Su-27 Flanker C Erytrea 1/48 Kitech (Academy)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Su-27 Flanker C Erytrea 1/48 Kitech (Academy)

Postprzez karambolis8 » wtorek, 24 stycznia 2012, 12:19

Witam.

Dzisiaj szaleństwo aktualizacji z mojej strony. Skończyłem sesję na uczelni, więc mam parę dni, które w całości mogę poświęcić na modelowanie. Zabrałem się za Su-27 Kitecha kupionego kiedyś na allegro. Kiedy otworzyłem pokaźne pudło, przeraziłem się. Detale jak z plasteliny, powierzchnia elementów o fakturze skórki pomarańczy, ale takiej starej i wyschniętej. Jednak nastał czas i na niego. Kupiłem kalki Hi-Decal Line, bo te Kitechowe są śmiechu warte. Malowanie będzie z Erytrei, dokładnie ten egzemplarz.
Obrazek

Rzut oka na całość. Duże elementy przeszlifowałem papierem 400 a potem 800, żeby nadać im gładką fakturę. Muszę teraz przeryć linie podziału.
Obrazek

Zrobiłem koła, bo jak ktoś powiedział "jak zrobi się koła, to potem budowa jakoś się toczy". Nawierciłem otworki w kołpaku, bo był całkiem gładki.
Obrazek

Tutaj trochę elementów wymagających jeszcze obróbki. Nochal z zestawu jest tragiczny i krzywy. Na pewno nie był robiony na tokarce. Żywiczny Aires już do mnie jedzie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Efekty nierównej walki ze spasowaniem hamulca aero. W trakcie używałem dwóch rodzajów szpachli, kilometrów papieru ściernego, a raz zamiast podkładu użyłem nawet metalizera, bo był pod ręką :D
Obrazek

Zestawowym pociskom odciąłem wszystkie lotki. Były grubości płyt pancernych, a w rzeczywistości są całkiem cienkie. Dorobię nowe z polistyrenu.
Obrazek
Obrazek

No i kokpit. Zestawowych foteli nawet nie pokazuję. Kupiłem jakieś żywice na allegro i pomaziałem humbrolem. Wannę mam zamiar zrobić od podstaw bo ta nie jest zbyt ładna.
Obrazek

A tutaj widać zaczątek kabiny - stworzyłem ścianki. Brak linii podziału w okolicach kabiny nie jest wynikiem mojego działania papierem. Po prostu Kitech tak miał i będę musiał je stworzyć.
Obrazek
Obrazek
karambolis8

Reklama

Re: Su-27 Flanker C Erytrea 1/48 Kitech (Academy)

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 24 stycznia 2012, 12:26

karambolis8 napisał(a): Zabrałem się za Su-27 Kitecha kupionego kiedyś na allegro. Kiedy otworzyłem pokaźne pudło, przeraziłem się. Detale jak z plasteliny, powierzchnia elementów o fakturze skórki pomarańczy, ale takiej starej i wyschniętej.

A czego tu się spodziewać po takiej nazwie? Kit tech! :mrgreen:
Przyglądam się z ciekawością.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez karambolis8 » niedziela, 19 lutego 2012, 12:10

Witam.

Prawie skończyłem budować nową wannę. Brakuje jeszcze dwóch ścianek z tyłu.
Obrazek

Dotarł do mnie nos żywiczny Airesa. Ten krzywy to z zestawu. To nie jest złudzenie optyczne. On nie jest symetryczny.
Obrazek

Próbuję też wykonać od podstaw pociski rakietowe. Wykonałem sobie przyrządy do poprawnego wklejania stateczników.
Obrazek
karambolis8

Postprzez karambolis8 » środa, 21 listopada 2012, 09:04

Warsztat leży odłogiem, ale przynajmniej mam czas, żeby skompletować trochę dodatków bez gwałtownego obciążania kieszeni.

Blaszki edka starego typu (48171)
Obrazek
Obrazek

R-27
Obrazek

R-73
Obrazek

Koła
Obrazek
karambolis8

Postprzez kasia3 » czwartek, 1 sierpnia 2013, 22:20

witaj, odkopuje temat. ale jestem bardzo ciekawa czy udało Ci się złożyć cały model?
pochwalisz się efektem końcowym?
kasia3

Postprzez karambolis8 » piątek, 2 sierpnia 2013, 13:01

Leży w pudle. Linie podziału nadają się tylko i wyłącznie do przerycia na nowo. Zmieniła się też trochę koncepcja modelu. Będzie to prototyp Su-30MKI, ten egzemplarz:

Obrazek
karambolis8

Postprzez lotek90 » wtorek, 6 sierpnia 2013, 19:15

Dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem ale widząc taki model widzę że czeka mnie długa droga aby osiągnąć taki efekt...
lotek90

Postprzez Solo » wtorek, 6 sierpnia 2013, 19:27

To na zdjęciu powyżej to prawdziwy samolot. :)
Solo

Postprzez BOMI21 » czwartek, 8 sierpnia 2013, 11:08

lotek90 napisał(a):Dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem ale widząc taki model widzę że czeka mnie długa droga aby osiągnąć taki efekt...
Solo napisał(a):To na zdjęciu powyżej to prawdziwy samolot. :)

:twisted: Dobre.

Malowanie wybrałeś pod model genialne. Ja od zawsze uważam, że model lotniczy powinien mieć ciekawe malowanie - bez tego będzie on po prostu nudny i nieprzykuwający uwagi.

Czekam z niecierpliwością na dalsze update'y, bo czuję, że będzie naprawdę ciekawie :D
BOMI21

Postprzez tadekkoks » czwartek, 19 września 2013, 17:43

BOMI21 napisał(a):Malowanie wybrałeś pod model genialne. Ja od zawsze uważam, że model lotniczy powinien mieć ciekawe malowanie - bez tego będzie on po prostu nudny i nieprzykuwający uwagi.

Zgadzam się w 100%. Malowanie (oczywiście odpowiednie malowanie, ciekawe, autentyczne, staranne, odwzorowujące autentyk itd.) dopiero sprawia, że model przyciąga oko, intryguje, zachwyca. Bez takiego malowania... no cóż, jest to po prostu kolejny seryjny model. Nudny, jak napisał BOMI21.
Gratulacje, efekt jest rewelacyjny!
tadekkoks

Postprzez Ostach » czwartek, 19 września 2013, 18:10

Na konkursach jest to oczywiście prawda. Jak ktoś chce robić model pod zawody to musi wybrać i odpowiedni temat jak i odpowiednie malowanie. Jednobarwnym np. F-15E nawet super wycieniowanym będzie ciężko coś zwojować. Dużą, jasną, fajną suką już bardziej...
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez BOMI21 » piątek, 20 września 2013, 14:22

Ostach napisał(a):Na konkursach jest to oczywiście prawda. Jak ktoś chce robić model pod zawody to musi wybrać i odpowiedni temat jak i odpowiednie malowanie. Jednobarwnym np. F-15E nawet super wycieniowanym będzie ciężko coś zwojować. Dużą, jasną, fajną suką już bardziej...

Prawda. Pierwszą rzeczą, na którą każdy widz zwraca uwagę jako pierwszą, jest własnie malowanie. Dopiero później cała reszta. Sprawdzone setki razy. :D
BOMI21

Postprzez Ostach » piątek, 20 września 2013, 16:09

Karambolis, wymieniłbyś dwie radarowe R-27R na dwie na podczerwień? Bo mam eduardowe R-27T.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Powrót do Lotnictwo - warsztat