Tone -wrak 1/700

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: Tone -wrak 1/700

Postprzez spiton » wtorek, 28 maja 2013, 00:18

Ruszy, seba, ruszy ,-)). Po naszej telefonicznej rozmowie, zrobiłem tak jak mi radziłeś, i udało mi się zwalczyć popękaną powierzchnie morza(zalepiłem wszystko water effectem). Zacząłem malowanki :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
spiton

Reklama

Postprzez shivadog » wtorek, 28 maja 2013, 19:11

Jak ktoś aktualizuje post o 1:18 w nocy to sam jest sobie winien, że nikt nie odpisuje.
;o)

Walcz dalej, na razie woda się trochę szorstka zrobiła, przez co traci na efekcie.
shivadog

Postprzez spiton » wtorek, 28 maja 2013, 19:42

Woda nie jest docelowa. To warstwa water effectu, która posłużyła jak elastyczna szpachla. Pomalowałem ja, a na wierzch pójdzie jeszcze jedna warstwa water effectu, i będzie bardziej równa(tak przynajmniej się będę starał)

Nie mów Jerzy , że pierwsza w nocy to późno ,-)))
spiton

Postprzez Solo » wtorek, 28 maja 2013, 19:47

Kurka wodna, co za cudeńko...
Zareklamowałeś się w innym wątku, to tu wlazłem, ale naprawdę, brak mi słów jak widzę takie arcydzieła...
Solo

Postprzez ROMAN » wtorek, 28 maja 2013, 19:50

shivadog napisał(a):Jak ktoś aktualizuje post o 1:18 w nocy to sam jest sobie winien, że nikt nie odpisuje.

W rzeczy samej :mrgreen: ale z drugiej strony to najlepsze godziny do robienia modeli.
Tak patrząc na ten Twój model Sebastian zastanawiam się czemuś Ty jeszcze go nie skończył? Przecież w tym co do tej pory zrobiłeś drzemie taki potencjał a jak widać nawet praca na tym etapie jest bardzo fotogeniczna.
ROMAN

Postprzez merlin_PL » wtorek, 28 maja 2013, 20:05

Jest potencjał, ale czegoś mi w tej pracy cały czas brakuje . Mam wrażenie , że jest jakoś jest jak na wrak pusto. Jest sam wrak. znaczy nie zatonął , znaczy osiadł na dnie . Aż się prosi dorobić do podstawki imitację , brzegu , skał, albo nabrzeża z efektownym lejem po bombie , gdzie też wala się złom, albo jakieś części tego , czy innego wraku. Po morzu pływają deski etc. Może bym dodał jakąś szalupę , która przybiła do wraku , bo ktoś się chciał na niego wdrapać.
Ja bym tego oczywiście sam nie potrafił zrobić , ale Ty Spiton byś dał radę. :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Maciej Gruca » wtorek, 28 maja 2013, 21:01

Praca z ogromnym potencjałem. Rozumiem, że będziesz jeszcze działał z rdzą w szczególności na dziobie. Na zdjęciach wydaje się być zbyt jednolita.
Przypuszczam jednak, że moja uwaga jest nie na miejscu, zrobisz wszystko na mistrzowskim poziomie :)

Sebastianie, co Cię tak wzięło na marynistykę? Trochę brakuje mi Twoich styranych latadeł :)
Maciej Gruca

Postprzez wapel » wtorek, 28 maja 2013, 21:20

Super Spiton, to wyglada. Podoba mi sie zwlaszcza pomysl z plama oleju. Moze jak bedziesz lal kolejna warstwe wody to daloby rade zakombinowac tak zeby sprobowac oddac rozne kolory pojawiajace sie w tej plamie - fiolety, zielenie itd. Mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli. Pozdro!
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez jacekkarolczak » wtorek, 28 maja 2013, 21:29

Jest czadowo. Wywal tylko tę smętną linkę co nie ma prawa tak sterczeć sztywno. To może być linka pleciona z 50mm średnicy, więc przy długości +/- 80-100 m ciężar by ją zagonił na dół... Ale czekam z niecierpliwością na finisz. Powodzenia
jacekkarolczak

Postprzez spiton » wtorek, 28 maja 2013, 21:43

jacekkarolczak napisał(a):Jest czadowo. Wywal tylko tę smętną linkę co nie ma prawa tak sterczeć sztywno. To może być linka pleciona z 50mm średnicy, więc przy długości +/- 80-100 m ciężar by ją zagonił na dół... Ale czekam z niecierpliwością na finisz. Powodzenia

Model będzie miał porzadny takielunek. A ta smętna linka, się pałęta tymczasowo ,-)).

wapel napisał(a):Super Spiton, to wyglada. Podoba mi sie zwlaszcza pomysl z plama oleju. Moze jak bedziesz lal kolejna warstwe wody to daloby rade zakombinowac tak zeby sprobowac oddac rozne kolory pojawiajace sie w tej plamie - fiolety, zielenie itd. Mam nadzieje ze wiesz co mam na mysli. Pozdro!

Pomysł ciekawy. Ale nie wiem czy dam rade. Musze pooglądać takie wycieki na fotach.

merlin_PL napisał(a):Jest potencjał, ale czegoś mi w tej pracy cały czas brakuje . Mam wrażenie , że jest jakoś jest jak na wrak pusto. Jest sam wrak. znaczy nie zatonął , znaczy osiadł na dnie . Aż się prosi dorobić do podstawki imitację , brzegu , skał, albo nabrzeża z efektownym lejem po bombie , gdzie też wala się złom, albo jakieś części tego , czy innego wraku. Po morzu pływają deski etc. Może bym dodał jakąś szalupę , która przybiła do wraku , bo ktoś się chciał na niego wdrapać.
Ja bym tego oczywiście sam nie potrafił zrobić , ale Ty Spiton byś dał radę. :D

Merlin, to w sumie historyczne wydarzenie. Okręt został zbombardowany dwukrotnie na kotwicowisku. Ze zdjęć wynika, ze t duży akwen. Ale pomysł niezły. Może zrobię kiedyś jeszcze podobny wrak, to wtedy pomyślę ,-))

Maciej Gruca napisał(a):Praca z ogromnym potencjałem. Rozumiem, że będziesz jeszcze działał z rdzą w szczególności na dziobie. Na zdjęciach wydaje się być zbyt jednolita.
Przypuszczam jednak, że moja uwaga jest nie na miejscu, zrobisz wszystko na mistrzowskim poziomie :)

Sebastianie, co Cię tak wzięło na marynistykę? Trochę brakuje mi Twoich styranych latadeł :)

Masz racje. Zamierzam nad dziobem popracować. A letadla.... Mig 19 skończy chyba jako wrak ,-))

ROMAN napisał(a):
shivadog napisał(a):Jak ktoś aktualizuje post o 1:18 w nocy to sam jest sobie winien, że nikt nie odpisuje.

W rzeczy samej :mrgreen: ale z drugiej strony to najlepsze godziny do robienia modeli.
Tak patrząc na ten Twój model Sebastian zastanawiam się czemuś Ty jeszcze go nie skończył? Przecież w tym co do tej pory zrobiłeś drzemie taki potencjał a jak widać nawet praca na tym etapie jest bardzo fotogeniczna.

Roman, miałem problemy techniczne z "morzem". Pekało jak cholera. Próbowałem kilku specyfików ale nie pomagały. Dopiero ostatnio rollingstones podsunął mi rozwiązanie, które zadziałało.

Solo napisał(a):Kurka wodna, co za cudeńko...
Zareklamowałeś się w innym wątku, to tu wlazłem, ale naprawdę, brak mi słów jak widzę takie arcydzieła...

Dzięki ,-))

Dzięki za komentarze ! Jednak reklama dźwignią handlu ,-))
spiton

Postprzez Ave » wtorek, 28 maja 2013, 22:36

Jednak reklama dźwignią handlu

Cóż, pewnie mało kto śledzi wszystkie działy forum (tu do szkutniczych ostatnio zaglądałem chyba jeszcze w czasach siarowego U-boota), ale okazuje się, że jednak warto - dobre to, bardzo dobre!
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez spiton » wtorek, 28 maja 2013, 23:14

Ave napisał(a):
Jednak reklama dźwignią handlu

Cóż, pewnie mało kto śledzi wszystkie działy forum (tu do szkutniczych ostatnio zaglądałem chyba jeszcze w czasach siarowego U-boota), ale okazuje się, że jednak warto - dobre to, bardzo dobre!

Ja ozywam przycisku "zobacz aktywne watki" albo "zobacz ostatnio napisane watki". I w ten sposób oglądam sobie wiele ciekawych modeli z działów, do których bym pewnie nie zajrzał normalnie ,-))
spiton

Postprzez Adam » środa, 29 maja 2013, 00:07

Oj pamiętam ten wątek z zamierzchłej przeszłości, cieszę się bardzo, że będzie mój ulubiony ciąg dalszy.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Maciej Gruca » środa, 29 maja 2013, 06:37

Wapel napisał(a):Moze jak bedziesz lal kolejna warstwe wody to daloby rade zakombinowac tak zeby sprobowac oddac rozne kolory pojawiajace sie w tej plamie - fiolety, zielenie itd.

To chyba nie jest najlepszy pomysł. Zjawisko opalizowania następuje w wyniku interferencji fali świetlnej przechodzącej i odbijającej się pomiędzy warstwami wody i jakiejś lekkiej frakcji ropy naftowej. Warunkiem zaistnienia tego zjawiska jest jednak bardzo niewielka grubość np. benzyny, rzędu paru...parunastu atomów (różnice w grubości powodują powstanie różnych kolorów). Zatem w przypadku okrętowych paliw ciężkich, ciężko jest osiągnąć tak cienkie warstwy.
Tyle wymądrzania się :mrgreen:
Maciej Gruca

Postprzez rollingstones » środa, 29 maja 2013, 15:34

Doskonale - rób dalej !
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze