Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w W-wie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w W-wie

Postprzez działonowy » wtorek, 18 czerwca 2013, 23:48

Samobieżne działo przeciwlotnicze ZSU-57-2

Nieoficjalna nazwa tego działa w ZSRR to: "пара", tłumacząc na język polski: "para". Rozwinięcie skrótu "ZSU-57-2" to: Zenitnaya Samokhodnaya Ustanovka (z rosyjskiego: Зенитная Самоходная Установка). 57 to kaliber, czyli 57 mm, a 2 to liczba dział zamontowanych w pojeździe.

Obrazek
/fot. autorstwa własnego/

Produkcja: ZSRR
Masa: 28t
Załoga: 6 osób
Uzbrojenie: podwójnie sprzężona samoczynna armata przeciwlotnicza S-60 kaliber 57 mm
Donośność maksymalna: pionowa - 8000 m, pozioma - 12000 m
Praktyczny zasięg strzelania: 4000 m
Szybkostrzelność: 200-240 strzałów\min

ZSU-23-4 "Szyłka"

Poczwórnie sprzężone samobieżne działo przeciwlotnicze, opracowane w latach 1957-1961 w Związku Radzieckim przez biuro projektowe Astrowa. Skrót ZSU pochodzi od rosyjskiej nazwy Zenitnaja samochodnaja ustanowka (ros. Зенитная самоходная установка - przeciwlotnicze działo samobieżne), a Szyłka to nazwa rosyjskiej rzeki, lewego dopływu Amuru. Dalsza część oznaczenia zestawu to kaliber działek - 23 mm i ich liczba - 4.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

/fot. autorstwa własnego/

Zasięg: 420 km
Zużycie paliwa na 100 km: teren - 300 l, szosa - 190 l.
Ostatnio edytowano czwartek, 20 czerwca 2013, 08:59 przez działonowy, łącznie edytowano 1 raz
działonowy

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Samobieżne działo lotnicze ZSU-57-2

Postprzez kub » środa, 19 czerwca 2013, 11:06

Artykuł na Wikipedię !
Jak już tam byłeś to mogłeś cyknąć więcej fotek które może by się komuś przydały przy budowie modelu tego pojazdu.
kub

Postprzez działonowy » środa, 19 czerwca 2013, 11:51

Bez przeady ;o) Moderator mi napisał, żebym umieszczał fotki i krótkie opisy. Mam więcej fotek różnych pojazdów pancernych. Będę systematycznie wrzucał i dodawał krótkie opisy.
Jeśli jesteś zainteresowany, albo ktoś inny, to proszę pisać. Zrobię więcej dokładnych zdjęć.
To działo samobieżne, to jeden z eksponatów, które są zachowane w dobrej formie wizualnej. Niestety inne pojazdy są nieco zapuszczone, a szkoda...
działonowy

Postprzez Siema » środa, 19 czerwca 2013, 12:34

Wszystko fajnie pięknie, dobrze, ze zamieszczasz zdjęcia egzemplarzy znajdujących się w konkretnym muzeum, to ułatwi innym poszukiwania dokumentacji, np wiedząc ze coś w tym muzeum stoi, może tam podjechać już nie "w ciemno".

Jedno ale: może lepiej umieścić wszystkie zdjęcia z podpisami w jednym temacie? Pewnie masz tam zdjęcia wielu pojazdów i jak będziesz dla każdego zakładał osobny wątek to zajmie to trzy pierwsze strony działu.

Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 czerwca 2013, 12:38

Tak, tak- myślałem o jednym wątku.
Jak się to ładnie rozwinie i będzie zgoda autora, to przerzucilibyśmy całość na portal.
Oferuję pomoc przy ewentualnym porządkowaniu i poprawkach.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez działonowy » środa, 19 czerwca 2013, 21:52

Odpisuje późno, bo teraz mam II zmianę i pracuje do 22. Dobry pomysł. Ja widziałem to tak, żeby w oddzielnym wątku umieścić stacje radiolokacyjne, w oddzielnym transportery itd., ale Wasz pomysł jest lepszy. Ja chętnie podziele się moimi zbiorami zdjęć. To czekam aż moderator przerzuci wszystko w jeden wątek, a ja potem będę w trybie edycji dorzucał kolejne. Jak wszystko wkleje i podpiszę to wtedy przerzucicie na portal. Ok?
Jak dziś moderator połączy wątki, to dodam kolejne maszyny. Czekam.
działonowy

Re: Samobieżne działo przeciwlotnicze ZSU-57-2

Postprzez Tomasz Mańkowski » czwartek, 20 czerwca 2013, 08:44

działonowy napisał(a):Samobieżne działo lotnicze ZSU-57-2

Przeciwlotnicze... a nie "lotnicze"
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez działonowy » czwartek, 20 czerwca 2013, 09:03

Dokładnie... postaram się już nie popełnić takiego błędu.
działonowy

Postprzez Sebastian » czwartek, 20 czerwca 2013, 21:21

Sorki za mały OT ja też dysponuję sporą ilością fotek i to nie tylko z polskich muzeów :mrgreen: Wiedeń , Drezno , Munster , Koblenz , Siensheim. I są to zdjęcia w detalach. Jak robiłem sesyjkę to ok.2000 zdjęć było albo lepiej. Może ktoś by pomógł a ja bym pokazał co mam. Oczywiście w katalogach fotograficznych :mrgreen:
Sebastian

Postprzez działonowy » czwartek, 20 czerwca 2013, 21:49

To jak kolega ma takie zaplecze to ja nie mam co gadać... :P A z Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w W-wie masz zdjęcia?
Dokumentacja fotograficzna techniki wojskowej to Twoja pasja i hobby? Wiele miejsc zwiedziłeś... Specjalnie w tym celu? Jak długo się tym zajmujesz? Ja dopiero zacząłem tego typu przygodę, ale aż tak wędrowniczych planów jak Ty jeszcze nie miałem ;o)
działonowy

Re: Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w W-wie

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 20 czerwca 2013, 22:00

Wątki połączyłem. Zmieniłem też tytuł.
Jak możemy pomóc koledze Sebastianowi?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez działonowy » czwartek, 20 czerwca 2013, 22:11

Ja poczekam na odzew kolegi Sebastiana, bo jeśli robił zdjęcia w W-wie, to ja się nie będę wpychał. No i oczywiście pewnie jeszcze lepszym aparatem... ;o)
działonowy

Postprzez kub » czwartek, 20 czerwca 2013, 23:21

Wyśle że po takich zmianach tytuł i tematyka można by pousuwać wcześniejsze posty bo jakiś bajzel wyszedł :P
a czy nie lepiej było by aby do danego pojazdu przyporządkować gdzie jaki eksponat stoi a nie odwrotnie? Na stronach muzeów/ o muzeach można czasami zobaczyć co mają, ale nie widziałem odwrotnego podejścia które by ułatwiło pewnie modelarzom szukanie dokumentacji. np w wątku o BRDM-2 wstawiamy zdjęcia i spis gdzie można zobaczyć je na żywo itp.
kub

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 21 czerwca 2013, 00:59

Na razie kasować nie będę, bo tu jeszcze dyskusja w trakcie. Potem może pokasuję. Zresztą na portalu będzie już ładniej.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Sebastian » piątek, 21 czerwca 2013, 10:04

No witam. Ponieważ zostałem wywołany do tablicy :mrgreen: mam zdjęcia z Muzeum Techniki w Warszawie też :mrgreen: Fort Czerniakowski , Muzeum Lotnictwa w Krakowie , Hereesgeschlihtes / tak się to chyba pisze / w Wiedniu.
Ja nie mam serwera na którym mogę pokazać tyle zdjęć. Photobucket ma małą pojemność jak idzie o zdjęcia.
http://s44.photobucket.com/user/romelek ... t=3&page=1
To jest link do mojego albumu na Photobucket. Mam zdjęć sporo na dysku zewnętrznym.
Sebastian

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste