ZIO BY NAITT napisał(a):Morgała zamieścił taką oto fotografię , przedstawiającą jakoby "39" 1846/17 z 3PL w Poznaniu .
Nie jestem znawcą , ale to co p. Morgała uznaje za "3" , dla mnie wygląda jak "2" a cyfra następująca też w żaden sposób nie wygląda na "9" , co więcej ( jak dla mnie ) wygląda na "6" .
Kontynuując - na kadłubie rozbitego "26" widać wyraźnie biało-czerwony pas na kadłubie , tymczasem na wyżej zamieszczonym zdjęciu takowego dopatrzyć się nie mogę .
Kołpaki śmigła też się nie zgadzają - na rozbitym jest biały , na 1846 jest
siara1939 napisał(a):Wyglada jakby byla to 3, bo widac ze numerek sie rozciaga w dol.
]
Grzegorz2107 napisał(a):To jest na pewno "26".siara1939 napisał(a):Wyglada jakby byla to 3, bo widac ze numerek sie rozciaga w dol.
]
Dwójka ma istotnie dość grubą poziomą podstawę. Za żadne skarby nie jest to trójka , która musiałaby być wtedy zdecydowanie wyższa niż szóstka.

Z tą pewnością co do "26" na podstawie zaprezentowanego zdjęcia to jednak byłbym ostrożny.
Grzegorz2107 napisał(a):Tak , ale górny łuk tej cyfry jest jakby ostrzejszy niż dolny. To przemawiałoby jednak za "6". O ile dobrze widzę

Grzegorz2107 napisał(a):Tak , ale górny łuk tej cyfry jest jakby ostrzejszy niż dolny. To przemawiałoby jednak za "6". O ile dobrze widzę
Szczególnie to 'jakby' jest przekonywujące
Grzegorz2107 napisał(a):Może chronologia zdarzeń jest inna? I to zdjęcie z grupą żołnierzy jest wcześniejsze, zanim namalowano pas na kadłubie?
No to jak w takim razie wytłumaczyć fakt że na pierwszej fotce jest pas a numeru brak? Czyżby wpierw powstał numer na lewej burcie, potem pas, a potem numer na prawej stronie?

Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 17 gości