MIRO napisał(a):Sprawdziłem ICMa, co go właśnie męczę, i Trumpka w 1/48 i oba mają te ramki

...
W "MiG-ach Stalina" znalazłem informację, że późny MiG-3 miał wiatrochron ze
zintegrowanym szkłem pancernym. Może więc ta zmiana pociągnęła za sobą pojawienie się ramek?
Zaznaczone ramki na przedniej szybie ma też najlepszy kształtem model w skali 1:72 od HobbyBoss, czyli mają to wszystkie produkowane zestawy. Najwyraźniej jest to kucha, która ciągnie się z pierwszego modelu MiG-3 Cap-Croix du Sud / Italeri / Zvezda / Revell. Kolega Jacek K, natomiast, wykonał model w malowaniu z zimy 1941/42, więc raczej bez szyb pancernych.
Co do źródeł informacji, polecam Mushroom Yellow Series nr 6121autorstwa Massimo Tessitori "Mikoyan Gurevich MiG-1/MiG-3", jest dostępna na "osiołku". Wg mnie jeden z najlepszych zachodnich fachmanów od MiG-ów wczesnych.
Żeby zamknąć temat wiatrochronu, umieszczam skany z instrukcji budowy/obsługi MiG-3 z 1941 r , pomoc od kolegi from Russia

Pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji i przepraszam Jacka K za OT.
PS. Jeszcze co do MiG-a, wykonanego przez "Aviarekonstrukcję" z Nowosybirska: jak mi powiedział ten że rosyjski kolega, z racji braku silników AM-35A na tym samolocie zamontowano amerykański Allison, chyba ten sam, co na Mustangach.