Albatros D.III W.Nr.1835/17 - 1/72 - Roden

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Albatros D.III W.Nr.1835/17 - 1/72 - Roden

Postprzez greatgonzo » czwartek, 9 października 2008, 10:13

26! To grubość dwójki, a nie rozciągnięcie w dół. Blik na mundurze typka przed samolotem może też optycznie powiększać białą plamę. Górne zakończenie ogonka 6 też widać. Byłby to bezprecedensowy wg mnie przypadek numeru na samolocie poprawionego z 2 na 3 przez domalowanie ogonka pod istniejącą dwójką. Takiego czegoś nie widziałem nawet na ruskim czołgu ;o)
greatgonzo

Reklama

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 9 października 2008, 10:18

ZIO BY NAITT napisał(a):Morgała zamieścił taką oto fotografię , przedstawiającą jakoby "39" 1846/17 z 3PL w Poznaniu .
Nie jestem znawcą , ale to co p. Morgała uznaje za "3" , dla mnie wygląda jak "2" a cyfra następująca też w żaden sposób nie wygląda na "9" , co więcej ( jak dla mnie ) wygląda na "6" .

Kontynuując - na kadłubie rozbitego "26" widać wyraźnie biało-czerwony pas na kadłubie , tymczasem na wyżej zamieszczonym zdjęciu takowego dopatrzyć się nie mogę .

Kołpaki śmigła też się nie zgadzają - na rozbitym jest biały , na 1846 jest :?:

Nie musisz być znawcą, żeby odróżnić cyfry :mrgreen: To jest na pewno "26". Nie ma tylko pewności, czy to ten sam samolot co na zdjęciu ze zderzenia z Rumplerem. Raczej tak. bo samoloty w sumie były dość krótko używane i nie za bardzo mi się chce wierzyć, że użyto tego samego numeru na innej maszynie. Może chronologia zdarzeń jest inna? I to zdjęcie z grupą żołnierzy jest wcześniejsze, zanim namalowano pas na kadłubie?
Wtedy brak białego kołpaka da się też wytłumaczyć, a numer uznać za odziedziczony np. po niemieckiej jednostce szkolnej (brak uzbrojenia), bo chyba nie ma żadnej logiki w tym, że występują tak wysokie numery na Albatrosach podczas gdy nie posiadaliśmy ich wcale tak wiele.
Inne róznice: mają inaczej poprowadzoną rurę od chłodnicy i osłonę szprych na jednym kole, ale w czasie kilkumiesięcznej eksploatacji takie zmiany nie wydają się niemożliwe.

Ważnym byłoby dotarcie do oryginalnych zdjęć , gdzie widać wyraźnie numery seryjne na kadłubie . Niestety jakość druku zdjęć w książce to uniemożliwia. Może chociaż jakieś ich powiększenie i obróbka komputerowa byłaby rozstrzygająca?

siara1939 napisał(a):Wyglada jakby byla to 3, bo widac ze numerek sie rozciaga w dol.

]

Dwójka ma istotnie dość grubą poziomą podstawę. Za żadne skarby nie jest to trójka , która musiałaby być wtedy zdecydowanie wyższa niż szóstka.
Grzegorz2107

Postprzez fragles » czwartek, 9 października 2008, 11:31

Grzegorz2107 napisał(a):To jest na pewno "26".

siara1939 napisał(a):Wyglada jakby byla to 3, bo widac ze numerek sie rozciaga w dol.

]

Dwójka ma istotnie dość grubą poziomą podstawę. Za żadne skarby nie jest to trójka , która musiałaby być wtedy zdecydowanie wyższa niż szóstka.

Z tą pewnością co do "26" na podstawie zaprezentowanego zdjęcia to jednak byłbym ostrożny.
Jeśli nie mam wątpliwości, tak jak piszesz Grzegorzu, że pierwsza cyfra to "2" z grubszą poziomą podstawą (sposób malowania na samolotach tej grubszej podstawy widać zresztą na poprzednim zdjęciu z kolizji), to jednak co do drugiej cyfry numeru możemy dojść tylko na podstawie dedukcji, bo tak naprawdę to widać tylko jej fragmenty nie dające wcale pewności co to jest. Zwracam uwagę, że ten obcięty, charakterystyczny dla ew. "6" górny ogonek, tak naprawdę nie jest widoczny! Końcówka białego łuku cyfry jest zasłonięta pod skosem przez sterczący rożek rogatywki.
Ostatnio edytowano czwartek, 9 października 2008, 12:28 przez fragles, łącznie edytowano 1 raz
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 9 października 2008, 12:19

Z tą pewnością co do "26" na podstawie zaprezentowanego zdjęcia to jednak byłbym ostrożny.

Masz rację z tą rogatywką! Pozostają 20, 26, 28... :roll:
Grzegorz2107

Postprzez greatgonzo » czwartek, 9 października 2008, 12:57

Fakt.
greatgonzo

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 9 października 2008, 13:02

Tak , ale górny łuk tej cyfry jest jakby ostrzejszy niż dolny. To przemawia jednak najbardziej za "6".
Grzegorz2107

Postprzez greatgonzo » czwartek, 9 października 2008, 13:11

W '8' też tak mogło być.
greatgonzo

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 9 października 2008, 14:00

Tak , ale górny łuk tej cyfry jest jakby ostrzejszy niż dolny. To przemawiałoby jednak za "6". O ile dobrze widzę :D
Grzegorz2107

Postprzez fragles » czwartek, 9 października 2008, 14:42

Grzegorz2107 napisał(a):Tak , ale górny łuk tej cyfry jest jakby ostrzejszy niż dolny. To przemawiałoby jednak za "6". O ile dobrze widzę :D

Też takie mam "widzenie" :) tego górnego łuku, tzn. jego promień zewnętrzny jest jakby mniejszy. Piszę "widzenie" i "jakby", ponieważ nie mam do końca pewności jak może na taki obraz wpłynąć perspektywa i obłość kadłuba. Ale zakładam, że - skoro obaj mamy takie wrażenie - tak właśnie jest. Niepokojące jest natomiast to, że prawy górny promień tego łuku (tj. ten obcięty przez rogatywkę) wydaje się równie ostry jak lewy. Jeżeli malowano tu "6" według tego samego wzoru co na tym egzemplarzu "26" z kolizji, to ta "6" powinna być jednak przy ogonku bardziej wypłaszczona (tj. promień łuku zewnętrznego znacznie większy i zmienny - przechodzący w coraz większy). A na malowanie wg wzoru wskazuje wspólny dla obu numerów sposób wykonania "2" z tą jej grubą podstawą. Ale... tu z tym wzorem (szablonem?) malowania cyfr to też nie mam całkowitej pewności, ponieważ "6" na maszynie ze zdjęcia z kolizji dość swobodnie jest ukształtowana - czyżby szablon/wzornik był naprędce i dość niechlujnie improwizowany, czy też w ogóle go nie było?
Nie mniej, zakładając prawidłowość spostrzeżeń co do ostrzejszych obu górnych łuków i zakładając malowanie jednak wg jednego wzoru, skłaniałbym się raczej do cyfry "8". Jednak "6" też wykluczyć całkiem nie sposób, choć prawdopodobieństwo jej wystąpienia wydaje mi się mniejsze. Natomiast "0" - moim zdaniem - należy całkowicie odrzucić z powodu właśnie tych różnic w łukach między dołem a górą cyfry.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez greatgonzo » czwartek, 9 października 2008, 14:52

Grzegorz2107 napisał(a):Tak , ale górny łuk tej cyfry jest jakby ostrzejszy niż dolny. To przemawiałoby jednak za "6". O ile dobrze widzę

Szczególnie to 'jakby' jest przekonywujące ;o)

Bez problemu zamknąłbym tę cyfrę w ósemkę i szóstkę w tym ujęciu. Taka rekonstrukcja z wyrzuceniem gościa w rogatywce. Osiem czasem pisane jest z mnijejszą górą. Ten numer mógł być na luzach namalowany z ręki. Trochę wprawy tylko trzeba, niewiele.
Jestem za 26 - przeczucie.
greatgonzo

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 9 października 2008, 15:38

Poza ostrzejszym łukiem jest jeszcze lewa krawędź, która jest równa w pionie, czyli zakładając, że ósemka może łączyć się z ostrzejszym łukiem to musiałaby też wiązać się ze zwężeniem cyfry w jej górnej połowie. Tak na 60% :roll:

Numery z całą pewnością malowane od ręki. Dlatego krój cyfr może być różny na obu burtach. Żadnych szablonów. Kiedyś rzemieślnicy mieli pewniejszą rękę ;o)

Szczególnie to 'jakby' jest przekonywujące

Wiesz, ludzie są wrażliwi, jakbym napisał ze 100% przekonaniem, to pojawiłby sie pewnie ktoś, kogo by to wkurzyło :D
A poza tym interpretowanie zdjęć to zawsze pewne ryzyko wtopy. Nie zauważyłem tej rogatywki, ale na szczęście dało sie obronić , że to szóstka, a już na pewno nie numer proponowany przez Morgałę :mrgreen:
Ostatnio edytowano czwartek, 9 października 2008, 20:21 przez Grzegorz2107, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz2107

Postprzez Speedking » czwartek, 9 października 2008, 16:40

A mnie trochę nie przekonuje to 26 z drugiego, "kolizyjnego" zdjęcia. Jakoś tak za mocno kontrastuje, niczego sobie nie robi ze światłocienia i do tego jest tam jakaś tajemnicza kropka po szóstce. Na dodatek zaokrąglona góra cyfry 2 jest nieco inna niż na zdjęciu z żołnierzami.
Nie będę udawał że się na tym znam, zapewne to wynik prześwietlenia zdjęcia oraz odręcznego malowania numerów, ale coś mi tu lekko "podśmiarduje".

Grzegorz2107 napisał(a):Może chronologia zdarzeń jest inna? I to zdjęcie z grupą żołnierzy jest wcześniejsze, zanim namalowano pas na kadłubie?

No to jak w takim razie wytłumaczyć fakt że na pierwszej fotce jest pas a numeru brak? Czyżby wpierw powstał numer na lewej burcie, potem pas, a potem numer na prawej stronie? :P
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 9 października 2008, 20:32

No to jak w takim razie wytłumaczyć fakt że na pierwszej fotce jest pas a numeru brak? Czyżby wpierw powstał numer na lewej burcie, potem pas, a potem numer na prawej stronie? :P

Najprościej w ten sposób, że to nie są te same samoloty. :D

Zdjęcie pierwsze podpisane u Morgały jako 1835/17 nie jest moim zdaniem maszyną z kraksy z Rumplerem z numerem bocznym 26. Zwróćcie uwagę na to w jaki sposób zachodzą na siebie pas na kadłubie i szachownica. U Morgały ma to być ta sama maszyna.
Co do maszyny z żołnierzami to ja tam widzę numer 1845 albo 1815, a takich numerów wśród polskich Albatrosów Morgała ne podaje. Nie ma nawet żadnego z końcówką -45 lub -15. Nie ma też żadnego z numerem bocznym "28" .
Mam wrażenie, że to wymaga większych badań i uporządkowania, bo jeśli widzę dobrze, to tabela u Morgały jest mocno zanieczyszczona błędami...
Grzegorz2107

Postprzez ZIO BY NAITT » niedziela, 19 października 2008, 10:42

Przy dobrych układach dzisiaj go skończę :

Obrazek
Obrazek

PS. Tak - będzie jeszcze brudzony .

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez ZIO BY NAITT » niedziela, 19 października 2008, 20:15

Zasadniczo skończony - galeria na dniach .

Obrazek

A teraz idę lepić Alb. D.Va ...

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat