ŁaGG-3 1/72, Roden

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

ŁaGG-3 1/72, Roden

Postprzez Jurek » wtorek, 16 września 2008, 21:37

F-84, ku mojemu ubolewaniu, znajduje się 492 km (wg mapy) od mojego miejsca zamieszkania - został w Krakowie - więc zabrałem się za inny model. Iłowi-2 z Plastiku brakowało części (pogubiły się przez naście lat) i posłuży mi za poligon, natomiast tutaj pokażę relację z klejenia ŁaGGa-3, firmy Roden. Relację będę uzupełniał codziennie jako że nastały spokojne czasy i po powrocie z pracy mam godzinkę alibo dwie na modelowanie. Dzisiaj zdjęcia tego co zrobiłem wczoraj (czyli podłogi, drążka i fotela). Rezultaty dzisiejszej pracy jutro po zdjęciu klamerek i wyszlifowaniu kadłuba.

Model, jak widać na załączonych obrazkach, nie należy do czołówki światowej pod względem jakości wykonania. Nadlewek wystarczyłoby pewnie na dwa modele, kadłub posiada elelemnty których w ŁaGGu-3 tej wersji (66 seria) nie powinno być i które trzeba zaszlifować (ta plama po nitro symulująca blachę chroniącą kadłub przed płomieniami z rur wydechowych). Poza tym kupując ten model moża zrobić w zasadzie wszystkie wersje ŁaGGa - w komplecie są dwa rodzaje płatów: ze slotami lub bez, dwa rodzaje stateczników poziomych i pionowych dla wczesnych i późnych modeli tych samolotów, oraz trzy maski silnika. Naklejki niestety tylko dla pudełkowego ŁaGGa seri 66-tej.

Poniżej link do mojej galerii modelarskiej (przed chwilą założonej), gdzie można podziwiać model w pełnej niepowycinanej krasie oraz sklejone siedzisko pilota wraz z otoczeniem. Postanowiłem, że będę pokazywał zdjęcia w ten sposób, żeby nie zaśmiecać forum, no i mieć dodatkową motywację do robienia zdjęć z procesu budowy.

Kabinka pomalowana Pactrowskim "Russian Blue" i przetarta (ciut za mocno) aluminium z suchego pędzla. Podłoga 'zżółkła' dzięki błcku ze brązowej farbki olejnej której nadmiar został starty wacikami. Nie do końca mi to wyszło, ale mam lekcję na przyszłość. W sumie niepotrzebnie sugerowałem się innymi modelami WWS prezentowanymi na forum, bo wg monografii ŁaGGa mogłem pomalować całość na szary kolor, też by było dobrze, a chyba lepiej by się prezentowało - ten błękitny jest jak dla mnie ciut za jasny.

Link do galerii

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jurek

Reklama

Re: ŁaGG-3 1/72, Roden

Postprzez Jurek » środa, 17 września 2008, 20:53

Dziś zrobiłem niewiele, mniej niż się spodziewałem, ale czasu mało. Skleiłem w całość skrzydła i kadłub. Spasowanie było w miarę dobre, chociaż brakowało trochę kołków ustalających. Bez szpachli się nie obejdzie, ale to pokażę jutro - jak zdejmę klamerki i taśmy. Plastik jest miekki i podatny na szlifowanie, czasami aż za miękki. Zły ruch pilniczkiem czy papierem ściernym i klapa, bo kawałek modelu zniknie. W sumie dziś dał mi się we znaki tylko nadmiar plastiku na łączeniu kadłub-skrzydło po lewej stronie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać wziąłem trochę bardziej neutralne tło dla zdjęć, mam nadzieję, że będą czytelniejsze. Cyfrówki nie są moją mocną stroną, a na dodatek nie mam statywu, no i zdjęcia robione po nocy - przepraszam za ich jakość i mam nadzieję, że widać na nich cokolwiek "wartościowego". Zbliżenia łączenia skrzydło-kadłub (i pewnie założonej maski silnika) jutro.

PS. Na zdjęcia, jaby ktoś nie przyuważył, można klikać - pokażą się większe, w rozmiarze 1500 na ileś tam ;o)
Ostatnio edytowano czwartek, 18 września 2008, 07:28 przez Jurek, łącznie edytowano 1 raz
Jurek

Postprzez djack » środa, 17 września 2008, 23:04

Obawiam się, że będziesz miał mały problem. Na tym etapie ciężko wkleić wnęki podwozia (ramka B cześci nr 34 i 54).
djack

Postprzez Jurek » czwartek, 18 września 2008, 07:41

Nie mam zamiaru ich wklejać. Po pierwsze wyglądają, jakby ktoś skopał płaską blachę, a poza tym samolot będzie zrobiony "w locie" (i przyklejony do podstawki po MiGu-15 z KP) więc w sumie są mi zbędne. Chyba, że się rozmyślę, to będę kombinował. Pewnie użyję szpachlówki i po odcisnę ją jakimś kopytkiem.
Ostatnio edytowano piątek, 19 września 2008, 08:35 przez Jurek, łącznie edytowano 1 raz
Jurek

Postprzez djack » czwartek, 18 września 2008, 21:47

O, ciekawa forma prezentacji (dzisiaj rzadko spotykana). W takim razie czekam na finał. :)
djack

Postprzez Jurek » sobota, 20 września 2008, 12:29

Cóż. Jak się przekonałem, spasowanie elementów do najsilniejszej strony tego modelu nie należy. Poniżej parę fotek, które to obrazują. Model jest obecnie w fazie obszpachlowywania, więc nie ma co pokazywać. Na jutro planuję szlifowanie i polerkę więc będzie trochę więcej zdjęć.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji klejenia tego ŁaGGa naszła mnie mała refleksja - naście lat pracy przed monitorem zdecydowanie nie posłużyło mojemu wzrokowi. Zobaczyłem to dziś rano, oglądając model w świetle dziennym. I w związku z tym chyba przyjdzie mi przerzucić się na większą skalę: 1/48. Na 1/32 nie mam specjalnie miejsca, niestety.

W szafce mam jeszcze I-15bis ICMu w skali 1/72. Jeżeli ktoś z Was reflektuje na ten model, chętnie go odstąpię.
Jurek

Postprzez Jurek » wtorek, 23 września 2008, 20:15

Dzisiaj bez zdjęć, ale nie bardzo chce mi się wyciągać aparat. Zresztą model schnie sobie w spokoju, więc nie będę przeszkadzał - porobię fotki jutro, jak nałożę AMT-12 (AMT-7 i AMT-11 już położone).

W każdym razie wypadek z koem okazał się trochę bardziej poważny, niż sądziłem i oprócz zadrapań na płatach, konieczności mycia modelu z futra złamały się dwie łopaty śmigła, nadwyrężone przez kociaka. Model już zakwalifikowałem jako "obiekt do testów wytrzymałościowych" - czyli potestuję na nim łosze i inne goły. Malowanie pędzlem (między innymi z tego powodu, poza tym z oszczędności, bo jeszcze nie mam sprężarki i maluję na butlach).

Jutro zdjęcia, a dziś pytanie - czy AMT-11 powinna być dziwnie szaro-zielona?
Jurek

Powrót do Lotnictwo - warsztat