Mustang P-51 A "Mrs. Virginia" ICM 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mustang P-51 A "Mrs. Virginia" ICM 1:48

Postprzez iras67 » wtorek, 7 października 2008, 22:33

Zawsze chciałem zrobić tego Mustanga .... :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Zestaw ICM jest fatalnie odlany,rażą wszędzie jamki skurczowe... powyginane części :(
Na ratunek przyszedł Mr.Dissolved Putty nakładany pędzelkiem, cienkimi warstwami .
Obrazek
wszystkie podstawowe elementy są pokrzywione ,
To skrzydło było wygięte ( wyprostowałem wyginając w drugą stronę ale dalej jest krzywe trochę mnie
Obrazek
Tamiya to to nie jest...
Ostatnio edytowano czwartek, 9 października 2008, 09:58 przez iras67, łącznie edytowano 4 razy
iras67

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Mustang P-51 A "Mrs. Virginia"

Postprzez Kuba P. » wtorek, 7 października 2008, 22:36

iras67 napisał(a):Tamiya to to nie jest...

A no właśnie, co to jest?
Tamiya nie bo oni robili Mustanga B/C o ile pamiętam(III?). To jakis klon Accurate Miniatures? A może hybryda obu?
Kuba P.

Postprzez iras67 » wtorek, 7 października 2008, 22:44

To jest chyba kopia mix :mrgreen: Accurate z Tamką
oszklenie ,skrzydła, usterzenie Tamki reszta Accurate plus ramka od ICM z elementami typowymi dla P51A ze śmigłem i kołpakiem
ale jakość już znacznie gorsza od reszty :(
Ostatnio edytowano wtorek, 7 października 2008, 22:50 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 7 października 2008, 22:47

iras67 napisał(a):Na ratunek przyszedł Mr.Dissolved Putty nakładany pędzelkiem

Irek, jak to wypada w porównaniu do Surfacera kładzionego pędzlem?
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez iras67 » wtorek, 7 października 2008, 22:59

Te większe ubytki szpachluję tylko tym ,jak są duże dodaję cjanoacryl mieszam małe porcje (ktoś to już opisał na forum
chyba Kamil Shmit&Wesson :mrgreen:) schnie w ciągu 1h, dźganie nitownicą i rycie linii wychodzi o.k :)
Jest podobne do plastiku ,podobno lepiej się wżera niż Surfacer
Na podstawie zdjęć z tego wątku: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=4084
odtworzyłem malowanie
Obrazek
Bardzo przydatne były kolorowe zamieszczone w nr 25 Militariach XX wieku 7-8 2008
Ciekawe jest miejsce pod anteną radionamiernika typową dla tego rejonu działań .Plamka jest identycznego koloru jak napis z nazwą na przodzie i jest podobnie na innych Mustangach z 1.ACG.
Dręczy mnie jeszcze jedno : końcówki skrzydeł i stateczników były myte rozpuszczalnikiem do czystego metalu czy tylko malowane kolorem aluminium :?: Kołpak lśni na większości jakby polerowany.
iras67

Re: Mustang P-51 A "Mrs. Virginia" ICM 1:48

Postprzez iras67 » piątek, 10 października 2008, 12:26

Stelaż siedzenia ten z zestawu ICM został zniszczony w trakcie produkcji albo ułamany w transporcie :(
musiałem zrobić nowy
Obrazek

Obrazek
Czy ktoś ma zdjęcie tego wyposażenia radiowego, mam różne zdjęcia i rysunki P51A ale żaden nie pokazuje szczegółowo tego miejsca w taki sposób tzn. te które mam pokazują je niżej poziomu tylnych okien :?:
Bardziej pasuje mi to do póżniejszych wersji B,C ,przypuszczam że to z powodu charakterystycznego radionamiernika na grzbiecie...
iras67

Postprzez greatgonzo » piątek, 10 października 2008, 14:09

Dość dużo zdjęć pokazuje P-51A z 'wysokim radiem' ale widać na nich tyle co na Twoim.
Najlepsze jakie znalazłem. Wprawdzie to A-36 ale radio wysoko (AJ Press ML 55):
Obrazek

Tu jeszcze foty Z 1ACG, które nie pojawiły się w wątku o malowaniu. Jest też samolot Petita. (Militaria XXw nr 25)
Obrazek
Obrazek
I dowódca 1 ACG Lt. Col. Philip G. Cochran na ulotce nawołującej do kupowania obligacji wojennych (tamże):
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 października 2008, 14:29 przez greatgonzo, łącznie edytowano 1 raz
greatgonzo

Postprzez greatgonzo » piątek, 10 października 2008, 22:34

I jeszcze takie. Ja będę robił właśnie ten samolot ( 436077 'Jackie' , Cpt. J.J. England) ale to kiedyś.
Obrazek
'Mustang & Thunderbolt Aces of the Pacific and CBI' Osprey
greatgonzo

Postprzez iras67 » piątek, 10 października 2008, 23:11

Mam pewną teorię nie potwierdzoną słowem pisanym :P , umieszczając dodatkowy radionamiernik
zakłócono wyważenie maszyny ,elementy radiowe- dwa pojemniki z bocznymi żaluzjami które były bardziej z tyłu przesunięto pod spód bliżej kabiny a 3 elementy SCR 274
Obrazek
przeniesiono do góry równoważąc dodatkowy ciężar z tyłu .Na zdjęciu nie widać bocznych żaluzji... które są na dwóch tylnych elementach
Na razie poprawiłem te elementy poczekam do wyjaśnienia ;o)
Wykorzystam do poprawek niezły zestaw Parta (uniwersalny dla Accurate i ICM) który znacznie poprawia wyposażenie kabiny i kadłubową chłodnicę ,elementy ruchome owiewki
Obrazek
greatgonzo- w maszynie Englanda która była bez radionamiernika widać u góry moduł z dwoma krótszymi elementami, czyli jeszcze inaczej :!:
iras67

Postprzez greatgonzo » piątek, 10 października 2008, 23:43

No. W tym A-36 też tak jest. Ciekawy jestem tego słowa pisanego.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 października 2008, 14:30 przez greatgonzo, łącznie edytowano 1 raz
greatgonzo

Postprzez iras67 » sobota, 11 października 2008, 12:02

Trochę pozmieniałem wygląd podłogi z instalacją uproszczoną w zestawie,"odchudziłem" drążek sterowy trochę za gruby,i poprawiłem kozioł przeciwkapotażowy
Obrazek
Elementy z zegarami na podłodze przykleiłem zalewając Kristal klear Microscale
Do wszelkiego rodzaju przewodów wykorzystuję świetny czeski wyrób,jest drut z miękkiego stopu o różnych średnicach
który układa się rewelacyjnie :) ale jest również podatny na zgniecenia :( .
Obrazek
iras67

Postprzez sq9ans » sobota, 11 października 2008, 17:20

Ten drut z miękkiego stopu to jest cyna lutownicza, której rożne średnice można kupić w każdym szanującym się sklepie z częściami elektronicznymi.
sq9ans

Postprzez iras67 » poniedziałek, 13 października 2008, 12:14

sq9ans napisał(a):Ten drut z miękkiego stopu to jest cyna lutownicza, której rożne średnice można kupić w każdym szanującym się sklepie z częściami elektronicznymi.

Niestety w mojej okolicy sklepy dysponują najmniejszą średnicą cyny 0,8mm i troszkę twardszym stopem ,na opakowaniu ze zdjęcia widać średnice większość poniżej tego rozmiaru... cyna ma trochę mniejszą plastyczność i przeważnie kalafonie co przy kilkukrotnym wygięciu kończy się zerwaniem
Przeglądając plany i konfrontując je ze zdjęciami górnego płata doszedłem do takiego układu linii
Obrazek
Plany wczesnych Mustangów a w szczególności wersji 51A-10-NA są niedokładne niektóre kopiują nawet skrzydło z wersji B :!:
do analizy :P wykorzystałem zdjęcia "P-51...Production line to frontline" Michaela O'Learyego jednak nie mam 100% pewności jak jest poprawnie
W zestawie ICM skopiował płat Tamiyi z wersji B -ten na dole zdjęcia, na pewno należy usunąć brzechwy przed lotką i "ładniutkie" nity w okolicy mocowania podwozia.Jak idą poprawnie te linie :?:
ps.niektóre zdjęcia z tej strony są bardzo przydatne ;o)
http://www.mustangsmustangs.com/p-51/p51.shtml
iras67

Postprzez Paweł84 » poniedziałek, 13 października 2008, 14:02

Irku, może ten rysunek Ci się przyda:
Obrazek
pochodzi z zeszytu z serii Walkaround: "Allison Engined Mustangs".

Przy okazji mam pytanie dotyczące radia. Na zdjęciu, które wkleiłeś odbiornik ma jasny kolor (metaliczny?), w większości modeli które widziałem segmenty radia są czarne lub w kolorze oksydowanego metalu, tak też sugeruje w/w publikacja:
Obrazek
a na jaki kolor Ty planujesz pomalować radio w swoim Mustangu?

Paweł, popraw proszę odwołania do obrazków, bo po pierwsze takie ich 'wstawianie' jest niezgodne z regulaminem i praktyką stosowaną na PWM, po drugie i tak te linki 'obcięło'.
Jarek Gurgul
Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 października 2008, 19:18 przez Paweł84, łącznie edytowano 1 raz
Paweł84

Postprzez Grzegorz Stróżek » poniedziałek, 13 października 2008, 17:15

iras67 napisał(a):Niestety w mojej okolicy sklepy dysponują najmniejszą średnicą cyny 0,8mm i troszkę twardszym stopem ,na opakowaniu ze zdjęcia widać średnice większość poniżej tego rozmiaru... cyna ma trochę mniejszą plastyczność i przeważnie kalafonie co przy kilkukrotnym wygięciu kończy się zerwaniem

Wpisz sobie na Allegro hasło ''cyna'' i wyskoczy Ci 9 stron z tym artykułem, przy czym najmniejsza średnica to 0,25mm.
I bez przesady z tą łamliwością cyny.
Żeby tak mi się chciało, jak mi się nie chce.
pzdr. Grzegorz
Na warsztacie; P.11c___________, Bf 109B, Whirlwind
Grzegorz Stróżek

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat