Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F - Panda Hobby - 1:16

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F - Panda Hobby - 1:16

Postprzez Paweł Czarnocki » piątek, 12 lipca 2013, 10:13

DarkWing napisał(a):Obrazek

Ale nadlewek na "tym kółku na patyku " to obetnij proszę.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Reklama

Postprzez DarkWing » piątek, 12 lipca 2013, 11:30

Obcięty i zeszlifowany.... Zdjęcie było zrobione przed tym zanim sam się zorientowałem. Myślałem, ze nikt nie zauważy... :oops: sorry...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł Czarnocki » piątek, 12 lipca 2013, 13:26

DarkWing napisał(a):Obcięty i zeszlifowany.... Zdjęcie było zrobione przed tym zanim sam się zorientowałem. Myślałem, ze nikt nie zauważy... :oops: sorry...

W modelach często spotykam takie nadlewki, właśnie na takich elementach cienkich gdzie jest ryzyko "niedolania" tworzywa. Nie ukrywam, ze udało mi się kiedyś zostawić taki bąbelek będąc przekonanym iż jest to część modelu :mrgreen:
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez DarkWing » wtorek, 16 lipca 2013, 15:14

Prac nad modelem ciąg dalszy...
Na gotowo zrobiłem wieżę wraz z zamkiem i całym oprzyrządowaniem głównej armaty. Niestety ponieważ wszystkie włazy są pozamykane i tak będzie to niewidoczne. Oczywiście istnieje opcja zdjęcia samej wieży i wtedy coś tam można dostrzec. Jednak mam wrażenie, że szczegóły zamka i całej reszty pozostawiają dużo do życzenia.

Obrazek

W lufie karabinu maszynowego musiałem nawiercić otówr gdyż była ona całkowicie zaślepiona ?!?. Ta w przednim pancerzu była OK. Szkła peryskopów są zamalowane maskolem.
Obrazek

Kilka drobiazgów na błotniku. Wstępnie przyłożone, końcowy montaż będzie przeprowadzony po malowaniu.
Obrazek

Tłumik - również tylko przyłożony. Przed ostatecznym montażem będę musiał go pomalować a następnie troszkę skorodować :)
Obrazek

Coś co było w wersji (F) montowane pod tłumikiem...
Obrazek

Zrobiłem też kawałek gąsienicy... Przy jej montażu niestety czas płynie niezauważony...
Obrazek

Teraz pozostało mi pomalować podkładem to co jeszcze nie było malowane, na całości zrobić preshading i lecę z kolorem bazowym.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez dkfan » wtorek, 16 lipca 2013, 16:18

Ładnie Ci idzie to klejenie.
Szkoda, że do tego modelu nie ma jeszcze blaszek ani np. silnika czy wnętrza, przy takiej skali aż się prosi żeby się tym pochwalić.

Czy korzystasz z jakichś zdjęć na których opierasz się przy pracy nad modelem? Poszukuję właśnie jakiegoś źródła które pomoże przy pracy nad Pz.38

Pisałeś o preshadingu, myślisz, że po nałożeniu na niego panzergrau, lakierów bezbarwnych i weatheringu będzie w ogule widoczny? Zastanawiam czy przy tak ciemnej kolorystyce farby bazowej warto zawracać sobie tym głowę.
dkfan

Postprzez Sherman » wtorek, 16 lipca 2013, 17:08

Masz niezaszpachlowaną dziurę po jamie skurczowej na lewej tylnej lampie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez DarkWing » środa, 17 lipca 2013, 19:07

dkfan napisał(a):...Czy korzystasz z jakichś zdjęć na których opierasz się przy pracy nad modelem? Poszukuję właśnie jakiegoś źródła które pomoże przy pracy nad Pz.38

Pisałeś o preshadingu, myślisz, że po nałożeniu na niego panzergrau, lakierów bezbarwnych i weatheringu będzie w ogule widoczny? Zastanawiam czy przy tak ciemnej kolorystyce farby bazowej warto zawracać sobie tym głowę.

Przeglądałem kilka zdjęć w necie. Dostałem również trochę zdjęć od jednego z kolegów naszego forum pojazdu z muzeum.
Jeśli chodzi o preshading to myślę, że ma to sens. Podobnie robiłem przy T-62 i zdało to egzamin dając oczekiwany efekt. Jak wyjdzie w PZ ?... zobaczymy.

Dzisiaj zabrałem się za malowanie. Pierwszym etapem było pryśnięcie czarnych linii wszędzie tam, gdzie w efekcie końcowym ma być wycieniowanie (preshading).
Obrazek

Obrazek

Bandaże malowane na czarny mat - docelowo
Obrazek

Po takim przygotowaniu całość pomalowałem bazą - Model Master 2094 Schwarzgrau 39-43 RAL7021 matt - jest to emalia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz 24 godz. suszenia w 30 st.C i od jutra można zabierać się na "wzbogacanie" powierzchni. Spróbuję pobawić się zestawami do watheringu Tamiyi oraz pigmentami. Trzeba będzie zrobić kilka obtarć, zacieków, troszkę rdzy itp... Malowania doczekają się również pozostałe elementy (karabiny, resory, narzędzia).
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Bigmodel » środa, 17 lipca 2013, 19:26

dkfan napisał(a):Czy korzystasz z jakichś zdjęć na których opierasz się przy pracy nad modelem? Poszukuję właśnie jakiegoś źródła które pomoże przy pracy nad Pz.38

Polecam książkę Tankograd - Wehrmacht Special No 4012 Panzer 38 (t), sporo ciekawych zdjęć, oraz monografię wydawnictwa MBI o Pz.38 (t).

Wracając do modelu, szkoda że nie poprawiłeś błędu Pandy i nie dodałeś brakujących nitów po prawej stronie wieży.
Trochę to bije po oczach.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Sherman » środa, 17 lipca 2013, 20:37

teraz widać że nie wyszlifowałeś porządnie "łoża" kmu kadłubowego, na tej karbowanej części też wyraźnie widać szew. Weź to popraw, to dość duży model jak mi się zdaje , nie zostawiaj na nim takich niedoróbek :/
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez DarkWing » czwartek, 18 lipca 2013, 14:01

Sherman napisał(a):teraz widać że nie wyszlifowałeś porządnie "łoża" kmu kadłubowego...

Gdzieś widziałem zdjęcie na którym takowy szew był, uznałem więc, że jest to naturalny ślad po odlewie. Niestety nie mogę znaleźć teraz tego zdjęcia, te na których jest Pz-ka nie posiada km-u :(

Dzisiaj poprawiłem kolor bazowy. Bardzie odpowiednie byłoby słowo - dopracowałem :). Do ostatnio użytej farby (szary) dodałem białej i porobiłem rozjaśnienia.... a'la filtr.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aktualnie całość jest po 2 warstwach lakieru bezbarwnego (zdjęcia jeszcze przed lakierem- Vallejo acrylic satin - 28532. Lakier jest w spray'u, tego typu lakiery (matowy, połysk i satynowy) stosowałem już wcześniej z bardzo dobrymi efektami. Dla mnie to jedne z lepszych lakierów - puszka 400 ml... niestety cena ~50,00 - 60,00 zł... :(.
Jutro kalki, ponownie lakier i już tylko wash....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Patryk » czwartek, 18 lipca 2013, 19:42

Trochę dziwny ten kolor taki bez wyrazu. Ja bym teraz poszedł z niebieskimi/fioletowymi filtrami żeby przełamać tę monotonną szarość. Potem biedronka z niebieskich, brązowych i białych kropek. Powinno nieco przełamać i ożywić model. ;o)
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez DarkWing » piątek, 19 lipca 2013, 19:56

Zabrałem się za waloryzację... niestety mało czasu i mało zrobiłem.
Czołg zyskał oznaczenia - kalki. Kalki są bardzo grube i dość sztywne. Konieczne jest zastosowanie jakiegoś SOL'a i raczej trzeba mu dać dość czasu na dobre zmiękczenie kalki. Jednak ta grubość pozwala ją dobrze umiejscowić bez obawy o porwanie. Z dwojga złego lepsze to niż zniszczenie kalkomanii...

Obrazek

Ponieważ jak wspomniałem nie miałem zbyt wiele czasu zrobiłem wstępnie dolną część wanny wraz z kołami jezdnymi i napędowymi oraz...
Obrazek

przednią dolną płytę.
Obrazek

Obrazek

Niestety zdjęcia nie oddają w pełni tego co jest widoczne w rzeczywistości. Mam wrażenie, że to wina białego tła, które zwiększa kontrast i przejaskrawia całość. Na tak przygotowane podłoże będę jeszcze chciał nałożyć pigmenty oraz porobić trochę oleistych zacieków.
Uprzedzam pytania i sugestie.... Model nie będzie upaplany w błocie. Brudny, zużyty ale w granicach rozsądku. Przynajmniej w moich granicach... :mrgreen:.
Mam nadzieję, że w galerii końcowej całość będzie prezentowała się bliżej rzeczywistości.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » wtorek, 23 lipca 2013, 14:53

Udało mi się skończyć ogólną waloryzację.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy raz pracowałem z pigmentami, dlatego proszę o wyrozumiałość... Używałem Vallejo Pigments Set No 1. Do utrwalania proszków stosowałem benzynę lakową (myślę, że to dobry odpowiednik white spirit'a). W celu zabezpieczenia całości psikałem kilka bardzo delikatnych warstw lakieru bezbarwnego w spray'u - Vallejo - satin i mat. Całą operację z pigmentami, zestawem watheringu Tamiya oraz lakierowaniem powtarzałem 3 razy aż uzyskałem zadowalający dla mnie efekt. "Mokre" plamy to czarna emalia Model Master mocno rozcieńczona w benzynie. Podobnie zapuściłem wszelkie rowki i wgłębienia. Przetarcia blach na krawędziach to silver z zestawu Tamiya Wathering master C.
Teraz zostało już naprawdę niewiele drobiazgów typu narzędzia i antena radiostacji oraz gąsienice.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez dkfan » wtorek, 23 lipca 2013, 16:15

Na pierwszy rzut oka mi się bardzo bardzo podoba, bez przesadnej ilości obić, otarć i zużycia.
Tłumik świetny, uzyskałeś efekt dopiero co pokrywającego się rdzą metalu. Jedna z najbardziej realistycznych koncepcji jakie tu widziałem.Podoba mi się rozłożenie washa.Ogólnie zazdraszczam.

Jednak gdy przyjrzałem się bliżej znalazłem kilka znaków zapytania początkującego. Mam niewielkie doświadczenie więc może to bezsensowne uwagi.

1. Mogłeś dorobić brakujące nity, to naprawdę łatwy i mało pracochłonny zabieg.
2. Ten rudy wash (?) w zakamarkach to rdza czy takiego koloru pył przydrożny?
3. Mam wrażenie że jak na tak mało zużyty egzemplarz zrobiłeś zbyt wiele przetarć do gołego metalu.

Poprosimy jeszcze o zdjęcia podwozia i kół.
dkfan

Postprzez Sebastian » środa, 24 lipca 2013, 09:46

Spróbuj zrobić trafienia takie jak na tych zdjęciach z Munster. :mrgreen:
Sebastian

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat