druk 3d

Nowości, obniżki cen, wyprzedaże i ogólne informacje o sklepach.

druk 3d

Postprzez BOX19E » środa, 31 lipca 2013, 12:31

Witam, chciałem zaproponować wam pomoc przy budowie modeli, dysponuje urządzeniem pt drukarka 3d, za jej pomocą można zbudować praktycznie dowolny kształt, grubosć warstwy nakładanego plastiku może być nawet 0.1mm. Wydruki cechują sie dość duża wytrzymałością (materiał PLA - plastik podobny do materiału klocków lego) oraz lekkością - możliwe ustawienie wypełnienia od 0-100% - konstrukcja plastra miodu. Standardowo godzina pracy urządzenia to 25 zł jednak przy wiekszych zamówieniach cena może spaść nawet 2-3 krotnie. Zapraszam na moja stronę www.box19e.com
BOX19E

Reklama

modele polskich samolotów

Re: druk 3d

Postprzez RAV » środa, 31 lipca 2013, 13:36

Obrazek
Wygląda dość chropowato...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez BOX19E » środa, 31 lipca 2013, 21:44

ponieważ te elementy mają ok 1-2cm i nie są w żaden sposób obrobione, do modelarstwa jak rozumiem musiałyby zostać zmatowione i/lub pomalowane
BOX19E

Postprzez Greif » środa, 31 lipca 2013, 22:44

Witam
No raczej idzie tutaj o "schodkowość" wydruku , bo jeśli tak ma wyglądać dokładność do 0,1mm no to niestety lipa ,bo właśnie widać każdą kolejną warstwę, i o ile w powiedzmy modelu samochodu można próbować do wypolerować o tyle np. przy kołach taka operacja odpada (mam na myśli opony z bieżnikiem i np napisami) A tak na marginesie klawisz shift ma średnio 3 cm więc "te" modele są nieco większe...
Pozdrawiam
Greif

Postprzez BOX19E » piątek, 2 sierpnia 2013, 10:33

niestety przy niektórych płaszczyznach nie da sie uniknąć schodkowości, samochodziki nie były dobrym przykładem jeszcze dzisiaj powinny sie pojawic na stronie nowe zdjęcia.

niestety ale drukarka 3d ma swoje ograniczenia jak każde urządzenie zwlaszcza bedące nowością, myśle jednak że wielu z was może sie niejednokrotnie przydac
BOX19E

Postprzez klajus » piątek, 2 sierpnia 2013, 10:36

BOX19E napisał(a):niestety przy niektórych płaszczyznach nie da sie uniknąć schodkowości, samochodziki nie były dobrym przykładem jeszcze dzisiaj powinny sie pojawic na stronie nowe zdjęcia.

No słabo to widzę. Byyły źle zrobione?
BOX19E napisał(a):niestety ale drukarka 3d ma swoje ograniczenia jak każde urządzenie zwlaszcza bedące nowością, myśle jednak że wielu z was może sie niejednokrotnie przydac

Do czego, na przykład?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Adrianowro » piątek, 2 sierpnia 2013, 20:00

klajus napisał(a):Do czego, na przykład?

Gwizdek 1/35 można sobie wydrukować :D
Adrianowro

Postprzez Vis13 » piątek, 2 sierpnia 2013, 22:51

Trochę przesadzacie panowie...
Hotchkiss H39 jako uzupełnienie Bronco a właściwie nowy model technologia drukarka 3d.
http://www.network54.com/Forum/110741/m ... l+interior
Radek Pituch ma taki update do Renault R35, popytajcie co o tym sadzi.
Vis13

Postprzez Coppercat » sobota, 3 sierpnia 2013, 00:33

Śmiem twierdzić, że wszystkie nasze modele zanim trafią do produkcji są prototypowane w tej technologii.
Może nie koniecznie PLA ....
Czy się to braci modelarskiej podoba, czy nie :twisted:
Wszelkie niedoskonałości druku 3D wymienione wyżej można zniwelować. "Schodkowość" też :idea:
Sam na co dzień korzystam z drukarki 3D do kontroli projektów.
Dokładność dochodzi do 0.04 mm więc chyba do pewnego stopnia wystarczy.
Idealnym przypadkiem jest połączenie drukarki 3D ze skanerem 3D. Nie mam tu na myśli kopiowania, ale dorabianie elementów do istniejącej części modelu.
Krótko: moim skromnym zdaniem druk 3D zastąpi frezarki, tokarki itp. w modelarstwie (i to szybciej niż nam się zdaje - prosta drukarka kosztuje poniżej 2.000 zł :shock: )
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez ZzB » poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 14:17

Coppercat napisał(a):Dokładność dochodzi do 0.04 mm więc chyba do pewnego stopnia wystarczy.

Dokładność 0.04 jest BARDZO DOBRA.
Problem w tym, że w kilku firmach, w których testowałem tą technologię dawało się uzyskać 0.2 lub więcej.
Jeżeli drukuję element w skali decymetrowej czy chociażby centymetrowej taka dokładność jest jak najbardziej akceptowalna.
Jeżeli drukuję element w skali milimetrowej (figurka 1/350, ~7 mm wysokości) sens ma dopiero 0.05. Niwelowanie "schodkowości" w tej skali to nakład pracy porównywalny z samodzielnym wyrzeźbieniem.

BTW.
Miałbyś czas i ochotę, coby podać parametry (pozycjonowanie i wielkość "plamki") oraz model stosowanej przez Ciebie drukarki ?

Pozdrowionka
ZzB
ZzB

Postprzez Coppercat » poniedziałek, 5 sierpnia 2013, 17:02

Nie mam własnej drukarki 3D :-(
Zlecam druk do zewnętrznej firmy.
Oczywiście przy pierwszej okazji podam model i szczegóły techniczne drukarki o dokładności, o której wspomniałem (po prostu zapytam :-)
Dokładności rzędu 0.2 mm mają urządzenia drukujące nitką (to najtańsze modele drukarek).
trzeba sobie wprost powiedzieć, że wydruki wysokiej jakości, to ciągle dość kosztowna zabawa. Z drugiej jednak strony obserwując "trend" z ostatnich lat - można spodziewać się w najbliższym czasie spadku cen i zwiększenia jakości (rozdzielczości).
Profesjonalnie (co nie znaczy tanio :mrgreen: ) zajmuje się tematem Pan Maciej Patrzałek z Olkusza - Firma Solveere
http://www.prototypuj.pl/
I tyle póki co .....
Pozdrawiam,
Jacek
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Coppercat

Postprzez iras67 » środa, 7 sierpnia 2013, 22:16

Jak jest z obrabianiem tego materiału...miałem prototyp z takiej drukarki w rękach ale nie wiem jak to się skleja razem, i czy jest podatne na rozpuszczanie- jakie rozpuszczalniki, kleje ?
iras67

Powrót do Oferty sklepów i firm