RYCZĄCE PECZTERDZIESTKI - WSZELKIEJ MAŚCI !!!

(05.08.2008-04.08.2009)

Re: RYCZĄCE PECZTERDZIESTKI - WSZELKIEJ MAŚCI !!!

Postprzez Krystian Ciechowicz » wtorek, 23 września 2008, 06:57

Witam.

PrzemoL napisał(a):... dlatego niniejszym proszę o przyjęcie mnie do projektu z następującym modelem:
Curtiss P-40F-1 Warhawk, Special Hobby, 1/72, samolot 7-8 z 66FS Exterminators, 57FG, Afryka Płn., lato 1942. Model będzie prosto z pudełka, absolutnie żadnych dodatków poza linkami instalacji antenowej.

Nareszcie ! Póki co ostatni zgłoszony, a pewnie pierwszy skończony ? Kto się założy ??

Pozdrawiam i czekam na pierwsze relacje warsztatowe !
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Reklama

Postprzez PrzemoL » wtorek, 23 września 2008, 10:42

Rozumiem, że mnie przyjmujecie... Dzięki!

Póki co ostatni zgłoszony, a pewnie pierwszy skończony ?

Się zobaczy. Jak pójdzie zgodnie z planem, to za 2-3 tygodnie mam zamiar się zabrać za Sopwitha Baby.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez gzt » wtorek, 23 września 2008, 14:49

Niniejszym oswiadczam ze postnowilem zrobic dwie P-40 stki :)

Dodatkowo do mojego P-40E z Australii postanowilem zrobic P-40 M/N Eduarda 1/48. Jako ze jest to Limited Edition wiec beda czesci zywiczne i jakies blaszki. Model bedzie robiony w barwach "tygrysow" z Chin, a konkretnie 188tka, ktora jakoby latal Urbanowicz. Malowanie bedzie Olive Drab / Neutral Gray.
Tym projektem zamknie swoje potrzeby P-40 z Polskimi akcentami (do czasu az znajde wiecej "akcentow" :) )
Grzegorz
gzt

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 29 września 2008, 10:01

Jak wszyscy, to i babcia!

Żeby nie zapomnieć, jak wygląda budowanie modelu samolotu oraz żeby zrobić sobie więcej luzu na koncie udałem się na skromne piątkowe zakupy. Moim łupem padł P-40 N Hasegawy wraz z dwoma zestawami Parta. Zarówno model jak i blaszki zachwycające!
Wygrzebałem jeszcze w domu vacu osłonę kabiny Squadrona dedykowaną do modelu AMT. Robił ktoś takie cuda i montował to vacu do Hasegawy?
Szczególnie tylna część, czy w miarę pasuje?

Kolejna sprawa, to malowanie. Niestety nie kupiłem zębatego P-40 E tylko dość ponuro oznakowanego N. Mój model musi być zębaty - jako że malowanie OD z plamami DG mi nie pasuje, szukam malowania RAF lub innego, byle nie oliwkowo-zielone. Drodzy spece, gdzie zaglądać? Gdzie szukać kalkomanii i zdjęć?

Trzecia sprawa to ... fotel pilota. Widziałem piękne fotele kilka stron wcześniej. Mój "N" jak rozumiem miał prostszego wzoru, BRZYDSZY fotel :( ?

Tym razem pomału rozdłubałem P-40 (postaram się za jakiś czas coś swojego pokazać) i mam zamiar nie zniszczyć sobie pracy jak kiedyś, przy modelu Mauve/Eduard. Może się w końcu uda?
Kuba P.

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 29 września 2008, 10:16

Kuba Plewka napisał(a):...szukam malowania RAF lub innego, byle nie oliwkowo-zielone...

Co prawda to malowanie jest oliwkowo-zielone, jednak jest bardzo 'RAF lub inne', no i co najważniejsze - N-ka jest 'zębata', co poza 23rd, 51st FG i innymi FG operującymi w Chinach, nie zdarzało się chyba tej wersji zbyt często, więc może, mimo oliwki, się skusisz.

Obrazek

Poza tym zębatej, 'nieoliwkowej' N-ki podejrzewam nie znajdziesz.

EDIT: :arrow:
Stop. Rozpędziłem się. Zapomniałem jeszcze o 112 Squadronie RAF. Zdaje się, że mieli we Włoszech jakieś Kittyhawki IV z zębami...

EDIT 2: :arrow:
Na przykład coś takiego:
Obrazek
Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 29 września 2008, 10:47

Na Chińczyka już Kubę bez efektów namawiałem. Sam jestem ciekaw czy znajdą się kalki do GA-? w Desert Scheme? Ciekawe malowanie są w modelu AMT wydanym przez Italerii, między innymi aluminiowy Brazylijczyk i 112sqn z paszczą w malowaniu OD/NG.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 29 września 2008, 11:38

Mam wrażenie, że kalki do GA-? były w którejś z książek Kagero. Ja swoich się już jakiś czas temu pozbyłem, ale sądzę, że warto poszukać, może ktoś ma.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Gujos » poniedziałek, 29 września 2008, 11:52

Kuba Plewka napisał(a): Moim łupem padł P-40 N Hasegawy wraz z dwoma zestawami Parta. Zarówno model jak i blaszki zachwycające!
Wygrzebałem jeszcze w domu vacu osłonę kabiny Squadrona dedykowaną do modelu AMT. Robił ktoś takie cuda i montował to vacu do Hasegawy?
Szczególnie tylna część, czy w miarę pasuje?

Robiłem coś takiego niestety, nie spasowałem zbyt dobrze co widać na fotce. Tyną część łatwiej dopasować - wkleiłem w kadłub owiewkę (nie na styk) zaszpachlowłem i wypiłowałem, z przodu niestety trzeba na styk. Już nie pamiętam czy coś mi się przesunęło, czy poprostu źle opiłowałem vacu.
Pozdr
Obrazek
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 29 września 2008, 12:28

Bardzo dziękuję za odzew.

[1] Malowanie chińskie jakoś mi nie pasuje i nie wiem czemu. Po prostu nie jest fajne. To malowanie Kittyhawka IV byłoby ze wszechmiar interesujące, bomby o ile pamiętam miałbym z modelu Eduarda. Paszczę może dałoby się wykonać w maskach? Oznakowanie bez większego problemu też wyciąć na ploterze tnącym. Jest tylko jedno "ale" o którym zapomniałem wcześniej napisać - koła. Bardzo podobają mi się koła P-40 bez dekla. Wyglądają świetnie, tak nowocześnie. Ten pustynny samolot jak widzę ma dekle...

Do głowy przyszła mi jeszcze jedna opcja, maszyna z USA z jednostki szkolnej, ozdobiona takim fajnym, komiksowym noseartem z głową ptaka. To coś robi montex w maskach. Wiem, że są jakieś kolorowe zdjęcia tych maszyn i jak na szkolne to są nieźle zużyte i wybrudzone. Tylko, jakie mają koła?

[2] Na ile się zorientowałem, to wiatrochron w P-40 N wygląda na wykonany z giętego czy tłoczonego arkusza(to jakieś hartowane szkło organiczne?) i jest względnie delikatny. Pomyślę, albo dopasuję vacu wiatrochron i vacu część odsuwaną z ramkami Part albo wiatrochron i tylna część zostanie z zestawu a vacu tylko na odsuwaną część. Potnę i przypasuję.
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 29 września 2008, 12:37

P-40N to gruntownie odchudzona wersja Warhawka charakteryzującą się właśnie lżejszymi felgami kół bez kołpaków. Na zdjęciu GA-? widzę tylko czarne plamy w miejscu felg.
Jacek Bzunek

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 29 września 2008, 12:45

Ale masz wymagania Kuba :).

Jeśli masz na myśli wielką, czerwoną głowę orła z żółtym dziobem, coś takiego jak tu:

Obrazek

to te P-40N miały koła takie, jakich szukasz, czyli bez dekla. Fotka tych maszyn jest na przykład w cz.3 monografii AJ-Pressu.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 29 września 2008, 12:59

To ten, właśnie o takiego mi chodzi. Bardzo dziękuję, już wiem gdzie poszukam fotki.
Jeszcze tylko drobiazg, czy wiadomo jaki dokładnie wariant "N-ki" to jest?
Kuba P.

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 29 września 2008, 13:11

Na kalkach Cutting Edge podana jest 'N-5-CU', w monografii AJ-Press zdaje się również.

Obrazek

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 29 września 2008, 13:19

Widoczne różnice widać tylko pomiędzy N-1 oraz N-5 i późniejszymi. Ta pierwsza miała stara osłonę kabiny z charakterystycznymi bocznymi okienkami i 4 karabiny.
Jacek Bzunek

Postprzez Krystian Ciechowicz » poniedziałek, 29 września 2008, 13:29

Witam
Kuba, jak zapewne pamiętasz robiłem P-40 N-5 w takim malowaniu.
Pozwolę sobie przytoczyć wątek z sPWMu:

:arrow: http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=22367&highlight=

kolejne etapy malowania ptaka, znajdziesz również na stronie Montex w dziale "Jak Malować"

a specjalnie dla Ciebie to :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i kilka informacji odnośnie miejsca stacjonowania ów jednostki.
http://www.sun-herald.com/2000/hist8.htm

Pozdrawiam
K.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 29 września 2008, 13:36 przez Krystian Ciechowicz, łącznie edytowano 2 razy
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ryczące Peczterdziestki - wszelkiej maści !!!