Jagdpanzer IV A-0 - Dragon - 1:35 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Jagdpanzer IV A-0 - Dragon - 1:35 - standard

Postprzez krz0011 » środa, 23 stycznia 2013, 11:30

Witam! Dołączam do konkursu z modelem Jagdpanzer IV A-0 Dragona, mam nadzieję że będzie motywacja aby ukończyć w terminie. Model będzie prosto z pudła, ew. poprawki będę wykonywał bez żadnych zestawów waloryzacyjnych. Pudełko:
Obrazek
Oraz to co w nim zastałem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Producent proponuje 2 wersje malowania, jednolite oraz trójbarwne, nie wiem jeszcze które wybiorę.
Obrazek

Muszę jeszcze popracować nad zdjęciami, mam nadzieję że aktualizacje będą regularne. Jedyne co mnie martwi na chwilę obecną to gąsienice, a dokładniej po 2 ślady po wypychaczach na każdym ogniwie. Zachęcam do zaglądania.
krz0011

Reklama

Re: Jagdpanzer IV A-0 - Dragon - 1:35 - standard

Postprzez mnak24 » środa, 23 stycznia 2013, 11:39

No to zaglądam :)
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez krz0011 » wtorek, 29 stycznia 2013, 22:32

Rozpocząłem prace nad modelem. Zacząłem od wanny kadłuba:
Obrazek

Jako że jest ona wspólna dla kilku modeli Dragona, trzeba zaszpachlować oznaczenia montażu części, których w przypadku tego pojazdu nie ma. Następnie płyta nad silnikiem:
Obrazek

Tutaj nie było żadnych niespodzianek. Przymierzałem wannę z górą i większych problemów nie powinno być. Kilka elementów tyłu:
Obrazek

Natomiast coś mi nie pasuje z ilością łbów śrub do osłon, które są osobno. Blaszka wygląda tak:
Obrazek
Łby to elementy numer 11 (prawy dolny róg). Jest ich 42 sztuki, a instrukcja przewiduje użycie 64 (po 8 na każdą z 8 osłon):
Obrazek
Szukałem informacji na ten temat i nikt nie zgłaszał nigdzie tego problemu, a widziałem warsztaty z ukończonym tym właśnie zestawem więc nie wiem o co chodzi. Czy coś przeoczyłem? Do tego etapu jeszcze trochę czasu i nie wiem czy wszystkie ekrany będą zamontowane, ale chciałbym mieć taką możliwość. Zdjęcia będą lepsze jak zamontuję drugie źródło światła, przy następnej aktualizacji powinno być już w porządku.
krz0011

Postprzez krz0011 » poniedziałek, 4 lutego 2013, 21:51

Powoli, ale systematycznie do przodu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I przymiarka:

Obrazek

Osłona na ostatnim zdjęciu "na sucho", tak samo jak wanna kadłuba z górą i element do którego będą doklejane włazy. Nad ich pozycją właśnie się zastanawiam, prawdopodobnie będą zamknięte, z ew. późniejszą możliwością otwarcia i umieszczenia figurki.
krz0011

Postprzez krz0011 » niedziela, 17 lutego 2013, 20:47

Kolejna aktualizacja. Doklejona wahacze, błotniki, trochę narzędzi. Pracuję nad górą, mocuję włazy. Praktycznie skończony tył, pozostał tłumik i parę drobiazgów. Koła założone tylko do zdjęcia, nie przyklejone na stałe. Spasowanie ogólnie nie jest złe, chociaż miejscami mogłoby być lepiej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
krz0011

Postprzez krz0011 » wtorek, 5 marca 2013, 22:06

Kolejna aktualizacja, nie przybyło wiele, ale ilość czasu na sklejanie nie pozwala na szybsze postępy. Zamontowane wszystkie włazy i celownik armaty, góra i wanna kadłuba nadal złożone tylko "na sucho", dokleiłem boczne osłony.

Obrazek

Nie jestem zadowolony z uzyskiwanej głębi ostrości, ale niestety f11 to najwięcej ile mogę ustawić. Malowanie będzie najprawdopodobniej jednolite.
krz0011

Postprzez krz0011 » niedziela, 14 kwietnia 2013, 20:33

Po dłuższym braku aktualizacji udało się trochę posklejać, oto co przybyło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Popracowałem nad tyłem, pojawił się jeszcze nie kompletny, ale zaszpachlowany tłumik oraz reszta narzędzi. Przybyły także uchwyty na osłony i kilka innych drobiazgów. Zastanawiam się czy peryskopy wraz z osłonami przyklejać teraz, czy zrobić to dopiero po malowaniu.
Mam nadzieję że następną aktualizację uda się opublikować niedługo i że na zdjęciach pokaże się już pojazd gotowy do malowania.
krz0011

Postprzez krz0011 » niedziela, 26 maja 2013, 22:01

Ostatnia aktualizacja przed malowaniem. Model jest prawie kompletny, pozostało jedynie zawieszenie (części składowe posklejane, ale nie montuję wszystkiego z uwagi na późniejsze problemy z gąsienicami). Z największych zmian:
-skończony tył, łącznie z tłumikiem, wszystkimi narzędziami i mocowaniem na koła
-skończona góra, wizjery zabezpieczone Mr. Masking sol od Gunze.
-zamontowana lufa, jarzmo itd.
MG będą malowane osobno i wklejone później.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Położyłem podkład, powychodziło spod niego parę nierówności które teraz szlifuję, wyrównam surfacarem i wreszcie na lakiernię. Lufa na zdjęciach jest skierowana lekko w dół, poprawię to przed malowaniem. Trzeba przyspieszyć, bo do końca tylko miesiąc...
krz0011

Postprzez krz0011 » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 20:18

Nareszcie rozpocząłem malowanie:
Obrazek
Obrazek
Malowany był Pactrą w kolorze Dunkelgelb. Wcześniej pokryłem model podkładem z aerografu i na miejsca które uznałem za najjaśniejsze położyłem białą farbę. Po pokryciu błyszczącym lakierem położę kalki i przystępuję do weatheringu, użyję gotowej chemii AK i pigmentów.
Do posklejania zostały jedynie gąsienice.
krz0011

Postprzez uki761 » poniedziałek, 17 czerwca 2013, 21:47

Ja bym go jeszcze trochę porozjaśniał na górze, później i tak bardzo Ci ściemnieje.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat