STZ-5 (VULCAN ,MiniArt 1:35) - pół warsztat

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: STZ-5 (VULCAN ,MiniArt 1:35) - pół warsztat

Postprzez Alex976 » czwartek, 29 sierpnia 2013, 17:11

No, no. Nieźle
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Reklama

Postprzez Korowiow » czwartek, 29 sierpnia 2013, 19:56

Jest co najmniej bardo dobrze. Fajne smaczki - sęk w płocie i te zielone przebarwienia.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez witek613 » niedziela, 1 września 2013, 16:50

W ten piękny weekend znalazłem nieco czasu na pracę przy dioramie i oto efekty:
Najtrudniejsza część czyli błoto osiągnęło przedostatni stan i jest już mokre. Rozbryzgi na płocie i trawie wykonałem metodą "pędzlowo dmuchową" :) Zrobiłem dwa zbliżenia ale nad fotografią szczegółów muszę jeszcze popracować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Popracowałem też nad ładunkiem ciągnika. Beczki i duże skrzynki to RB ,bańki na mleko to Miniart a mała skrzynka to samoróbka balsowa. Dodałem też siatkę która miała imitować siatkę maskującą ale na razie traktuję ją jako "zapchaj dziurę" i nie wiem czy ją użyję..

Obrazek
Obrazek

I oto nadeszła ta okropna chwila w której musiałem się zabrać za nieszczęsną figurkę.. Została zrobiona z trzech różnych części z Miniartu. Wiadro zostało pocienione i wymieniłem rączkę na drucianą. Ponieważ nie mam bladego pojęcia o tym jak maluje się figurki to ten etap bardzo mnie martwi.. Na razie pociągnięta jest podkładem z humbrola.

Obrazek

To na razie tyle. Czekam aż wyschnie całość aby móc już wkleić podwozie pojazdu w drogę i wykonać przesiąkającą wodę. Cdn.
Pozdrawiam Witek
witek613

Postprzez NIEDZWIEDZ » niedziela, 1 września 2013, 17:27

Jest dobrze,a nawet bardzo dobrze.Czekam na wykończenie błotka.Aha jeśli mógłbym Ci coś zasugerować to zrób może większe bruzdy błotne coś takiego jak ja tutaj

Obrazek
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Postprzez witek613 » niedziela, 1 września 2013, 20:56

NIEDZWIEDZ napisał(a):Aha jeśli mógłbym Ci coś zasugerować to zrób może większe bruzdy błotne coś takiego jak ja tutaj

A rozumiem. Jestem w stanie zrobić takie bruzdy nawet po wylaniu wody. Planowałem nieco płytsze błoto niż to na Twoim zdjęciu ale nie zaszkodzi poeksperymentować :) Spróbuję wylać najpierw nieco wody pod pojazdem i zobaczę jak to wygląda :) Niestety używam Still Watera który jak już nauczyło mnie doświadczenie jest mało stabilny.. Muszę zainwestować w jakąś porządną wodę kolejkową. W razie czego gdyby coś nie wyszło to pod modelem i tak będzie nie widoczne :)
witek613

Postprzez Marek Barański » niedziela, 1 września 2013, 22:44

Co to za siateczka z sześciokątnymi otworkami ? Błotna breja zbyt czekoladowa jak dla mnie ale to kwestia gustu.
Marek Barański

Postprzez Modelarz » poniedziałek, 2 września 2013, 00:15

Rewelacja. Błoto jak żywe i te klamoty na pace świetnie pomalowane... siateczkę zostaw bo ciekawie wygląda.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Maikel » poniedziałek, 2 września 2013, 07:35

Kurde - tworzy się dzieło.
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez witek613 » poniedziałek, 2 września 2013, 17:38

Zrobiłem figurkę. Jak zawsze mam o niej jak najgorsze zdanie :) Docelowo miały być dwie figurki ale po przymiarce stwierdziłem że będzie zbyt duży tłok. Nadałem jej "dynamiczny wygląd" w jej heroicznym wyczynie wlewania mleka do bańki aby nie uronić ani kropli ,w końcu jest wojna :D. Ubłociłem mu buty i kolana aby pasował do podłoża.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Cdn.
Pozdrawiam Witek
witek613

Postprzez Alex976 » poniedziałek, 2 września 2013, 17:58

Figurka nie jest zła, a mleko :shock: genialne!
nie lubię pigwy i malin
Obrazek
Alex976

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 2 września 2013, 19:50

Błoto dobre. Świetne są graty. Szczególnie podoba mi się malowanie beczek. Siatka też fajna - co to, skąd to ? Fiurka wiesz sam jaka jest. Nauczysz się w przyszłości to pomalujesz jeszcze raz i nie będzie odstawała od reszty - na razie od biedy ujdzie. Czekam na dalsze postępy w pracach bo naprawdę zapowiada się na świetną dioramkę.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez witek613 » wtorek, 3 września 2013, 06:44

Marek Barański napisał(a):Co to za siateczka z sześciokątnymi otworkami ?

Korowiow napisał(a):Siatka też fajna - co to, skąd to ? Fiurka wiesz sam jaka jest. Nauczysz się w przyszłości to pomalujesz jeszcze raz i nie będzie odstawała od reszty - na razie od biedy ujdzie. Czekam na dalsze postępy w pracach bo naprawdę zapowiada się na świetną dioramkę.

Siatkę przez przypadek znalazłem w zoologicznym gdy poszedłem kupić piasek dla szynszyli do dioramy. To taka siateczka-podbierak do rybek akwariowych ,kosztowała chyba 10 zł i wygląda jak taki długi rękaw o długości około 30 cm.
Dzięki za miłe słowa :) Największy mam problem z figurkami bo nie mogę za bardzo ich wyczuć.. No ale praktyka czyni mistrza jak to brzmi ludowa prawda :) W następnej dioramie która już ma swoje styropianowe "rusztowanie" będą już dwie figurki:) Tak więc mam nadzieję już powoli zacząć kończyć tą scenkę.
witek613

Postprzez micmal » wtorek, 3 września 2013, 19:52

Bardzo fajnie to wygląda. Podoba się!!
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez qba » środa, 4 września 2013, 16:28

Ładna scenka powstaje Witek. Błoto trochę ciemniejsze.
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez witek613 » czwartek, 5 września 2013, 15:51

Rozpocząłem wykańczanie błota. Okazało się to trudniejsze niż myślałem ,jednak still water ma sporo ograniczeń.. Błoto zostało przyciemnione do odpowiedniego odcienia. Jednak tu pojawiła się zagwozdka dlatego na wszelki wypadek zostawiłem je w takim stanie że ostatnią warstwę mogę z łatwością zmyć. A mianowicie ,ostatnio u mnie padało i poszedłem zobaczyć na żywo jak wyglądają kałuże w koleinach. I tu wyszła pewna konkluzja że koleiny nawet wystające spomiędzy kałuż są matowe i wyglądają relatywnie sucho. Coś jak tu : https://www.google.pl/search?q=b%C5%82o ... B710%3B533
Zrobiłem podobnie pokrywając koleiny matem ale przez to faktura błota wizualnie się spłyciła.. Mam więc mieszane uczucia. Co o tym sądzicie ? Zostawić tak jak jest matowo i popracować jeszcze nad zróżnicowaniem kolorów ziemistych czy jednak powrócić do wersji błyszczącej ?

Nie mogę wyczuć balansu bieli w swoim aparacie i gdy porównuję oryginał ze zdjęciem to kolory są różne.. Kałuże mają kolor zdecydowanie bardziej beżowy ,kolor Light Mud 315 Vallejo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Skończyłem także brudzić szyby w kabinie ,jest gotowa do montażu
Obrazek
Pozdrawiam Witek
witek613

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat