Mercedes 600 SEL AMG - Tamiya 1:24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mercedes 600 SEL AMG - Tamiya 1:24 - Open

Postprzez kdz » piątek, 5 września 2008, 11:19

Kazik napisał(a):No i fotki niezłe czyżby jakiś namiocik się pojawił?!

dokładnie... nowy zakup... :lol: 60cm i statywik ;o)

Kazik napisał(a):Tylny prawy zagłówek ma z tyłu diw kropki, albo odeszła farba albo coś się przyczepiło.

lakier rysy... :roll: musiałem uszkodzić czymś przy składaniu :-/ jakiś mały retusz się zrobi i będzie dobrze... ;o)
kdz

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez kdz » niedziela, 28 września 2008, 12:58

Powoli do przodu... etap malowania mam już prawie za sobą, zostały tylko pojedyncze części do malowania, które pod czas składania będą sukcesywnie lakierowane ;o)

Nadwozie jest już po 3 warstwach werniksu, baza to mieszany kolor według instrukcji Moonlight blue. Jest on także na podwoziu i komorze silnika.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Silnik w końcu został złożony i pomalowany XF-16, a następnie lekko zwashowany. Ale to jeszcze nie koniec prac komora i silnikiem... teraz chce dorobić parę kabelków, których nie zrobiła Tamiya, a zauważyłem takie na zdjęciach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podwozie pomalowane. Zacząłem również składanie zawieszenia, narazie pojawiły się elementy tylne.

Obrazek
Obrazek

Pisownia !
xenomorph
kdz

Postprzez WestBikers » niedziela, 28 września 2008, 15:40

No super - ciągle to piszę, ale jestem pod wrażeniem efektów Twojej pracy - będę śledził uważnie postępy [gdzie kupiłeś namiocik, jeśli wolno spytać?]
WestBikers

Postprzez kdz » niedziela, 28 września 2008, 18:35

WestBikers napisał(a):[gdzie kupiłeś namiocik, jeśli wolno spytać?]

w warszawskim sklepie z sprzętem fotograficznym nie daleko pl. Narutowicza (nazwy firmy nie pamiętam niestety :-/ ), namiar na nich znalazłem na allegro, handlują tam namiotami itp ;o)
kdz

Postprzez Kazik » niedziela, 28 września 2008, 20:23

Namiotów na allegro jest sporo.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kdz » wtorek, 7 października 2008, 14:16

Powoli już widać koniec prac nad Mercedesem... ;o)

Nadwozie zostało wypolerowane, następnie zrobiłem listwy chromowane z BMFu. Potem zająłem się światłami, klosze dostały uszczelki, tylne pomalowane, przednie reflektory miały wcześniej przemodelowane wkłady, głownie pod umieszczenie soczewki w lampie, ale także w celu nadania głębi reflektorom (chyba najsłabszy punkt w nadwoziu tego modelu, nie wiem dlaczego nie ma oddzielnych elementów na wkłady lamp... w Fujimi bym to jakoś zrozumiał ale w Tamiyi... :roll: ). Miedzy czasie pojawił się również grill na masce. Po złożeniu modelu w jeden "kawałek" przedni zderzak zostanie przyklejony na stałe, lakier nawoskowany i wypolerowany na sucho, gdyż teraz jest na nim masa paluchów, rożnych syfów w wyniku ciągłych prac, na koniec założę znaczki ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podwozie, złożone w 100% z washem wydechu, zrezygnowałem z końcówki wydechu AMG, jakoś nie przypadła mi do gustu wole taka seryjna zagiętą do dołu ;o)

Obrazek

Tarcze hamulcowe (trawione tarcze Abera, zacisk jest od Subaru Imprezy WRC), wzorowałem się na tarczach z nowszych Mercedesów AMG, niestety brak logo AMG na zacisku... :-/

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Silnik w komorze... niestety nic się nie zmieniło w nim od ostatniej relacji... :roll:

Obrazek
Obrazek
kdz

Postprzez Kazik » wtorek, 7 października 2008, 22:13

Washowanie średni Ci wyszło. Ja też expertem nie jestem w tym temacie ale wydaje mi się że realistycznej by wyglądało jakbyś powcierał trochę farbę patyczkiem higienicznym zanim wyschła. A już na pewno w przypadku tarcz. Teraz wyglądają jak zalane brudną wodą (bez urazy).
Felgi malowałeś czy z pudełka mają taki blinkblink ;o) (nie pamiętam czy było o tym wcześniej).
Lakierek ładny ładny ale widzę że kolega się specjalizuje w karawanach :P zdaje się że to już chyba 3 czarny pojazd.

Z tym bajeranckim wnętrzem będzie nieźle.
Dużo pracy włożone to i wysokie noty będą ;o) .
Pozdrawiam.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kdz » wtorek, 7 października 2008, 22:30

Kazik napisał(a):Washowanie średni Ci wyszło. Ja też expertem nie jestem w tym temacie ale wydaje mi się że realistycznej by wyglądało jakbyś powcierał trochę farbę patyczkiem higienicznym zanim wyschła. A już na pewno w przypadku tarcz. Teraz wyglądają jak zalane brudną wodą (bez urazy).

nie ukrywam tego że sztuki washowania nie opanowałem jeszcze... a tym bardziej tarcz hamulcowych... to są moje pierwsze w życiu trawione tarcze hamulcowe... i w sumie jestem z nich zadowolony...

Kazik napisał(a):Felgi malowałeś czy z pudełka mają taki blinkblink ;o) (nie pamiętam czy było o tym wcześniej).

chrom jest oryginalny... jedynie poprawiłem markerem do linii podziału okolice śrub, bo wszystko było za jednolite i śruby mało się odznaczały... na kapselku jeszcze pojawi się potem logo z zestawu ;o)

Kazik napisał(a):Lakierek ładny ładny ale widzę że kolega się specjalizuje w karawanach :P zdaje się że to już chyba 3 czarny pojazd.

nie ukrywam ze lubię czarne samochody... :P mam sporo czarnych modeli... ale ten nie jest czarny :twisted: to jest mieszanka X-3 i X-1 5:2 wiec więcej jest ciemnego niebieskiego, ale jedynie w bardzo mocnym świetle widać to że to nie jest taki zwykły czarny... :roll:
kdz

Postprzez draz » środa, 8 października 2008, 08:11

Tarcze powinny mieć mniejsze otwory, ale to już moja wina.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez kdz » sobota, 11 października 2008, 00:32

Kolejne 2 dni nad modelem... (w sumie to 2 wieczory i jedno popołudnie :P )
To już ostatni odcinek z prac warsztatowych, następny to będzie już galeria końcowa, która powinna być jutro... :)

Takie 2 małe zdjęcia z sesji końcowej...

Obrazek
Obrazek
kdz

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat