F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Postprzez merlin_PL » wtorek, 11 czerwca 2013, 15:59

To napisałeś :

Gondol Jerzy napisał(a):merlin_PL

Chyba powinieneś go rozstrzelać, albo przynajmniej klejem otruć!

Gondol Jerzy napisał(a):Merlin, sugerujesz ze miejsce Solo jest w jakimś gettcie albo innym miejscu odosobnienia?

Gondol Jerzy napisał(a):Merlin.

Sugeruje Ci zabicie lub umieszczenie go w gettcie z bardzo prostego powodu. Nikogo tak jak Ciebie nie uwierają jego warsztaty i posty.

Facet . Weź i przeczytaj nieraz co sam piszesz. Super logika Twojego myślenia . Jak komuś się nie podobają jego posty to go zabijam , albo zamykam w getcie . Jest to to wyłącznie Twoja logika i ty ją zaproponowałeś w swoich przytoczonych prze ze mnie wyżej postach . Nie ja.
I nie odwracaj kota ogonem, bo w twojej głowie taki sposób myślenia się stworzył. Jak jeszcze coś równie logicznego wymyślisz daj znać.

Twoja logika jest jak w dowcipie :

Przychodzi chłop do lekarza i lekarz mu pokazuje kwadrat i pyta :
- Co to jest ?
- Goła baba
Lekarz mu pokazuje trójkąt i pyta :
- Co to jest ?
- Goła baba
Lekarz mu pokazuje kółko i pyta :
- Co to jest ?
- Goła baba
Lekarz do niego :
- Wy to chyba erotoman jesteście ?
- Ja erotoman , a kto mi te świństwa pokazuje ?

Starczy tego off topu . A nuż się jakieś w końcu sklejanie zacznie
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Reklama

Postprzez Gondol Jerzy » wtorek, 11 czerwca 2013, 17:40

Merlin.
Za logikę to się lepiej nie zabieraj bo z tego co piszesz nie wynika byś się o nią otarł a nawet stał w pobliżu.

Jedyne co muszę przyznać to to, że faktycznie się z tym rozstrzeliwaniem, truciem i zamykaniem gdziekolwiek zapędziłem.
Wyraźnie widać, że pojęcia takie jak "sarkazm" nie wszystkim są znane, a rada taka jak ta mogłaby być odczytana jako bardzo dobre rozwiązanie i co więcej wcielona w życie! I jak nic odsiadka za podżeganie!

Nie wypada jednak kończyć tak pesymistycznie, więc może już bez sarkazmu, bez głupich tekstów które jak widać ktoś może odebrać poważnie, napisze tak:

"Facet" weź się może odpierdziel od tego Sola. Nie podoba ci się chłop? Nie musi. Nie podoba ci się warsztat? Też nie musi.
Przestaniesz jęczeć, to może doczekasz się sklejania na 5 stronie.
Czego wszystkim życzę.
Gondol Jerzy

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 11 czerwca 2013, 18:18

Hola, hola, Panowie, odetchnijcie głęboko, proszę.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Solo » wtorek, 11 czerwca 2013, 22:17

Zacząłem od fotela. Pierwszy fotel z blaszkami i w ogóle.
To co widać poniżej, to fotel bez pasów i bez jakiegokolwiek brudzenia i zużycia, które dodam później.
Z nieznanych mi przyczyn AFV w miejscu poduszki oparcia fotela zostawiło pustą wnękę, więc sam ją dorobiłem jak umiałem, a umiałem źle.
Hmmm, wyszło jak widać (poduszkę zrobiłem z "plastelinki"), więc chciałbym ją poprawić. Nie wiem tylko z czego ją dorobić: z papieru, materiału? Z czego byłoby najwygodniej?
No a reszta fotela jest nawet fajna. :)

Obrazek
Solo

Postprzez Sherman » wtorek, 11 czerwca 2013, 23:13

Solo napisał(a):(poduszkę zrobiłem z "plastelinki")

a pomyślałem że z gumki chlebowej.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Frosty » środa, 12 czerwca 2013, 03:59

Sherman napisał(a):
Solo napisał(a):(poduszkę zrobiłem z "plastelinki")

a pomyślałem że z gumki chlebowej.

Kolejny k****a merytoryczny i pomocny.

A ty Solo, smierdzący leniu, zamiast czekać, aż ktoś znów coś poda na tacy przeglądnij to cholerne forum - może znajdziesz rozwiązanie: viewtopic.php?f=12&t=13419&p=167966&hilit=poduszk%C4%99#p167966

Dzieckiem jesteś żeby ci guzik "szukaj" wskazywać?
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Solo » środa, 12 czerwca 2013, 13:13

Frosty, z łaski swojej, weź się nie odzywaj jak nie umiesz odezwać się jak człowiek, co?
Naturalnie, że znam ten wątek i śledziłem go z uwagą, ale nie zastosuję tej metody, bo nie mam takich płyt z poli i nie planuję ich specjalnie kupować, chyba że przy okazji większych zakupów.
Tak więc teraz pytałem o pomysły z czego zrobić takie oparcie, biorąc pod uwagę materiały jakie mogę znaleźć w domu.
W międzyczasie wymyśliłem, że spróbuję wyciąć takie oparcie z filcowej podkładki pod nogę od stołu lub coś w tym stylu.
Po pomalowaniu może fajnie wyglądać.
Solo

Postprzez xmald » środa, 12 czerwca 2013, 16:40

Możesz spróbować przy pomocy wikolu. W miejsce twojej poduchy wlej go trochę - będziesz potrzebował kilku cienkich warst żeby była wypukła i kiedy klej jest jeszcze odrobinę elastyczny możesz tępą stroną skalpela zaznaczyć przeszycia - ja tak robię w szmatopłatach. Metoda ma tą zaletę, że wikol łatwo jest usunąć jak coś pójdzie nie tak...
Ostatnie kilka dni to forum strasznie kiepsko działa...
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Frosty » czwartek, 13 czerwca 2013, 00:32

Cholerny świat Solo...Jak nie masz arkusza polistyrenu (zdaża się - nic w tym dziwnego) to Improwizuj!!!

Zamiast takiej płytki możesz chyba użyć np starej karty kredytowej/telefonicznej jak to zrobił Adam w Fokerze DR I...
Możesz isc na zakupy do marketu i poprosić o jedną z tych kart "PayBack"...

Możesz nawet wziasc jakies cienkie opakowanie po jakiejś margarynie cZy innym maśle i posklejać kilka warst takiego plasitku az uzyskasz odpowiednia grubosć takiej poduszki...

Naprawdę, źródeł plastiku jest w gospodarstwie domowym pod dostatkiem.

Możesz też wreszcie dla odmiany ty przemyśleć sprawę i podrzucić jakiekoliwiek inne rozwiązania na jakie wpadłeś tutaj - koledzy z pewnością podpowiedzą które z nich daje największe szanse na sukces...

P.S Filc się raczej nie nade - zbyt włochaty.... Zamiast plasteliny lepsza by chyba była utwardzona modelina. A w akcie despercaji może nawet nada się nasączony cyjanoakrylem grubszy karton (obrabia się to prawie jak plastik)...
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Solo » czwartek, 13 czerwca 2013, 17:04

Mam inną koncepcję, ale powiem jak przetestuję.
Fotel w F-5 wygląda na tym zdjęciu tak:

Obrazek

a więc ewidentnie nie ma tam poduszki oparcia, jest tylko goła blacha.
Nie wierzę po prostu, żeby pilot mógł latać w czymś takim więc wydaje mi się, że poniższe zdjęcie jest znacznie bardziej wiarygodne:

Obrazek

na którym widać wystającą poduszkę oparcia.
Innych sensownych zdjęć tego fotela nie znalazłem (poza The Ejection Site), tak więc zakładam że w F-5 fotel jednak miał oparcia, być może wkładane przed lotem, no nie wyobrażam sobie żeby pilot wytrzymał kilka godzin lotu oparty o gołą blachę, jeszcze z taką wystającą listwą z niej.
Solo

Postprzez tytus » czwartek, 13 czerwca 2013, 18:43

Solo napisał(a):no nie wyobrażam sobie żeby pilot wytrzymał kilka godzin lotu oparty o gołą blachę, jeszcze z taką wystającą listwą z niej.

A słyszałeś kiedyś o spadochronie plecowym?
tytus

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 13 czerwca 2013, 19:34

Nie jestem pewien jak było, ale dla mnie tu są poduchi
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Solo » czwartek, 13 czerwca 2013, 19:42

tytus napisał(a):
Solo napisał(a):no nie wyobrażam sobie żeby pilot wytrzymał kilka godzin lotu oparty o gołą blachę, jeszcze z taką wystającą listwą z niej.

A słyszałeś kiedyś o spadochronie plecowym?

Naturalnie to była moja pierwsza myśl, ale drugie zdjęcie w moim poście raczej nie wskazuje na to, żeby to był spadochron, prawda?

Piotrek - bardzo dziękuję za to drugie zdjęcie, jest chyba najlepsze ze wszystkich jakie widziałem.
Zrobię tę poduchę oparcia w takim właśnie kształcie.
A może pokusić się o ten różowy kolor? :)
Solo

Postprzez tytus » czwartek, 13 czerwca 2013, 19:43

Na pierwszym zdjęciu masz spadaka. Na drugim jest jakaś poduszka.
tytus

Postprzez Chudziutki » czwartek, 13 czerwca 2013, 20:47

Solo napisał(a):na którym widać wystającą poduszkę oparcia.

To nie żadna poduszka tylko pasy bezpieczeństwa, oba te zdjęcia przedstawiają ten sam fotel z jednej sesji foto.
Tutaj masz fotki szwajcarskiego F-5
Obrazek
Obrazek
Tutaj łysy fotel
http://www.primeportal.net/hangar/bill_ ... 558_eject/

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym taki łysy fotel z poduszką poddupną i pasami bezpieczeństwa albo próbował rzeźbić spadochron taki jak na pierwszym zdjęciu od Piotra bo z kolei jakaś poduszka+spadochron to chyba niezbyt wygodne rozwiązanie dla pilota w trakcie lotów.
Chudziutki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat