printers ink v etching ink czy to jest to samo??

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

printers ink v etching ink czy to jest to samo??

Postprzez gufel » piątek, 12 września 2008, 10:09

Witam! Pytanie jak w temacie czy stosowane przez różnych figurkarzy printers inki to jest to samo co dostępne u nas w sklepach plastycznych etching ink?? Jak byłem w sklepie to pani powiedziała, że powinno być to to samo ale pewności nie miała. Tu jest link to tych etching inków u nas dostępnych, są też w tubach 60 ml.
http://www.sklepplastyczny.pl/farba-graficzna-53696/
Nadmieniam, że wynalazek ten jest na bazie olejnej i ma postać gęstej pasty, czyli w teorii się wszystko zgadza, ale mimo wszystko nie chciałbym wywalić 52 zł. na jedną tubkę gdyby się okazało, że to nie jest to co inni stosują. Z górki dzięki za wszelką pomoc w tej materii. Pzdr. Tymek "Gufel". :D
gufel

Reklama

Re: printers ink v etching ink czy to jest to samo??

Postprzez HK » piątek, 12 września 2008, 20:12

Printers ink - chodzi chyba o farbę drukarską do druku offsetowego, czyli w uproszczeniu do drukowania na papierze.
Etching ink - to będzie po naszemu farba do sitodruku - czyli przeznaczona do nadruków na różnych materiałach - tekstyliach, tworzywach itp.
Z tym, że odmian farb sitodrukowych też jest trochę.
Tak więc farby offsetowe różnią się od sitodrukowych szeregiem własności. Jak to jest w odniesieniu do modelarstwa - nie wiem.
Hendryk
HK

Postprzez gufel » sobota, 13 września 2008, 17:10

Czyli dalej wiem, że nic nie wiem. :lol: Ale dzięki bardzo z tego wniosek, że chyba nie jest to jedno i to samo.
gufel

Postprzez OldMan » sobota, 13 września 2008, 17:14

Może to Cię naprowadzi: LINK
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Obrazek
OldMan

Postprzez gufel » sobota, 13 września 2008, 19:20

Niestety :( inki opisane w linku dotyczą tych rzadkich wodorozcieńczalnych. Mnie chodziło o inki które są najprawdopodobniej farbą drukarską na bazie oleju, mieszalne z farbami olejnymi i są w postaci pasty. No i w sumie moje pytanie dotyczy tego czy gdzieś można dostać farbę drukarską srebrną i złotą w jakichś rozsądnych ilościach np: 30 ml. oraz tego czy etching ink to to samo co farba drukarska ale to już nam wyjaśnił kolega HK, że nie jest to to samo. Pozdrawiam Tymek :Gufel".
gufel

Postprzez HK » niedziela, 14 września 2008, 11:21

gufel napisał(a):Niestety :( inki opisane w linku dotyczą tych rzadkich wodorozcieńczalnych. Mnie chodziło o inki które są najprawdopodobniej farbą drukarską na bazie oleju, mieszalne z farbami olejnymi i są w postaci pasty. No i w sumie moje pytanie dotyczy tego czy gdzieś można dostać farbę drukarską srebrną i złotą w jakichś rozsądnych ilościach np: 30 ml. oraz tego czy etching ink to to samo co farba drukarska ale to już nam wyjaśnił kolega HK, że nie jest to to samo. Pozdrawiam Tymek :Gufel".

Udaj się do pierwszej z brzegu drukarni. Najlepiej małego zakładu poligraficznego (ale takiego z maszynami drukarskimi a nie ksero). W dużej drukarni nie przedostaniesz się zapewne przez poriernię ;o)
Jak trafisz na "ludzkiego" drukarza, albo szefa to Ci wszystko odnośnie farb wyjaśni i pozwoli zaczerpnąć trochę z puszek (albo beczek :) ). Ilości których potrzebuje modelarz są w praktyce drukarskiej nic nie znaczące. Dlatego kupienie farb drukarskich w rozsądnych dla modelarza ilościach jest raczej niemożliwe.
Hendryk
HK

Postprzez gufel » niedziela, 14 września 2008, 16:01

No cóż dzięki - chyba faktycznie trzeba będzie się udać do drukarni. :D Pzdr. Gufel.
gufel

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje