Spitfire Lf XVIe pędzikiem (ICM, 1:48)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Lf XVIe pędzikiem (ICM, 1:48)

Postprzez Arcturus » czwartek, 25 lipca 2013, 09:01

tomek_chacewicz napisał(a):Góra wygląda dużo lepiej, spód i wyciek oleju trochę odstaje

Dzięki, też mam wrażenie że jest ciut lepiej. Co do wycieku też się zgadzam - używałem Tensocroma Oil i to był błąd, szybko schnie i ciężko coś poprawiać. W przyszłości będę używał tylko specyfików na bazie olejnej, znacznie łatwiej je kontrolować. A osiągnąć coś podobnego wbrew pozorom nie jest łatwo (choć nie planuję iść w aż taki hardkor):
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez tomek_chacewicz » czwartek, 25 lipca 2013, 09:29

Olejami się to robi łatwiej, farba z tubki z White Spiritem/benzyną do zapalniczek lub coś z oferty AK, pędzelek o cienkim, długim włosiu i dajesz :) :
Obrazek
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Arcturus » środa, 31 lipca 2013, 14:27

Piękny ten Dewoitine. Widzę, ile pracy jeszcze przede mną :)
Tymczasem coś tam powoli - stanął na nogach, dostał mieszadelłko i żywiczne wydechy z Quickboosta, pododawałem kolejne przebarwienia, przybrudzenia, odrapania itd. Ciąg dalszy już po moczeniu się w naszej lokalnej słonej kałuży (o ile nie będę się leczył z jakichś parchów tą drogą nabytych).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » piątek, 2 sierpnia 2013, 10:18

Mnie się tradycyjnie już bardzo podoba Twój model. Nigdzie nie przesadzony, fajnie pomalowany i czysto zrobiony. No i Spitfire. Póki jednak jesteśmy w warsztacie chciałbym zwrócić uwagę na trzy miejsca:
- prawa strona kadłuba tuż przy 8 w serialu - sprawia wrażenie, jakby linia podziałowa zanikła lub była "urwana"
- ustawienie podwozia - jakby się za bardzo golenie schodziły do siebie. Chyba, że są jeszcze na luźno wstawione...
- w tym punkcie to już raczej kwestia gustu, ale dla mnie brud na spodzie kadłuba kończy się trochę zbyt gwałtownie w swoim "głównym strumieniu".

Czekam na kolejny odcinek Twojego serialu!
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 13:23

Dzięki za miłe słowa! Podwozie wchodzi bardzo ściśle, i właściwie nie było opcji zmiany kąta, bez ostrej chirurgii. Są lekko rozchylone - ale faktycznie tylko lekko :) Linie poprawię, dobre masz oko. Tymczasem nie mam koncepcji co z nim zrobić dalej, żeby był ładniejszy. Dokleiłem drobiazgi, zdjąłem maski, dodałem okopcenia, lekko go obłociłem tamiyowską szminką, podrapałem śmigła (pamiętając że drewniane były)... Jak mi coś przyjdzie do głowy to jeszcze zrobię. Aha, i trzeba chyba antenę prętową zeskraczowac.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Marcin Witkowski » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 13:53

Napisz proszę czy masz jakieś źródła określające kolor kadłuba pod owiewką i stelaża przeciwkapotażowego.
Buduję model tego samolotu i próbowałem to ustalić, ale ze zdjęć trudno to jednoznacznie wywnioskować. Czy powinno być tak jak zrobiłeś, czy w kolorze kamuflażu?
Marcin Witkowski

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 14:41

Marcin Witkowski napisał(a):Napisz proszę czy masz jakieś źródła określające kolor kadłuba pod owiewką i stelaża przeciwkapotażowego.
Buduję model tego samolotu i próbowałem to ustalić, ale ze zdjęć trudno to jednoznacznie wywnioskować. Czy powinno być tak jak zrobiłeś, czy w kolorze kamuflażu?

Tak sugeruje instrukcja i nie weryfikowałem tego. "Na logikę" to pewnie powinno być raczej w kolorze kamuflażu...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 14 października 2013, 12:22

Marcin Witkowski napisał(a):Napisz proszę czy masz jakieś źródła określające kolor kadłuba pod owiewką i stelaża przeciwkapotażowego.

Obrazek
macias13_84

Postprzez Marcin Witkowski » poniedziałek, 14 października 2013, 18:11

Dzięki. Znam te zdjęcia. Biorę jednak w tym przypadku delikatną poprawkę na fakt, że to samolot muzealny. A w muzeach z odtwarzaniem malowań różnie bywa.
Marcin Witkowski

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 14 października 2013, 21:28

Marcin Witkowski napisał(a):Dzięki. Znam te zdjęcia. Biorę jednak w tym przypadku delikatną poprawkę na fakt, że to samolot muzealny. A w muzeach z odtwarzaniem malowań różnie bywa.

Touché.

Ten już nie muzealny :mrgreen:
Obrazek
Co prawda Griffon, ale widać co trzeba, wyjątek czy reguła?

Mam nadzieję że strona jak i relacja z Helera ruszy, gdyż była to jedna z moich ulubionych na modelarstworedukcyjne(zaraz po Gonzo budowniczy przedstawia) ;o)
macias13_84

Postprzez greatgonzo » wtorek, 15 października 2013, 11:31

Marcin Witkowski napisał(a):Dzięki. Znam te zdjęcia. Biorę jednak w tym przypadku delikatną poprawkę na fakt, że to samolot muzealny. A w muzeach z odtwarzaniem malowań różnie bywa.

Marcin!
Edgar Brooks podesłał mi kiedyś fotkę MkXVI z Cosford sprzed kilkudziesięciu lat z komentarzem, że tak malowano fabrycznie. Wszystko pod limuzyną jest w kamuflażu, łącznie z kozłem i akurat tam obecną blachą osłonową wlewu zbiornika paliwa.
greatgonzo

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 16 października 2013, 07:16

Dzięki Gonzo. Wrócę pewnie do tego tematu jeszcze w miarę budowy. A ta, i tu odpowiedź dla Maciasa, powinna ruszyć po przerwie za jakiś miesiąc. Chyba jednak na forum tym czy tamtym...
Marcin Witkowski

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat