Alex976 napisał(a):K_Mazur napisał(a):Piękny i tyle
Ale model czy Bartek?
O to samo chciałem zapytać.
Alex976 napisał(a):K_Mazur napisał(a):Piękny i tyle
Ale model czy Bartek?

ewpiga napisał(a):Sherman napisał(a):... no po prostu nie miało to okazji się zużyć../...modele są zazwyczaj dość odległe od realizmu. I nie ma tu chyba co dorabiać ideologi dlaczemu one takie utytłane.
Całkowicie zgadzam się z tymi spostrzeżeniami. Już dawno modelarze porzucili malowanie modeli w sposób zbliżony do „realizmu ” na rzecz przedstawiania przesadnie zużytych, brudnych, pordzewiałych pojazdów i samolotów. Nie mających do tego potwierdzenia w wykorzystywanej przy budowie modelu fotografii obiektu rzeczywistego. Śmiało można powiedzieć o modnym zjawisku niechlujnego wręcz brudzenia modelu, którego zadanie nie polega na malarskim interpretowaniu realizmu, lecz na próbie oddziaływanie na oko widza poprzez stosowanie brudnych plam, linii itp., nie poddanych żadnym rygorom realizmu lecz opartym na swobodnej ekspresji. Model taki pozostaje abstrakcją pozbawioną wszelkich cech autentyczności, opartą na przypadkowości, ograniczoną w dziele kilkoma zaledwie środkami plastycznymi osiągającymi wyrazową nośność wyłącznie w perspektywie designu. A tłumaczenie się jak czyni to większość dzisiejszych modelarzy, że brudzenie to sposób na zwiększanie atrakcyjności modelu jest tak mętne jak woda w kałuży.

hacz napisał(a):Tak żeby nie było super kolorowo pozwolisz że jako starszy kolega troszeczkę pomarudzę. Po pierwsze razi mnie w twoim wykonaniu dwie rzeczy mianowicie zdecydowanie za dużo obić - ten samolot nie był niestety tak mocno eksploatowany, a w czasie pokoju zdecydowanie bardziej dbano o maszyny, no i ta szybka- strasznie jakaś taka zamazany.
Co jeszcze nie wiem czy to wynika z tego że ten model jest troszeczkę chropowaty ale jak patrzę na niego to byłbym skłonny uwierzyć że malowałeś go pędzlem.
Generalnie nie jest źle, sam będąc w twoim wieku lepiej nie kleiłem, ale rewelacji jak piszą przedmówcy no niestety jeszcze nie ma ta przyjdzie kiedyśprzynajmniej sobie i tobie jej życzę. Na pewno widać postępy i tą puentą zakończę mój skromny wywód.
Tomasz Ś. napisał(a):Alex976 napisał(a):K_Mazur napisał(a):Piękny i tyle
Ale model czy Bartek?
O to samo chciałem zapytać.
Tomasz Ś. napisał(a):Broniąc Bartka odpowiem tak jak pisał ewpiga, taka moda i o ilości obić, syfu nie ma co się spierać.
Pozwolę sobie zacytować:

mnak24 napisał(a):A może to wina porowatego plastiku
bartek33365 napisał(a):Model malowałem aerograf być może wydaję ci się że pędzlem bo malowałem Pactrą albo chodzi też o plastik bo bywa chropowaty.

mnak24 napisał(a):A może to wina porowatego plastiku

bartek33365 napisał(a):
Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości