Focke Wulf Ta-183 1/72 PM

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Focke Wulf Ta-183 1/72 PM

Postprzez Voltan » niedziela, 2 czerwca 2013, 22:32

xmald dzięki za radę z wikolem. Zrobiłem sobie klika kleksów na płytce, po wyschnięciu wyciąłem z nich prostokąty na fotel.

Przeryłem kadłub poprawiając linie producenta, odtwarzając zaszpachlowane i dodając nowe. Najwięcej zabawy było przy stateczniku pionowym. Poniżej fota.
Obrazek
Tapicerkę zrobiłem z wilkolu, pasy z taśmy, klamry z drutu. Na zbliżeniach nie wygląda zbyt wyjściowo, ale gołym okiem przyzwoicie. Poza tym owiewka będzie zamknięta. Dorobiłem te drobiazgi za zagłówkiem fotela, no i celownik.
Ostatnie zdjęcie wnętrza, bo oszklenia już przyklejone.
Obrazek
Spasowanie oszklenia nie jest zbyt dobre. Jak większość w tym modelu...

Kadłub mam więc w miarę skończony i gotowe jedno skrzydło. Teraz zacznę zabawę z wnękami podwozia. Dopiero wtedy będę mógł przykleić skrzydła.

Pozdrawiam
Voltan

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez spiton » poniedziałek, 3 czerwca 2013, 00:38

Będziesz nitował ?
Voltan, i zrób watek pt " rysunki naszych pociech związane z modelarstwem". Koniecznie. I oczywiście umieść tam rysunki córy, które tu wklejasz.
spiton

Postprzez Voltan » wtorek, 4 czerwca 2013, 21:27

Nie dorobiłem się jeszcze nitowadła.

Walczę ze skrzydłami, tu porównanie przed obróbką i po.
Oraz zbliżenie na fakturę powierzchni. Jak na to patrzę, to zastanawiam się czy według tureckiego producenta modelu ten samolot mieli Niemcy, wobec braków aluminium, robić z betonu?
Cały model ma taka fakturę, wszystkie części.
Obrazek
Obrazek
Kończę drugie skrzydło i zabieram się za wnęki podwozia. To będzie zabawa :)
Voltan

Postprzez Voltan » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 19:41

Mała aktualizacja. W trakcie dłubaniny przy wnękach. Poniżej lewa wnęka już skończona i prawa w trakcie dłubania. Znowu foty są bezlitosne, a tak byłem zadowolony z efektu, zanim nie zobaczyłem zbliżeń :( Przednia wnęka również w trakcie dłubania. na kolejnej statecznik poziomy w trakcie szlifowania. W końcu dorobiłem się szpachli Tamiya. Do tej pory używałem wamodu.Wamod jak to wamod, jak się człowiek nauczy tym szpachlować i jeszcze ryć linie w tym ustrojstwie, to jak dostanie Tamkę do rąk, to myśli że Pana Boga za nogi złapał :) Szpachla na stateczniku uwidacznia braki - statecznik był "niedotryśnięty". Oczywiście wymaga dalszej pracy, ale poprawiłem jego kształt i obrys. Raczej nie będę wycinał steru wysokości, ale jeszcze to przemyśle.

Nie mogę doczekać się malowania.

Zastanawiam się nad wykonaniem wersji szturmowej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oszklenie jest nieco porysowane, ktoś poradzi mi czym to wypolerować? mam jakąś podróbę dremela i filcowe polerki.
Voltan

Postprzez Nacktgeboren » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:28

Wnęki wyglądają bardzo ładnie. Przede wszystkim są czyste i nie pochlapane klejem. To, że na zdjęciach widać jakieś małe niedokładności to nie problem - gołym okiem prawdopodobnie będą niewidoczne. Co do oszklenia - możesz spróbować wypolerować je polerką po paznokci o małej gradacji. Zazwyczaj tak robię, gdy mam problem z zewnętrzną częścią oszklenia i jest w porządku, ale dla pewności trzeba spróbować takiego polerowania na ramce wlewowej oszklenia.
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 11 czerwca 2013, 02:27

Voltan napisał(a):Oszklenie jest nieco porysowane, ktoś poradzi mi czym to wypolerować? mam jakąś podróbę dremela i filcowe polerki.

Dremel może być trochę za szybki i przygrzać tworzywo. Jeśli nie masz stosownej pasty polerskiej, możesz to zrobić w stylu lat 80-tych: pasta do zębów i kawałek filcu lub flaneli. Działa :mrgreen:
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez spiton » wtorek, 11 czerwca 2013, 11:19

Do tych wnęk to podwozie by się raczej nie zmieściło...
spiton

Postprzez Voltan » piątek, 14 czerwca 2013, 14:17

Coś szwankuje nam forum ostatnimi czasy.

Wydarzyła się mała katastrofa, mianowicie fotel odpadł i musialem zrywać oszklenie.
Skoro je zerwałem postanowiłem je poprawic. Przeszlifowalem na mokro od zewnatrz i od środka papierem 1200 potem 2500. nastepnie wypolerowalem filcem i na koniec bawełną. Znikneły wszystkie rysy i skazy, oszklenie odzyskało połysk dopiero po godzinie ręcznego polerowania bawełną.

Jeszcze go nie przykleiłem. Troche mnie to nerwowo wykończyło, bo muszę teraz na nowo popracować nad połączeniem oszklenia z kadłubem. Na razie model odkładam, bo nie chce w nerwach nic jeszcze bardziej spieprzyć.

Skrzydła są już przyklejone, ale również wymagają poprawek.

Dla odstersowania rozgrzebałem A6M2b z Airfixa...
Voltan

Postprzez Voltan » piątek, 14 czerwca 2013, 15:06

spiton napisał(a):Do tych wnęk to podwozie by się raczej nie zmieściło...

Racja. Nie przemyślałem tego. Mogłem je wyciąć i wkleić od środka. Teraz juz za późno.

ps. Twój F4U już prawie gotowy :)
Voltan

Postprzez spiton » piątek, 14 czerwca 2013, 15:44

Voltan napisał(a):ps. Twój F4U już prawie gotowy :)

??
spiton

Postprzez garrett » niedziela, 16 czerwca 2013, 00:00

spiton napisał(a):
Voltan napisał(a):ps. Twój F4U już prawie gotowy :)

??

Domyślam się, że mała rysowniczka pilnie pracuje(:
Voltanie - godna podziwu praca nad tym kawałkiem tureckiej myśli modelarskiej - patent z dyszami skrycie sobie zanotowałem.
Obrazek
garrett

Postprzez Voltan » niedziela, 16 czerwca 2013, 06:40

garrett napisał(a):Domyślam się, że mała rysowniczka pilnie pracuje(:

Dokładnie. Miała przerwę, bo trochę chorowała, ale teraz temat przyspieszy :)
Voltan

Postprzez Voltan » wtorek, 18 czerwca 2013, 21:57

Przeprosiliśmy się z "Wulfem" i oto mała aktualizacja. Model po położeniu słusznej warstwy podkładu. Oczywiście podkład pokazał co miał pokazać, ale w sumie jest lepiej niż się spodziewałem. Trzeba jednak dalej szpachlować, szlifować i z powrotem podkład. Połączenia skrzydeł z kadłubem i niektóre linie do poprawki. Pocieszam się tym że model zaczyna mi się podobać i nie mogę doczekać się malowania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Voltan

Postprzez spiton » wtorek, 18 czerwca 2013, 22:37

Bardzo fajnie się prezentuje w szarym ubranku. Co kombinujesz dalej ? Pytam, bo mój skończył w plamiastym kamo z końca wojny i zatracił trochę lekkość sylwetki.
spiton

Postprzez Voltan » środa, 19 czerwca 2013, 18:28

Pierwotnie planowałem własnie malowanie zielony/brązowofioletowy na wzór Me262, ale teraz nie jestem do końca przekonany. Myślałem o "zimowym" ale nie mam z tym doświadczenia i nie chcę ryzykować. Szukam tymczasem inspiracji w malowaniach Ta-152 i Fw190.

Jeżeli zrobię wersję "przechwytującą" to pójdę w stronę szarych kolorów, natomiast chodzi mi po głowie wersja szturmowa z działkami 3,7cm od Ju87G pod skrzydłami. W takim układzie kamo byłoby raczej defensywne, czyli zielony/brazowofioletowy.

Co o tym sądzicie?
Voltan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat