Panther G 1:35 Dragon. Potrzebne wsparcie

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panther G 1:35 Dragon. Potrzebne wsparcie

Postprzez dkfan » poniedziałek, 15 lipca 2013, 12:56

Witajcie,
Jak, że 7TP/76mm zbliża się ku szczęśliwemu zakończeniu na zakładkę zaczynam powoli pracować nad kolejnym modelem. Tym razem na warsztat wziąłem taką oto Pantherkę Dragona http://www.mojehobby.pl/products/Panther-G-w-Zimmerit.html Model będzie prawdopodobnie z pudła, chociaż kusi mnie żywiczny silnik więc nie wykluczone, że go dokupię jeżeli będę zadowolony z efektów swojej pracy.

Techniki modelarskie mam już opanowane na 2+ więc nie jest źle :lol: . Niestety gorzej z wiedzą dotycząca zmian na przestrzeni produkcji Panthery G. Dragon dał mi w pudełeczku możliwość budowy 2 wersji. Moim celem jest budowa pojazdu który dotarł do jednostki w lipcu 1944 r. dlatego będę was prosił o pomoc w wybraniu odpowiednich wariantów części.
Warsztat raczej będzie się ciąąąągnął za co z góry przepraszam.

Pierwsza wątpliwość pojawiła się na etapie p[przymiarek na sucho połówek kadłuba. Po zamontowaniu zespołów wentylatorowych wentylator nie znajduje się w jednej linii z otworem w górnej części kadłuba, a cały zespół chyba powinien wejść w niszę w stropie? Czy też po prostu się mylę?

Obrazek

Obrazek

Poproszę też o pomoc w wyborze odpowiedniego rodzaju wentylatorów
Obrazek
i szekli
Obrazek

Na koniec poproszę o wyrozumiałość i jeżeli możecie wskazanie internetowego źródła w którym mógłbym wiedzę o takich niuansach nabyć.
dkfan

Reklama

Re: Panther G 1:35 Dragon. Potrzebne wsparcie

Postprzez Patterson » poniedziałek, 15 lipca 2013, 14:49

1. "Wentylatory"
Przyznam, że nie rozumiem trochę o co chodzi. Że są za nisko?

2. Wiatraki z większa ilością łopatek są wczesne, z mniejszą - późne.

3. szekle "7" wczesne, "25" późne.

Aczkolwiek granice jak to w produkcji Panther są dość płynne.
Patterson

rpm2

Postprzez dkfan » poniedziałek, 15 lipca 2013, 15:02

Patterson napisał(a):1. "Wentylatory"
Przyznam, że nie rozumiem trochę o co chodzi. Że są za nisko?

O to że otwory się nie centrują (co widać na 1 zdjęciu) co też jest pochodna tego że cały blok w którym montowane są wentylatory jest (jakby) za bardzo przesunięty do środka. To pierwsza panthera, którą składam stąd być może głupie pytania.
Oczywiście może tak ma być. Dlatego pytam.
Patterson napisał(a):2. Wiatraki z większa ilością łopatek są wczesne, z mniejszą - późne.

3. szekle "7" wczesne, "25" późne.

Aczkolwiek granice jak to w produkcji Panther są dość płynne.

Bardzo dziękuję za pomoc. Polecisz może jakąś www gdzie mógłbym trochę wiedzy zaczerpnąć na temat takich szczegółów ?
dkfan

Postprzez Tomasz Ś. » poniedziałek, 15 lipca 2013, 15:54

Poczytaj w faq, są tam Informacje o większości najbardziej znanych pojazdów ww2.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tomasz Ś.

Postprzez author21 » środa, 17 lipca 2013, 11:14

Z wentylatorami coś musiałeś źle wkleić ? Otwory wychodzą dokładnie nad wentylatorem. Ale wiem że trzeba uwazac - prawa, lewa podpora wentylatora. Też pierwszy raz miałem z tym problem. Juz mam 4 takie pantery za soba i wszędzie się układa idealnie. popróbuj, czy wszystko dokładnie spasowałeś.
author21

Postprzez kurson » środa, 17 lipca 2013, 11:53

Może nie mam zbyt dużego doświadczenia (po kilkunastu latach wracam do modelarstwa i uczę się nowych technik) ale na 2 zdjęciu to wygląda tak jakby burty wanny były pochylone do środka. Zacząłbym od tego, może jakąś gródź wstawić.
kurson

Postprzez klajus » środa, 17 lipca 2013, 12:03

kurson napisał(a):Może nie mam zbyt dużego doświadczenia (po kilkunastu latach wracam do modelarstwa i uczę się nowych technik) ale na 2 zdjęciu to wygląda tak jakby burty wanny były pochylone do środka. Zacząłbym od tego, może jakąś gródź wstawić.

Kolega ma absolutna racje. Chodzi o to, ze cala gora(burty tez) opieraja sie ostatecznie na tylnej plycie...
I nie ma problemu.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez dkfan » środa, 17 lipca 2013, 13:00

klajus napisał(a):
kurson napisał(a):Może nie mam zbyt dużego doświadczenia (po kilkunastu latach wracam do modelarstwa i uczę się nowych technik) ale na 2 zdjęciu to wygląda tak jakby burty wanny były pochylone do środka. Zacząłbym od tego, może jakąś gródź wstawić.

Kolega ma absolutna racje. Chodzi o to, ze cala gora(burty tez) opieraja sie ostatecznie na tylnej plycie...
I nie ma problemu.

Tak to trochę wygląda, z tym że w tym modelu dostarczana jest sklejona wanna więc to pochylenie to nie moje dzieło.
Mogę oczywiście je spróbować naciągnąć ale różnica wydaje mi się dość spora.

Tak mi się właśnie wydawało że górna częśc zespołu wentylatorów powinna przylegać do górnej płyty, a wentylatory być współosiowo z otworami w górnej płycie. Wolałem jednak zapytać niż zepsuć, spróbuję wstawić jakąś rozpórkę.
dkfan

Postprzez klajus » środa, 17 lipca 2013, 13:03

dkfan napisał(a):
klajus napisał(a):

I nie ma problemu.

Tak to trochę wygląda, z tym że w tym modelu dostarczana jest sklejona wanna więc to pochylenie to nie moje dzieło.
Mogę oczywiście je spróbować naciągnąć ale różnica wydaje mi się dość spora.

Nie rozumiem. Masz wanne. Wklej do niej tylna plyte... na to wklej gore i juz...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez dkfan » środa, 17 lipca 2013, 13:51

klajus napisał(a):
Nie rozumiem. Masz wanne. Wklej do niej tylna plyte... na to wklej gore i juz...

A nie,ale to ja nie zrozumialem poczatkowo. Macie rację to zapewne tylna plyta nada odpowidnia geometrie wannie. Wszystko jasne dzieki za podpowiedz
dkfan

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat