Morane Saulnier MS.406, 1:32, Azur

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Morane Saulnier MS.406, 1:32, Azur

Postprzez Arcturus » czwartek, 18 lipca 2013, 21:16

No to się przyznam, że już od dłuższego czasu coś takiego strugam. Zachęcony Azurowym Caudronem Cyclone w tej skali, który składał się bardzo przyjemnie, sprawiłem sobie drugiego pokracznego Francuza. No i okazało się, że internet prawdę mówi, że im wcześniejszy Azur tym większy kloc. Zupełnie inna bajka. Kokpit się złożył przyjemnie, ale reszta to koszmar - szczególnie pasowanie skrzydło - kadłub. Tak więc czasami do niego siadam, jak mam kontemplacyjny nastrój to kładę kolejną warstwę CA lub szpachli i szlifuję. Ale widać już światełko w tunelu - przykleiłem stałe części oszklenia (wiatrochron na raty, bo trzeba go mocno rozgiąć). Skrzydła już ponitowane, trzeba uzupełnić nity na kadłubie. Malowanie będzie Bursztynowe - w większości przy użyciu masek montexu. Ciekaw jestem, czy uda mi się jakoś oddać np. przebijanie kokard spod szachownic.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Morane Saulnier MS.406, 1:32, Azur

Postprzez Voltan » czwartek, 18 lipca 2013, 21:39

Piękny kokpit, a na siedzisku aż chce się usiąść. Trzymam kciuki to fajna maszyna.
Voltan

Postprzez Strużyn » czwartek, 18 lipca 2013, 21:54

Czy taka piękna poducha była w zestawie, czy trzeba było ją trochę dopieścić. Kokpit wygląda bardzo ładnie, a spasowanie rzeczywiście słabiutkie. Wytrwałości .... :D
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Arcturus » czwartek, 18 lipca 2013, 22:21

Poducha zestawowa, i o ile pamiętam plastik. W zestawie są też blachy i żywice, więc wszystko idzie jak na razie z pudła.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł84 » piątek, 19 lipca 2013, 06:41

Będę podpatrywał bo swojego już chyba od roku nie ruszałem. Jak udało ci się wcisnąć kokpit w kadłub bo ja musiałem go frezować do papierowej grubości?
Zastanawiałeś się jak rozwiązać sprawę za wąskiego wiatrochronu ( w dodatku tez z zestawu jest innego typu niż w samolocie Bursztyna).
Paweł84

Postprzez Arcturus » piątek, 19 lipca 2013, 06:49

Paweł84 napisał(a):Będę podpatrywał bo swojego już chyba od roku nie ruszałem. Jak udało ci się wcisnąć kokpit w kadłub bo ja musiałem go frezować do papierowej grubości?
Zastanawiałeś się jak rozwiązać sprawę za wąskiego wiatrochronu ( w dodatku tez z zestawu jest innego typu niż w samolocie Bursztyna).

Kokpit wszedł bez problemu, nic nie pocieniałem. A wiatrochron już przykleiłem - najpierw złapałem z jednej strony, jak złapało to rozgiąłem i złapałem CA z drugiej. Szparę zaszpachlowałem i trzyma. Nie zwróciłem uwagi, że owiewka powinna być innego typu... O co z tym chodzi (choć dla mnie to już i tak musztarda po obiedzie)?
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł84 » piątek, 19 lipca 2013, 08:05

Arcturus napisał(a):Nie zwróciłem uwagi, że owiewka powinna być innego typu... O co z tym chodzi (choć dla mnie to już i tak musztarda po obiedzie)?

Starzy typ wiatrochronu z poprzecznym wzmocnieniem i "okienkiem" na celownik:
viewtopic.php?f=12&t=17339
Paweł84

Postprzez Arcturus » piątek, 19 lipca 2013, 11:16

No to trochę gmatwa sprawę i nie wiem, co z tym zrobić - pewnie po prostu zostawię jak jest... Dodać szybkę na zewnątrz i poprzeczkę na wiatrochronie nie problem, ale chyba kształt szyby ogólnie był trochę inny, więc zamiast tworzyć mieszanego potworka to zostawię prawidłowy wygląd jednej wersji, tylko nie pasujący do konkretnej maszyny. Trudno...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » piątek, 19 września 2014, 16:29

Temat reaktywowany; co jakiś czas siadałem i trochę szlifowałem, równałem itd. Dla przypomnienia, na odważnego sklejacza czekają takie niespodzianki:
Obrazek
Obrazek
Wygląda że wszystko wyprowadziłem, dodałem brakujące nitowania, trzeba jeszcze dorobić światła i powoli myśleć o podkładzie i malowaniu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
PS. Zdjęcia juz ujawniły niedoróbki do poprawki - żaluzje na wlotach powietrza :/ Debonder w garść...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - warsztat