P-40K - malowanie Desert Pink

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

P-40K - malowanie Desert Pink

Postprzez Arcturus » wtorek, 16 lipca 2013, 11:46

Przymierzam się do modelu P-40K (Italeri) i w oko wpadło mi malowanie z 64 dywizjonu USAAF (Pustynne skorpiony czy jakoś tak). W związku z tym poszukuję wszelkich materiałów na temat "Desert Pink". Sam dopiero teraz o tej ciekawostce przeczytałem - w skrócie chodziło o to, że maszyny pomalowane wcześniej Olive Drab 41 były przemalowywane kolorem Sand, który szybko płowiał, dając różowy odcień. Można znaleźć współczesne zdjęcia P-40 pomalowanych zjadliwie różową farbą, ale to raczej nie o o to chodzi (choć na forach pojawiają się informacje, że samoloty w pustynnej służbie bywały malowane na różowo) . Bardziej podoba mi się wizja artystycznaz "Rekinów Pustyni" Kagero:
Obrazek
Wydaje mi się, że w coś podobnego będę celował (z wyłażącym spod spodu OD). Będę wdzięczny za jakiekolwiek materiały mogące pomóc w śledztwie.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: P-40K - malowanie Desert Pink

Postprzez dewertus » wtorek, 16 lipca 2013, 12:24

Coś tam mam, poszło PW ;o)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste