Folia do vaccu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Folia do vaccu

Postprzez karambolis8 » wtorek, 30 lipca 2013, 20:31

Gdzie kupić? Z okładkami do bindowania średnio mi wychodzi - powierzchnia takiego oszklenia jest jakby popękana no i słabo z połyskiem. Owiewki takiego np Rob Taurusa błyszczą jak lakierowane. Chodziłem po sklepach we Wro i pytałem, ale nigdzie nie znalazłem. Kiedyś na allegro było PET ok 0.5mm grubości, teraz nie ma. Gdzie Wy się zaopatrujecie?
karambolis8

Reklama

Re: Folia do vaccu

Postprzez Seweryn » wtorek, 30 lipca 2013, 20:40

Nie kupuj czasem PETA 0,5 - ja kupiłem 10 arkuszy i po podgrzaniu robi się biały, posłużył jako podstawka na klej.
Też jestem zainteresowany zakupem, jak znajdziesz źródło to się podziel.
Seweryn
Seweryn

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 21 sierpnia 2013, 16:17

Mi chodzi po głowie podkładka/mata pod krzesło obrotowe, fotel itp, na allegro coś takiego można dostać, 70cmX100cmX0,5mm PCV ok 15zł, nie próbowałem jeszcze ale może być dobre
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez piotr dmitruk » środa, 21 sierpnia 2013, 16:43

A co z tym Vivakiem? Próbowałeś to źródło?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez portalus » środa, 21 sierpnia 2013, 17:21

Może materiał z odzysku, tzn. tworzywo z opakowań blistrowych. Ostatnio miałem w ręce tak zapakowane np. żarówki różnej maści, startery do świetlówek, jakieś dynksy z liroja-merlina jak żyłka do podkaszarki etc. (dużo tego też jest w opakowaniach zabawek) Przód jest zazwyczaj ukształtowany ale tył to płaska płytka no i są one w różnych grubościach.
portalus

Postprzez karambolis8 » środa, 21 sierpnia 2013, 21:34

Kupiłem w końcu PET 0.5 VIVAK w swiatmodeli.eu Nie bieleją w temperaturze roboczej. Przy mocnym przegrzaniu tak, ale w zasadzie tylko raz mi się to udało, kiedy chciałem zrobić to specjalnie. Pierwsze próby wypadły pomyślnie i o niebo lepiej niż blistry czy okładki do bindowania.
karambolis8

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje