Cutty Sark - dodatki?

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Cutty Sark - dodatki?

Postprzez Frosty » poniedziałek, 8 lipca 2013, 19:00

Jakoś tak się ostatnio zreflektowałem, że pośród wszystkiego co mam do sklejenia brakuje mi jakiegoś żaglowca. A skoro już jakiś robić to ten najpiękniejszy. Kupiłem więc Cutty Sark Airfix'a w 1/130 ale pomimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć żadnych informacji na temat jakichkoliwek dodatków dedykowanych do tego modelu. Czy ktoś takowe kojarzy?
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Reklama

Re: Cutty Sark - dodatki?

Postprzez spiton » poniedziałek, 8 lipca 2013, 20:39

Bajery do żaglowców, są produkowane nie pod konkretny model, tylko gw wielkości najczęściej. Poszukaj. Pewnie znajdziesz coś co można będzie zastosować do tej "krótkiej koszulki" ,-))Można nabyć osprzęt do takielunku, jakieś talie, knagi, no takie żeglarskie mini rupiecie ,-)).
spiton

Postprzez Frosty » wtorek, 9 lipca 2013, 01:31

spiton napisał(a):Bajery do żaglowców, są produkowane nie pod konkretny model, tylko gw wielkości najczęściej. Poszukaj. Pewnie znajdziesz coś co można będzie zastosować do tej "krótkiej koszulki" ,-))Można nabyć osprzęt do takielunku, jakieś talie, knagi, no takie żeglarskie mini rupiecie ,-)).

Ha - na to już wpadłem - tzn wiem np, że RB model robi bloki, kabestany, itp. Ale robią też toczone maszy, reje itp dedykowana do różnych modeli więc myślałem może, że któraś firma do Cutty też coś wypuściła...

Blaszki z jakimiś pierdołami na pokład też by się przydały. a że skala dziwna to "generic'owych" raczej nie znajde...

No coż - jak nikt nic nie skojarzy to będzie trzeba kombinować.
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
Frosty

Postprzez spiton » wtorek, 9 lipca 2013, 01:34

Pierdoły dorób od podstaw. Dłubanie takiego żaglowca to frajda. Lepiej powiedz jak zrobisz żagle. Żagle to jest poważny problem !!
spiton

Postprzez Frosty » wtorek, 9 lipca 2013, 14:12

Żagle są w formie wytłoczki z vacu... i chyba przy tym pozostanę - dość cienkie i odpowiednio pomalowane powinne wyglądać ok. Bo w tej skali mam wątpliwości czy szukać jakiegoś płótna (efekt byłby chyba przeskalowany...)
Frosty

Powrót do Szkutnicze