[18-] P.11a 1:72 JMK+part

Re: [18-] P.11a 1:72 JMK+part

Postprzez xmald » poniedziałek, 22 lipca 2013, 20:36

No ambitnie, to lubię! Fajnie jest z takich klocowatych zestawów robić przyzwoite modele! Mam nadzieję, że się wyrobisz i dopniesz swego!
Tą fakturę skrzydła jak masz w planie poprawić?
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez kub » poniedziałek, 22 lipca 2013, 21:34

Jeśli nic po drodze nie zepsuje to powinienem się wyrobić
Najbardziej wkurzające jest zbieranie dokumentacji :-/ Wszystkie monografie o P.11 w zasadzie przedstawiają głównie P.11c, a szczególnie ciężko o informację o wnętrzu mojej wersji jedenastki. Mam co prawda tak z 4 zdjęcia środka ale trzeba się trochę nagłowić aby stworzyć wyobrażenie gdzie, co i jak ma być zamocowane oraz ile można wykorzystać elementów z blaszki i co dorobić dorobić :roll:
Co do faktury to najpierw będę musiał wyrównać te bąbelki do powierzchni żłobień i następnie wyciąć rowki. Może czeską-piłką lub skalpelem ?
kub

Postprzez kub » sobota, 27 lipca 2013, 16:46

Taka mała inwestycja
Obrazek
Nie jest to co prawda mój pierwszy aerograf bo wcześniej bawiłem się ze zużytym ruskiem który dopadłem na modelarni i podłączyłem do kompresora. Ten kupiłem bo w poprzednim mycie czy jakakolwiek regulacja była mordęgą a ten jako jedyny był w moim zasięgu cenowym.
Jako źródło powietrza służyć mi będzie takie coś znalezione w garażu (podobno kupione we Włoszech w latach 90).
Obrazek

Wracając do modelu
Obrazek
Part widoczne popełnił błąd i ta blaszka (pomalowana na biało) miała być pod folią z tablicą przyrządów, ale nie odpowiada wgłębieniom na zegary tylko jest lustrzanym odbiciem :-/
Odwróciłem więc tą białą blaszkę gładką stroną do filmu i przykleiłem na białą farbę -to nie jest błąd składniowy naprawdę przykleiłem na nie wyschniętą farbę uzyskując coś takiego
Obrazek
Poza tym zrobiona jest chłodnica
Obrazek
Obrazek

Wkleiłem też "rynny" -(to ma jakąś nazwę specjalną?) które są za długie jak na p.11a.
Aby temu zaradzić wyłamałem taki element i zostawiłem tą rynnę otwartą z jednej strony. Potem się to oczywiście wklei w odpowiednie miejsce.
Obrazek

I żeby nie było że jestem całkowitym biedakiem porównanie z aż 10 groszówką ;o)
Obrazek
kub

Postprzez kub » niedziela, 28 lipca 2013, 07:49

Katastrofa !
Wczoraj skleiłem obie części płata wypełniając go po brzegach szpachlówką wamodu. Myślałem że ta szpachlówka jest mniej agresywna gdyż wszyscy mówili że nie wtapia się w powierzchnię, a ty szkoda gadać :cry: Skrzydło się pofalowało i jest do wyrzucenia.
Gdyby ktoś miał do oddania taki model .
Może być niekompletny, zaczęty -chodzi mi tylko o skrzydło. :-|
kub

Postprzez fazzi » niedziela, 28 lipca 2013, 08:17

Wamod produkuje 2 szpachlówki: w tubce, i w słoiczku. Jak sądze, użyłeś tej w tubce, ona oparta jest na rozpuszczalniku, podczas gdy ta w słoiczku oparta jest chyba na wodzie i jest całkowicie "łagodna".
fazzi

Postprzez kub » niedziela, 28 lipca 2013, 09:03

Ze słoiczkom wamodem się jeszcze nigdy nie spotkałem
z tego co pamiętam to o słabiźnie wi nie wnikaniu t plastik mówiono właśnie o tej szpachli w tubie.
kub

Postprzez mnak24 » niedziela, 28 lipca 2013, 09:06

Spytaj się o akrylową szpachlę wamodu, tą w plastikowym słoiczku. Ale czemu szpachlą to zalepiałeś, nie lepiej masą dwuskładnikową?
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez kub » niedziela, 28 lipca 2013, 09:23

-była pod ręką
-łatwiej się nakłada
-łatwiej obrobić
Wcześniej wypełniałem zwykłą szpachlą humbrola np. golenie p.24 czy koła z ich owiewkami i tylko raz mi się zdarzyło że tworzywo zmiękło a zdeformowało się w czasie montażu po nacisku. Tutaj wypełniłem tylko po brzegach i odłożyłem do wyschnięcia, a rano widzę fale :-|
kub

Postprzez Adam » niedziela, 28 lipca 2013, 09:40

kub napisał(a):Katastrofa !
Wczoraj skleiłem obie części płata wypełniając go po brzegach szpachlówką wamodu. Myślałem że ta szpachlówka jest mniej agresywna gdyż wszyscy mówili że nie wtapia się w powierzchnię, a ty szkoda gadać :cry: Skrzydło się pofalowało i jest do wyrzucenia.
Gdyby ktoś miał do oddania taki model .
Może być niekompletny, zaczęty -chodzi mi tylko o skrzydło. :-|

Mam i to cały :lol: :lol:

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez fragles » niedziela, 28 lipca 2013, 09:41

kub napisał(a):Obrazek
Part widoczne popełnił błąd i ta blaszka (pomalowana na biało) miała być pod folią z tablicą przyrządów, ale nie odpowiada wgłębieniom na zegary tylko jest lustrzanym odbiciem :-/

Part nie popełnił błędu. Ten wytrawiony relief na blaszce ma imitować tylną (czyli widoczną od tyłu) stronę tablicy przyrządów.

kub napisał(a):Odwróciłem więc tą białą blaszkę gładką stroną do filmu i przykleiłem

Czyli dokładnie tak, jak ma być wg Parta. :mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez kub » niedziela, 28 lipca 2013, 10:12

A... to dużo wyjaśnia
Szkoda że part nie pokwapił się na lepszą instrukcję
Co prawda wcześniej używałem z blaszek tylko zoomu z eduarda ale w magazynku mam jeszcze blaszkę abera i mirage
To z całą pewnością mogę powiedzieć że part ma najgorszą instrukcję jaką widziałem
kub

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 28 lipca 2013, 11:27

Posiadam w swoim ,,magazynie'' opisywany produkt JMK i nawet myślałem o budowie P11a, ale miałem zamiar pożenić produkt JMK z partem i jakimś plastykowym wytworem jedenastko-podobnym z JMK chciałem ,,pożyczyć'' kadłub :mrgreen:
Jeżeli masz problem ze skrzydłami możesz rozważyć i takie rozwiązanie :shock:
Jeżeli chodzi o brak dobrego modelu jedenastki w 1/72 to nie jest żadna kpina tylko podsumowanie radosnej tfurczości rodzimych ,,producentów''. Na ten temat prowadzona była dyskusja na tym i innym forum pełna wypowiedzi kolegów twierdzących że PZLa nikt nie wyda bo temat niszowy itd. itp.
Nasi sąsiedzi z południa widocznie tej dyskusji na polskich forach nie śledzili i P-24 wydali. Mam nadzieję że nie narzekają bo i u nas w sklepach były takie okresy że P-24 brakowało czyli się wyprzedała.
Tak więc na naszych ,,producentów'' nie liczę, a bracia Czesi jak wieść gminna ,,Jedenastkę'' w planach mają i mam nadzieję że pojawienie się tego od dawna oczekiwanego modelu to tylko kwestia czasu, czego z całego modelarskiego serca sobie i Wam koledzy życzę :lol:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez kub » poniedziałek, 29 lipca 2013, 07:39

Nie wiem czy jest sens brać z mastercrafta skrzydła.
Mają w niektórych miejscach zanikającą fakturę blachy i szczerze mówiąc gdybym sobie dłubał p.11c to wybrałbym skrzydła od JMK do przeszczepu na któryś z plastików a nie odwrotnie.
Też wszystkim życzę aby pojawił się jak najszybciej nowy model p.11
kub

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 18 sierpnia 2013, 09:13

Marzenia czasami się spełniają :mrgreen: viewtopic.php?f=14&t=24341&start=180
Za jakieś 2 m-ce będzie można ,,pożyczyć '' skrzydełka od ,,jedenastki'' :mrgreen: :shock: :P
P-11f i P-11c. nadchodzą !Poczekajmy do października i oby jakość była taka jakiej się spodziewam !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez kub » poniedziałek, 23 września 2013, 15:44

Z góry przepraszam wszystkich widzów
Model nie doczeka się końca w tym konkursie
Lato to nie czas w którym lubię siedzieć nad modelami a w roku szkolnym mało czasu. :-|
Jednak projekt nie zginie i będzie się powoli toczył do przodu
kub

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo