoi sobie na słoneczku wiaterku i deszczyku a czasem nawet pod śniegową kołderką i widocznie specjalnie nikogo w tych placówkach główka o to nie boli :mrgreen:
Jak ja bym był dyrektorem to bym spokojnie w nocy spać nie mógł i stanąłbym na głowie żeby eksponaty zabezpieczyć choćby takimi tanimi wiatami jak w Duńskim muzeum http://www.photoblog.com/asiabak/2010/08/16/ Jak widać miga otrzymanego z Polski zabezpieczyli i jak się chce można nawet trałowiec dachem nakryć !
Dlatego nie rozumiem dlaczego tak proste i tanie rozwiązanie techniczne w naszym kraju- raju jak dotąd nikomu w w/w placówkach do głowy nie przyszło :!:
A z junkersa się i tak cieszę :mrgreen: O ile nie będzie sobie gnił na zewnątrz :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez spiton » środa, 22 maja 2013, 00:34

Nie chciałbym wykrakać, ale chyba go na trawniku "montują". Może jednak Ciotka Ju wyląduje pod daszkiem.
spiton

Postprzez RAV » środa, 22 maja 2013, 10:01

spiton napisał(a):Może jednak Ciotka Ju wyląduje pod daszkiem.

Co proponowałbyś wystawić na zewnątrz, żeby zrobić dla niej miejsce?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Sparrow » środa, 22 maja 2013, 13:17

Muzeum Lotnictwa pochwaliło sie nowymi nabytkami:
http://www.muzeumlotnictwa.pl/aktualnosci_archiwum.php?id=206
Sparrow
Sparrow

Postprzez Rafal » środa, 22 maja 2013, 14:40

radoslaw6363 napisał(a):Duńskim muzeum http://www.photoblog.com/asiabak/2010/08/16/

Muzeum na 3 wiaty....

http://wikimapia.org/#lang=pl&lat=54.75 ... 3&z=16&m=b

Mogli sobie na to pozwolić...
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Michał Janik » środa, 22 maja 2013, 20:31

spiton napisał(a):Większość zachodnich muzeów lotnictwa wygląda z zewnątrz mało atrakcyjnie pod względem architektonicznym. Ale eksponaty nie stoją pod chmurką...Jako architekt, jestem za największą i najtańszą ,-)). I ci co kochają lotnictwo powinni to zrozumieć ,-))

Imperial War Museum North w Manchesterze. Projektował niejaki Daniel Liebskind. Pewnie mało znany, to na projekcie po taniości dało radę przyciąć trochę funciaków.
Obrazek

Hangar Zimnej Wojny w Muzeum Cosford. Chyba dałoby się prostsze formy wymyślić?
Obrazek
Obrazek

Muzeum Wojny w Ottawie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muzeum w Dreźnie (Znów ten Liebskind - zdecydowanie musi być to jakiś najtańszy gość na rynku, taki MacDonalds - no bo przecież kto by śmiał na Zachodzie, a zwłaszcza w takich gospodarnych Niemczech marnotrawić publiczne pieniądze?)

Obrazek

Obrazek

Jako nie-architekt a miłośnik lotnictwa, muzeów, książek etc jestem za tym, że gmachy użyteczności publicznej powinny być zdecydowanie czymś więcej niż tylko opakowaniem przechowywanych eksponatów / książek etc i powinny mówić językiem epoki w której powstają. Mam nadzieję, że architekt to zrozumie.

A Storch i Ciotka? Na ich widok nie drżą mi kolana jak w przypadku kilku innych konstrukcji, ale są na pewno i tacy - cieszę się ich szczęściem, no świetnie że kolekcja się rozrasta. A malkontentom życzę dużo słońca, ładnych widoków i ramienia płci adekwatnej do którego się można przytulić. Pomaga!

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez greatgonzo » środa, 22 maja 2013, 21:15

W sumie racja.

radoslaw6363 napisał(a):Jakie jest w Muzeum Wojska Polskiego każdy widzi :twisted:
A jakie ma być każdy może sobie zobaczyć http://www.youtube.com/watch?v=0PLQ8PWlWoo

Kto bogatemu zabroni?
greatgonzo

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 27 maja 2013, 17:38

Panowie swoje ganicie cudzego nie znacie…
Wiekszosc zycia spedzilem w Connecticut. Jest tam w Hartford (stolica stanu) New England Air Museum. Znam ich od 30+ lat.
Po raz pierwszy tam bylem po strasznym tornado ktore zdewastowalo durza czesc bardzo ciekawej kolekcji.
Na cale szczescie po przeniesieniu na druga strone lotniska (Bradley) dostali nowe budynki.
Z tego co pozostalo mieli na jakis czas Spitfire MkXIV, stal obok wyporzyczony Buchon. Spitfire wygladal jak zebra daltonistka…
Buchon odlecial, Spitfire tez gdzes znikl, ale pozostalo mnostwo bardzo ciekawych konstrukcji.
P-47D-30 (odkupiony od kogos w poludniowej Ameryce) mial byc "perelka" kolekcji…
Ponownie dorwali sie do niego daltonisci i pomalowali w paski!
Narobili sporo wrzasku ze to "Norma", ze jednostka rodzimej bo z Hartdord itd. Dopiero po kilku latach przemalowali w prawie wlasciwy kamuflarz.
Na dworze, juz po przeniesieniu do nowego budynku stal sobie i rozpadal na drobne Tempest MkII. Ten "mial szczescie" nowy dyrektor muzeum wymienil go na… MiG-15! Unikalne samoloty Navy tez oblazily ze skory. Invader, tego sam proponowalem choc by posmarowac warstwa poliuretanu aby sie nie rozpadl…
Po latach Skyray zostal "odnowiony" tak az plakac sie chce. Gdzies znikl Gannet, opustoszalo ale na szczscie odbudowali Hellcat, nastepnie dodali nowy budynek i odbudowali B-29.
Nawet kiedy muzeum twierdzi ze samoloty sa "pozyczone" od Navy czy Air Force potrafilo je zaniedbac.
Jedyne co ich broni to ograniczone fundusze i fakt ze konserwacia zajmuja sie ochotnicy.
Obecnie poza kilkoma zmasakrowanymi "odmalowywaniem" rur, maja wspaniala kolekcie samolotow od Sikorsky, pieczolowicie zrobiona wystawe z Thunderbolt, i kilka unikatow cywilnych. To takie "lokalne" muzeum, nie narodowe wiec moze nie powinienem wypominac.
Ostatnio edytowano wtorek, 28 maja 2013, 14:54 przez LazyCat, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
LazyCat

Postprzez Sparrow » wtorek, 28 maja 2013, 13:30

Może w ramach polonizacji Junkersa warto przerobić go na SP-AKX w barwach Lotu? Trzeba tylko wykonać makiety trzech Bristoli Pegasus z osłonami i śmigieł trójłopatowych. Malowanie niemieckie też jest fikcyjne więc zadnej straty nie będzie...
Sparrow
Sparrow

Postprzez Aero74 » wtorek, 28 maja 2013, 14:10

A ja w niedzielę nie wytrzymałem ciśnienia i nie czekając na złożenie całości pojechałem zobaczyć się z "ciocią" do MLP.
Obrazek

Świetny samolot i nie ma co psioczyć , że nie jest rodzimej myśli technicznej. Cieszmy się z każdego nowego eksponatu. Zwłaszcza takiego.
To czego nie widać na tym zdjęciu, ani na ogólnie dostępnych na stronie muzeum to wypłowienia koloru RLM 70 na górnej powierzchni kadłuba i skrzydłach w stosunku do boków. Wygląda to w świetle dziennym jak zupełnie inny kolor. Polecam ciekawa sprawa.
Aero74

Postprzez Strużyn » wtorek, 28 maja 2013, 14:33

Jeśli ktoś będzie się wybierał do muzeum zanim samolot zostanie złożony do kupy to prosiłbym o dokładne zdjęcia tego czego nie będzie widać po złożeniu (łączenie skrzydeł i ściana za przedziałem silnikowym). Będę bardzo wdzięczny za fotki :D
Ostatnio edytowano wtorek, 28 maja 2013, 14:38 przez Strużyn, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Sherman » wtorek, 28 maja 2013, 14:34

Och nie, o źle że kupili francuskiego niemca, tak nie można.

A na serio... ja się cieszę że jest. Nawet jak będzie pod chmurką.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste