Heinkel He 111 H-6 | Monogram | 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Heinkel He 111 H-6 | Monogram | 1/48

Postprzez uruk-hai » sobota, 4 października 2008, 10:34

Tak :D

subgrafik napisał(a):
Muszę lekko podłogę do góry unieść, żeby zamknęła się w oszkleniu, wtedy robi się taka niefajna szpara, z którą nie wiem co zrobić...

Może zasłonić wcześniej przyciętym paskiem polistyrenu? 'Szkło' jest tak grube ze może ta sztuka nie będzie widoczna ?

To chyba nie koniec kłopotów:

w artukule o którym napisałem wyżej

'osłona wystaje ok 0.5 mm i wszelkie maskowanie jest bezsensowne. Tylko pilnik, papier i długotrwałe polerowanie mogą pomóc'

donosi Pan Andrzej M. Olejniczak

chyba warto to sprawdzić
uruk-hai

Reklama

Postprzez dareksommerfeld » sobota, 4 października 2008, 13:24

Nie wszystkie H-6 miały szerokie łopaty.
Co do szpary to nalży wypełnić ją najlepiej płytką polistyrenową. tak po prawdzie to koledzy z Airesa poszli na łatwiznę kopiując w żywicy trochę poprawiony element z zestawu. Ta część jest nieco za długa, ale przerabianie tego to prawie budowa wnętrza od podstaw.
Możesz jeszcze poprawić krawędź natarcia skrzydła między kadłubem a silnikami, w modelu jest skośny, a powinien być prostopadły do kałuba.
Pozdrawiam i kibicuję.
dareksommerfeld

Postprzez shivadog » sobota, 4 października 2008, 14:46

Wojtek,
zamawiałeś coś z tamtąd? Fajnie to wygląda, ale jeszcze fajniej ich riveter.
Uruk,
w Kagero jest zdjęcie Heńka z podwieszonymi torpedami w kofiguracji z śmigłem o wąskich łopatach, ale nie wiem czy to jest H-6.
Nie wiem czy było coś takiego jak 'morski' H-6?
Nie mam zdjęć tego konkretnego He, którego robię, więc trochę fantazjuję i powoli zacząłem go traktować jako poligon doświadczalny.
Subgrafik,
do końca nie wiem, jakoś na fotach tego nie widać, w modelu chyba też nie, "jakoś" to wypełniłem.
Mam trochę materiałów na temat Heinkli, jest w nich spory bałagan,
np. zdjęcia kabiny są różnie opisane/nieopisane i pokazują różne wersje i różne wyposażenie,
ciężko się w tym połapać, zwłaszcza jak się nie jest pewnym opcji, którą się wykonuje.
Darek,
kąt skrzydła pomiędzy silnikiem a kadłubem właśnie poprawiłem :)
teraz testuję riveter Trumpetera - z różnym skutkiem.
Wciąż nie dopracowałem się też bezpiecznej metody rycia linii, ciągle mam z tym przygody.
Ostatnio trochę podgoniłem z tematem, marzy mi się już jakiś następny projekt i to raczej coś samoskładalnego prosto z pudła (może 2 x Me 109E?).

J
shivadog

Postprzez dareksommerfeld » sobota, 4 października 2008, 17:23

Myślisz o zwilingu z dwóch 109? ;o)
Za mną też chodzi coś prostego, pomysł ze 109-tkami przypadł mi do gustu. Ja bym wszedł ze 109 E1 Hasegawy i może 109D Classic Airframe i może 109C Academy. Ale się zapędziłem to już trzy :lol: , a Heinkle dalej będą leżały :twisted:
Pozdrawiam Darek
dareksommerfeld

Postprzez Wojciech Perkowski » sobota, 4 października 2008, 19:11

shivadog napisał(a):Wojtek,
zamawiałeś coś z tamtąd? Fajnie to wygląda, ale jeszcze fajniej ich riveter.
...

Nie zamawiałem jeszcze, ale czytałem pochlebną opinię o tym sprzedawcy. Posiadam ich nitowniczkę - starannie wykonana.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez uruk-hai » niedziela, 5 października 2008, 15:36

dareksommerfeld napisał(a):Nie wszystkie H-6 miały szerokie łopaty.

Mam stareńką monografię ML nr 16 gdzie znalazłem informację o stosowaniu śmigieł metalowych VDM do wersji H-6 a ta wersja i wszystkie następny miały mieć już śmigła Junkersa

Jest to zapisane na str. 9 . Napisano tam również że te drewniane śmigła ... może zacytuję :

"nieśmiało wprowadzonego w ostatnich seriach H-3 i H5"

Oczywiście od 1993 roku już mnóstwo wody upłynęło w Wiśle i trochę więcej wiadomo o stosowaniu/nie stosowaniu tych śmigieł w wersji H-6, no ale ja się od tej pory za bardzo na tym polu nie rozwinąłem :roll:

Może lepiej dla naszego kolegi żeby z tymi śmigłami 'było różnie' :P

shivadog - pozostaję Twoim wiernym kibicem, oglądam jak sobie radzisz z Lopatą, bo ten bój jeszcze przede mną ....
uruk-hai

Postprzez skoto » niedziela, 5 października 2008, 19:24

Też to kiedyś składałem. To był chyba mój ostatni model przed długą przerwą w modelarstwie. Patrząc na Twoje fotki to spasowanie elementów miałem podobne. Najgorzej było z wklejeniem skrzydła w kadłub. Droga przez mękę zakończona porażką. Kombinowałem z różnymi "urządzeniami" żeby utrzymać odpowiedni, chociażby symetryczny wznos skrzydeł a po wszystkim jak go postawiłem na kołach to masakra...Rozjechałem się o dobre 5-6mm. Pozostało tylko go podwiesić pod sufitem. Przy malowaniu spadł i zostało po nim trochę ciekawego złomu. Życzę powodzenia bo w sumie to efektownie wyglądał.
PZDR
Tomek
Pozdrawiam Tomek
skoto

Postprzez dareksommerfeld » poniedziałek, 6 października 2008, 07:24

Jak podaje Aero Detail drewniane śmigła zaczęto wprowadzać w późnych H-6 i stosowano je we wszystkich następnych wersjach.
Jeżeli zaś rozchodzi się o konwersję na wersję P to do tej pory nie znalazłem żadnych zestawów, jednak przeróbka nie wydaje się mocno skomplikowana. Wystarczy przenieść wloty powietrza do silników ze strony prawej na lewą. Może to przeniesienie to tak nie do końca, kiedyś trochę nad tym dumałem, bo bardzo chciałem mieć He z kampanii wrześniowej. Po mojemu należy odciąć i zakleić wloty powietrza po prawej stronie motorów i dorobić nowe po lewej. Ich ksztat nie jest specjalnie skomplikowany. Dodatków do tego modelu jest tyle ile jest i raczej niczego nowego spodziewać się nie należy, już chyba prędzej jakiś trumpek wyda nowy model.
Pozdrawiam Darek.
dareksommerfeld

Postprzez shivadog » wtorek, 7 października 2008, 09:18

Stan obecny szpadla.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać nie obeszło się bez murowania za kabiną.
Czy kolory dla torped: "szary", biały pierścień, aluminium, są właściwym roziązaniem, czy raczej coś innego?

Pozdrawiam z budowy,

J

PS. Darku, ja mam w planie duet - E4/7 jeden od tamiyi, drugi z hase, oba planuje w wersjach afrykańskich jg27.
shivadog

Postprzez shivadog » sobota, 18 października 2008, 13:10

Prace idą w "kratkę"...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie obyło się bez paru wpadek, poprawki będą niezbędne :( .

Pozdrawiam,

J
shivadog

Postprzez shivadog » wtorek, 21 października 2008, 09:16

...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

j
shivadog

Postprzez Krystian Ciechowicz » środa, 22 października 2008, 08:48

Witam.

Nabiera rumieńców, to mi się podoba !!

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez shivadog » środa, 22 października 2008, 16:56

Walczę. Parę detali odkładałem i odkładałem, przyszła na nie pora.
Próbuję coś zrobić z lampą w skrzydle, wykombinować co z tym górnym stanowiskiem - ten rant powinien być jednak chyba w kolorze kadłuba muszę dokleić tam wskaźnik poziomu amunicji...
Przy okazji wyszła mała buka na krawędzi skrzydła, zbyt płasko zeszlifowane miejscowo łączenie - do poprawki.
Próbowałem metodą Wojtka Fajgi (z Super Modelu przy Zero), podmalować metalikiem pod tym piaskowy i potem to trochę podrapać, ale chyba coś nie tak zmalowałem. Może trzeba było to od razu robić po nałożeniu piaskowego, a nie było do tego w domu warunków, odleżał z 2 h, a potem jak próbowałem to zdrapywać do metalu to już szło do podkładu - będzie trzeba poprawiać. Zostaje nakładanie uszkodzeń farby na wierzchu.
No nic teraz parę dni przerwy w modelowaniu.

J
shivadog

Postprzez shivadog » czwartek, 30 października 2008, 11:51

Trochę pracy - mały kroczek do przodu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po raz pierwszy używałem białego surfacera w sprayu (Mr. White 1000)
powierzchnia wychodzi bardzo gładka, muszę bardzo uważać,
bo farba się tego niezbyt mocno trzyma, z szarym podkładem tej samej marki było dużo lepiej.

Plus dorobiona lampka od Tiffaniego:
Obrazek

j
shivadog

Postprzez shivadog » niedziela, 2 listopada 2008, 14:59

Krok do przodu...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

J
shivadog