Bałkańska dioramka kolejowa 1:72

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Bałkańska dioramka kolejowa 1:72

Postprzez hiwis » niedziela, 7 lipca 2013, 17:08

Witam.
Wiem że nie ma się jeszcze czym chwalić ale to taki kolejny modelarski poligon na drodze doskonalenia swych umiejętności.
Model - UM
Figurki - Zvezda

Wszelkie krytyczne uwagi mile widziane :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za uwagę :)
Ostatnio edytowano niedziela, 7 lipca 2013, 21:05 przez hiwis, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Bałkańska dioramka kolejowa 1:72

Postprzez hiwis » niedziela, 7 lipca 2013, 17:53

Przepraszam ale w pierwotnej wersji wkleiłem nieskadrowane zdjęcia - teraz już poprawione.
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez gumowy01 » niedziela, 7 lipca 2013, 21:38

No i proszę coraz fajniejsze wychodzą Ci winietki. Dawaj dalej :)
Pozdrawiam Artek

Krakowska grupa modelarska "Grupa B"
https://www.facebook.com/GrupaBiezanowska
gumowy01

Postprzez Panzer » poniedziałek, 8 lipca 2013, 06:58

Trochę tłoku, chaosu i niekonsekwencji (np. MG bez ładowniczego), ale zasadniczo to całkiem zgrabnie wyszło. Na pewno spróbuj bardziej zmatowić figurki. Ewidentnie się jeszcze za bardzo błyszczą.

Natomiast brawa za odwagę. Myślę, że jeszcze kilka winietek i będzie naprawdę super.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez hiwis » poniedziałek, 8 lipca 2013, 07:17

Dzięki Panowie :)

gumowy01 - daję dalej kolejne trzy już w produkcji :)

Panzer - tłok i chaos jak to na wojnie. a co do braku ładowniczego to jest - ranny, niesiony przez kolegę, kolejny ze skrzynkami amunicyjnymi już zmierza do kmisty.
Figurki w rzeczywistości tak się nie błyszczą - gorzej wygląda to na fotkach. Dwa razy pociągnięte matem Humbrola ale jeszcze to nie to.
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez gumowy01 » poniedziałek, 8 lipca 2013, 10:35

Taka mała uwaga troszkę tłucznia po wklejeniu podkładów pomiędzy nie by się przydało, spróbuj robić krzaczki z korzeni roślin i obklejaj je kawałkami zieleniny Polaka na siatce dużo lepiej potem wyglądają
Pozdrawiam Artek

gumowy01

Postprzez hiwis » poniedziałek, 8 lipca 2013, 10:48

gumowy01 - z tymi torami też nie wyszło jak chciałem, tłucznia faktycznie za mało. Starałem się wzorować na torowisku przez Ciebie wykonanym ale ... Przy następnym torowisku -tym razem pod radziecką drezynę - postaram się bardziej :)
Krzaki to mech i jakieś porosty w większości ale te gałęzie na drezynie to już siatka Polaka na gałązkach (zbyt późno ją zakupiłem) - rzeczywiście rewelacyjny produkt, trochę wkurzają te "watowe" nitki z siatki ale jak się je usunie to jest super.
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez gumowy01 » poniedziałek, 8 lipca 2013, 11:24

Ja podkłady kolejowe ostatnio robiłem z patyczków do lodów, a same tory to używane kolejkowe do HO muszę powiedzieć że są o niebo lepsze od jakichkolwiek plastikowych dołączanych do zestawów. Ja używane odcinki kupowałem po 5 zeta w sklepie z akcesoriami kolejkowymi na ul. Stradomskiej. Posiadając te dwa robisz takie tory jak tobie pasuje i będą super.
Pozdrawiam Artek

gumowy01

Postprzez Początkujący » poniedziałek, 8 lipca 2013, 11:52

Genialne :shock: . Na twoim miejscu spróbowałbym poeksperymentować z malowaniem kilkoma odcieniami takich rzeczy jak elementy drewniane lub włosy - zawsze nadaje to nieco więcej realizmu i nic nie wygląda identycznie. Poza tym bardzo fajnie wyszły ci mundurowe spodnie - zabrudzone bardzo realnie 8-) . Masz jakiś patent na roślinność? Chodzi konkretnie o ten krzaczek w który wjechała drezyna - jak to zrobiłeś ?? :idea: .
Początkujący

Postprzez hiwis » poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:14

Początkujący - włosy figurki malowałem trzema odcieniami ale na zdjęciach i tak tego nie widać bo się błyszczą :( podobnie z kolbami Mauserów. A ten krzaczek to zielenina Polaka na siateczce przyklejona do cieniutkiej gałązki jakiegoś polnego zielska
ten produkt: POLAK 9015 - Naturex - Listowie na siatce - drobne liście - Zieleń dębu
http://www.exito.sklep.pl/pl/p/POLAK-90 ... -debu/9724

gumowy01 - dzięki za patent z torami, wykorzystam z pewnością. Ja użyłem torów UM-a i nie jestem zachwycony ich jakościa.
Teraz zastanawiam się jak zrobić tory tramwajowe :)
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez Sherman » poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:34

Co do torów, nie używaj tych z H0, są przeskalowane żeby kolejka po nich spokojnie jechała ;o) Ładniejsze i bardziej w skali są te do skali "N", do nabycia w tym samym miejscu.

Ja mam tylko pytanie, bo nie wiem... Na bałkanach są szerokie tory?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez hiwis » poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:48

Sherman - z tego co czytałem to normalne - europejskie, ale o dziwo na tych "szerokich" z UM-a drezyna stała idealnie :)
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez Sherman » poniedziałek, 8 lipca 2013, 12:55

hiwis napisał(a):Sherman - z tego co czytałem to normalne - europejskie, ale o dziwo na tych "szerokich" z UM-a drezyna stała idealnie :)

Bo obawiam się że owa drezyna jest w wersji na takie, znaczy szerokie tory. I powstaje pytanie, czy mogła zatem być użyta na Bałkanach? Nie siedzę w niemcach, tym bardziej w niemieckim kolejnictwie wojennym, po prostu się zastanawiam. Niby takie głupoty ale warto o nich pomyśleć. Na szczęście wystarczy zmienić nazwę jeśli się okaże że nie jeździły na południu Europy ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez hiwis » poniedziałek, 8 lipca 2013, 13:02

Z tego co czytałem tego typu drezyny i pociągi pancerne z nich złożone były używane własnie na Bałkanach - nie znalazłem żadnych informacji o ich użyciu na innych frontach, zwłaszcza na wschodnim. Poza tym do służby weszły w 1944 kiedy Niemcy byli na wschodzie w głębokim odwrocie.
Ktoś kiedyś - chyba na tym forum - poruszał problem dziwnego spasowania torów UM-a

PS
znalazłem:
viewtopic.php?f=33&t=23679
Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 lipca 2013, 13:05 przez hiwis, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam.
Marcin.
PORTFOLIO
FB
hiwis

Postprzez gumowy01 » poniedziałek, 8 lipca 2013, 13:03

Takie jak w tej normalniejszej części europy :) tak mi się przynajmniej zdaje gdyż nigdy będąc tam bardzo często nigdy nie słyszałem o rozmiarze rosyjskim.
Sherman napisał(a):Co do torów, nie używaj tych z H0, są przeskalowane żeby kolejka po nich spokojnie jechała ;o) Ładniejsze i bardziej w skali są te do skali "N", do nabycia w tym samym miejscu.

Ja się nie zgodzę na rynku są dostępne przynajmniej ja widziałem dwa rodzaje torów do HO jedne mają bardzo ładny przekrój dwuteownika czyli mód i malina na tory drugie to takie jakby płaskowniki nie przypominające torów kolejowych, przed robieniem treibagena i teraz Panharda na torach mierzyłem i te pierwsze jak w mordę pasują do 1/72, te do TT już nie bardzo są za małe.
A co do torów tramwajowych to one mają przekrój bardziej teownika, spróbuj z gotowych profili plastikowych tylko dobrze dobierz rozmiar i powinno być dobrze, pomiędzy szyny i po bokach kostka brukowa i gotowe
Pozdrawiam Artek

gumowy01

Następna strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram