Podkład ZERO Paints

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Podkład ZERO Paints

Postprzez kashato » czwartek, 6 czerwca 2013, 21:21

Witajcie!

Mam taki problem, choć nie wiem czy można to nazwać problemem.

Chodzi o to, że ostatnio zakupiłem podkład firmy ZERO, który jak wiemy jest od razu rozcieńczony. Maluję takim ciśnieniem jakie wskazane jest na etykiecie. Po pomalowaniu powierzchnia nie jest gładka, tak jak po fuknięciu Surfacerem z Puchy. Czego to może być wina? Odległości, czy może zakupić retarder i wpuścić parę kropel? Dodam też, że momentami aero pluje takimi 'farfoclami' lub zatyka się (wtedy trzeba pociągnąć spust do końca i jest znowu ok).
kashato

Reklama

Re: Podkład ZERO Paints

Postprzez Jiloo » piątek, 7 czerwca 2013, 00:54

Farfocle wskazują na to, że jest za gęsty. Chropowata powierzchnia też może na to wskazywać. Próbowałeś rozcieńczać?
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez kashato » piątek, 7 czerwca 2013, 06:56

Nie rozcienczalem go.

Czyli nie ma co wierzyć w to, ze jest on prosto ze sloika gotowy do aero.
kashato

Postprzez Jiloo » piątek, 7 czerwca 2013, 08:06

Nie znam tego podkładu. Może przy odpowiednich ustawieniach kompresora można psikać prosto z butli.
Po prostu pamiętam, że jak mi takie farfocle/pajęczynki surfacer wyrzucał to właśnie z powodu zbyt małego rozcieńczenia.

Wiesz jak to czasem jest. Niby Alclad Black Base też prosto z butli, a ludzie na forum mówią, że też rozcieńczają.
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez kashato » piątek, 7 czerwca 2013, 09:54

Jiloo napisał(a):Nie znam tego podkładu. Może przy odpowiednich ustawieniach kompresora można psikać prosto z butli.
Po prostu pamiętam, że jak mi takie farfocle/pajęczynki surfacer wyrzucał to właśnie z powodu zbyt małego rozcieńczenia.

Wiesz jak to czasem jest. Niby Alclad Black Base też prosto z butli, a ludzie na forum mówią, że też rozcieńczają.

Może to właśnie chodzi o ciśnienie powietrza. Też używam czarnego Glossa od Alclada i za nic go nie rozcieńczam bo w/g mnie nie ma takiej potrzeby.

Pokombinuję i dam znać co i jak :)
kashato

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje