Poznań 2008

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Poznań 2008

Postprzez portalus » sobota, 20 września 2008, 21:15

Kilka fotek z dzisiaj.
Kolejności dość przypadkowa, na początek to co na stołach i modele, które wpadły mi w oko.
Może kogoś zachęcę do odwiedzenia wystawy pokonkursowej jutro.
Kilka uwag:
1. Zawsze fascynuje mnie co jest takiego ciekawego w modelach bunkrów.
2. Nie dotykajcie/przesuwajcie modeli. Dzisiaj jeden bardzo „rozgarnięty inaczej” Pan tak manewrował moją Yamachą, że się pokulała. Na uwagę odpowiedział, że on się zna bo ma Bburago – normalnie ręki opadywują. Zawsze możecie poprosić kogoś z obsługi o pokazanie modelu lub poszukać autora.
3. Część modeli na zdjęciach nie bierze udziału w konkursie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
portalus

Reklama

Re: Poznań 2008

Postprzez michal.s » sobota, 20 września 2008, 21:30

W kategorii pojazdów cywilnych - junior widzę całkiem ciekawe modele, zachęciłeś może Maćku młodego modelarza do zaglądania na forum ?

PS. Dostrzegłem reklamę naszego forum na białej kartce za Porsche i Yamahą z ostatniego zdjęcia, dziękuję bardzo :)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez portalus » sobota, 20 września 2008, 21:40

Na kartce jest adres mojej strony, nPWM i sPWM.
Spotkałem (raczej oni mnie spotkali) kilku kolegów z forum i nie raz była o nas mowa.
Zawsze staram się robić nam dobry PR (ohydne słowo, nienawidzę go). Miałem koszulkę ale było trochę za zimno.
Myślę, że jutro będzie więcej zwiedzających.
portalus

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 21 września 2008, 09:36

Bardzo fajna relacja, bardzo fajne zdjęcia.
Pozdrawiam Poznań!
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez marder » niedziela, 21 września 2008, 12:30

Witam
Całkowicie zgadzam się z moim przedmówcą, zwłaszcza w kwestii zdjęć.
Wszystkie prace zaprezentowane na zdjęciach bardzo ciekawe ale na mnie osobiście, choć to nie moja działka zainteresowań największe wrażenie zrobił wrak VOLVO F12. Genialnie życiowo wyeksponowana ciężarówka i w dodatku w jej "ostatnich dniach", po prostu poezja...Gratulacje dla jej twórcy!

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano niedziela, 21 września 2008, 20:42 przez marder, łącznie edytowano 1 raz
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Vasco » niedziela, 21 września 2008, 17:15

Super relacja.
Macieju napisz proszę ilu było wystawców i jaka tematyka królowała. Rozumiem że mojej skali (1/43)nie uświadczyłeś - bo chciaż jednym zdjęciem byś mnie uraczył:)
pzdr
Miłosz
Vasco

Postprzez Aleksander011 » niedziela, 21 września 2008, 18:15

Serdecznie witam
pozwolę sobie umieścić ,celem dopełnienia relacji kolegi Macieja,
(zdjęć nigdy nie za wiele)-"od przybytku głowa nie boli "
świeżutkie zdjęcia z dzisiejszej finalizacji zawodów (z których wróciłem z medalem :) )
Pragnę podziękować organizatorowi -Panu Krzysztofowi Musielskiemu, za zorganizowanie
imprezki w Poznaniu , która dostarczyła tak pozytywnych emocji tylu modelarzom!

Aleksander Sadowski

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez portalus » niedziela, 21 września 2008, 21:56

No to zawody możemy uznać za zamknięte.
Następne spotkanie na MTP HOBBY.
Kolejna edycja za nie wcześniej jak 2 lata aby ludziska zdążyli coś posklejać – na razie info nieoficjalne.
Modeli było około 270 z wystawionymi poza konkursem około 370 – podobno ktoś to policzył manualnie na stołach.
Vasco – pewnie jakbyś się pojawił ze swoimi karakanami co nieco mógłbyś zmienić z klasyfikacji. 1/43 to na zawodach są prawdziwe rodzynki – zawsze możesz podrzucić kilka modeli jako ekspozycję poza konkursem
Poza konkursem były wystawione wszystkie modele członków klubu Herkules III Poznań, uznaliśmy że głupio brać na swoim konkursie miejsca na podium i nagrody – niech inni rywalizują, najlepiej nie zrzeszeni.
Co mnie zaskoczyło to większości rozmów okazywało się, że ludzie kojarzą niektóre modele z forum (np. moje) bo śledzą z uwagą jak to mówili co ciekawsze relacje, sam się nie udzielają a sklejają np. tylko pancerkę i niczego konstruktywnego nie wniosą do wątku. Mamy też podglądaczy np. z MW.
Myślę, bo takie odniosłem wrażenie, że jakąś tam pozycję na rynku sobie wyrobiliśmy.
Ktoś nawet powiedział coś takiego, że po kilku wizytach na sPWM dostał info co by się zabierać z bambetlami na nPWM bo tam się wiaruchna przeniosła.

Kilka osób pytało o naszych użytkowników, jednak nikt z tych o których pytali się nie pojawił.
Kilku rozmówców jak się dowiadywało z kim rozmawiają to nabierało takiego dziwnego dystansu – chyba do cholery taką mendą nie jestem? Na wszystkie pytania starałem się dać wyczerpującą odpowiedź, od razu przechodziłem na ty, muszę się wybrać do psychoanalityka.

Osobiście zaliczam imprezę do udanych, brakowało mi giełdy i jakiegoś baru – ale to nadrobię na HOBBY.

Zrobiłem jeszcze kilka zdjęć – postaram się do końca tygodnia uzupełnić.

Nie mam pamięci do nazwisk i ksyw więc teraz nawet nie jestem w stanie sobie przypomnieć z kim zamieniłem po te kilka zdań, chyba nikomu na odcisk nie nadepnąłem.
portalus

Postprzez Vasco » poniedziałek, 22 września 2008, 06:22

portalus napisał(a):Vasco – pewnie jakbyś się pojawił ze swoimi karakanami co nieco mógłbyś zmienić z klasyfikacji. 1/43 to na zawodach są prawdziwe rodzynki – zawsze możesz podrzucić kilka modeli jako ekspozycję poza konkursem

Bardzo chciałem pojawić się na miejscu, natomiast ostatnio jestem mocno zajęty (soboty i niedziele również - niestety :cry: ). Odbieram klucze do nowego "m", dlatego wszystko kręci się wokół tego. Pocieszające jest to, że w końcu będę mógł zainstalować ekspozycję z "karakanów" :D

ps. Macieju F. FXX jest gotowy - kolor perła :D
Miłosz
Vasco

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 22 września 2008, 07:31

Impreza pod względem modelarskim, jak widać na fotkach, bardzo udana. My, tu na prowincji, możemy tylko pozazdrościć Poznaniowi :).

portalus napisał(a):Kilku rozmówców jak się dowiadywało z kim rozmawiają to nabierało takiego dziwnego dystansu – chyba do cholery taką mendą nie jestem? [...] chyba nikomu na odcisk nie nadepnąłem.

Eee, Maciej, bez obaw. Ja myślę, że to raczej, jak to mówią teraz młodzi, taki wyraz 'szacunu' i 'rispektu'. Znają Twoje modele, wiedzą, co potrafisz i stąd ten (zbędny) dystans do Mistrza :mrgreen:.

Jarek

P.S. Ktoś tu widzę jest namiętnym 'oglądaczem' Cartoon Network...
Jarek Gurgul

Postprzez Bercik » poniedziałek, 22 września 2008, 10:08

I ja uważam imprezę za bardzo udaną a spotkanie z Maciejem za bardzo sympatyczne :) A forumowy Blohm und Voss wywalczył mi srebro :->
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Widd » poniedziałek, 22 września 2008, 11:28

Na imprezie pojawił się 92 letni podchorąży z 2 pułku ułanów z Suwałk, z którym odbyliśmy ciekawą dyskusję. Mamy namiary na niego i będziemy chcieli wybrać się tam i jeśli pozwoli nagrać lub spisać jest wspomnienia. A temu, co zrobił ułana na koniu dostało się od niego za sposób siedzenia w siodle :)
Widd

Postprzez Arkady72 » wtorek, 23 września 2008, 09:57

Szkoda, szkoda... Nie dosc, ze tak rzadko w poblizu mojego miejsca zamieszkania odbywaja sie jakies imprezy modelarskie to na dodatek pod moja nieobecnosc :-/ .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Naomi » środa, 24 września 2008, 20:40

Ja troszkę żałuję, iż nie mogłem przyjechać do Poznania, bo czekałem aż rok na drugą edycję Rajdu Orlen i to miałem już od dawna zaplanowane. Za to moje modele były i Porsche nawet dostało wyróżnienie :) Ktoś podobno zachwycał się lakierem na tym modelu... Żal mi tylko najbardziej, że nie mogłem zobaczyć modeli Maćka na własne oczy. A zdjęcie Porsche 911 jest zrobione akurat po niefortunnym przeniesieniu go przez kogoś - tak to jest jak się nie sklei podwozia z nadwoziem...

A w zachodniopomorskim była organizowana wystawa w Goleniowie w 2006 i w 2007, ale nie wiem czy w tym roku także, bo w sumie zawiadomienia nie dostałem tak jak w roku ubiegłym...
Naomi

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea