Ki-61 hien - Dragon 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Ki-61 hien - Dragon 1/72

Postprzez Arkady72 » czwartek, 9 października 2008, 15:37

hadzi napisał(a):Co do Hiena przepraszam, oczywiście tu motyw, który skłonił mnie do budowy tego modelu.
Obrazek

Od tego się zaczęło
Obrazek
Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie opanowałem jeszcze nowego sprzętu.

Czy Hieny w rzeczywistosci atakowaly okrety ? Tak sie tylko zastanawiam bo to mysliwiec wysokosciowy zdaje sie ...
Wstawiles dodatkowe fotki modelu ( tych odnosnikow gdzie mozna zobaczyc wiecej fotek to tez za bardzo nie trawie ) i od razu mozna cos wiecej powiedziec :) .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez hadzi » czwartek, 9 października 2008, 19:11

Arkady72 napisał(a):Czy Hieny w rzeczywistosci atakowaly okrety ? Tak sie tylko zastanawiam bo to mysliwiec wysokosciowy zdaje sie ...
Wstawiles dodatkowe fotki modelu ( tych odnosnikow gdzie mozna zobaczyc wiecej fotek to tez za bardzo nie trawie ) i od razu mozna cos wiecej powiedziec :) .

Nie wiem czy atakowały, może to miał być samolot dla samobójcy? Nie siedzę w japońskim lotnictwie, mam wszystkiego 4 modele.

A linki, są do gołych bab co tak martwiło kolegę graetgonzo, że ich na Hienie nie ma - wiec po co wklejać je w poście o Hienie (?) - stąd link.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez łsobota » piątek, 10 października 2008, 19:19

Arkady72 napisał(a):Czy Hieny w rzeczywistosci atakowaly okrety ?

Specjalnie na tą okazję przejrzałem dzisiaj monografię AJ Pressu i na końcu przy wykazie jednostek używających Ki-61 przy dwóch z nich napisano (tutaj pozwolę sobie zacytować):
1. "5 Sentai - (...) Dwa dni po zawieszeniu broni planowano w nim przeprowadzenie masowego ataku samobójczego na amerykańskie okręty wojenne zakotwiczone w południowej części Zatoki Ise. Na wskutek interwencji z Tokio odstąpiono od tego zamiaru."
2. "24 Chutai - (...) Na wiosnę 1945 skierowany został do obrony Okinawy, gdzie w większości przeprowadzał ataki samobójcze"
Wynika z tego więc, że Hieny atakowały jakieś okręty (lub miały atakować - np. z 5 Sentai).

I tu jeszcze pytanie do Jurka (lub kogokolwiek innego, kto wie) - w jakiej jednostce służył ten Hien? Pytam, bo przyznam, że nie widziałem jeszcze tego ciekawego malowania.
Łukasz Sobota Obrazek
łsobota

Lokalizacja: Czechowice Dziedzice / Kraków (coraz rzadziej niestety)

Postprzez hadzi » piątek, 10 października 2008, 20:17

W kalka Lifelike Decals 72-005 z serii limitowanej dedykowanej 244 Sentai jest ro rys.4 z opisem Hien Type-I Tei, Shinbu-tai cokolwiek to znaczy.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez lodzianin » piątek, 10 października 2008, 20:19

144 Sentai- na bazie samolotów Ki- 61 , pozyskanych z tego Sentai powstała samobójcza jednostka- 159. Shimbu- tai . W dniu 6 VI 1945 roku zaatakowała ona amerykańskie okręty w rejonie Okinawy- w tyma ataku zginął m. in. dowódca 159. Shimbu- tai , Shoi Shunzo Takashima . 144 Sentai przesiadł się już wtedy na nowe Ki- 100 .

Powyższe kalkomanie dotyczą zapewne Ki- 61 Takashimy .
lodzianin

Postprzez łsobota » sobota, 11 października 2008, 09:43

hadzi napisał(a):Shinbu-tai cokolwiek to znaczy.

W skrócie, to po prostu Armijna nazwa specjalnej formacji szturmowej (czytaj samobójczej). Jeśli się nie mylę (a jeśli tak to proszę o sprostowanie bardziej obeznanych kolegów) to nazwa ta jest skrótem od Shinpū tokubetsu kōgekitai. W Marynarce z kolei stosowano bardziej nam znaną nazwę Kamikaze.
Łukasz Sobota Obrazek
łsobota

Lokalizacja: Czechowice Dziedzice / Kraków (coraz rzadziej niestety)

Postprzez hadzi » sobota, 11 października 2008, 10:44

Dzięki za dodatkowe informacje. Swoją drogą ciekawe, że ten Ki-61 przetrwał wojnę - może był uszkodzony i nie poleciał na "ostatnią misje"?
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Arkady72 » sobota, 11 października 2008, 10:55

hadzi napisał(a):Dzięki za dodatkowe informacje. Swoją drogą ciekawe, że ten Ki-61 przetrwał wojnę - może był uszkodzony i nie poleciał na "ostatnią misje"?

Raczej nie polecial a jak polecial to wrocil ;o) .
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Gujos » poniedziałek, 13 października 2008, 15:35

Gratulacje, Hien wypadł cienko, w porównaniu do drugiego "zestawu" :D
A tak na poważnie to bardzo fajny model, wypatrzyłem brak anteny, na fotce jest bardzo wyraźna.
Pozdrawiam
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez hadzi » sobota, 18 października 2008, 11:41

Antena, no właśnie jakos nie miałem pewności czy to antena samolotu czy jakieś przewody w tle, bo wydawało mi się że brak słupka antenowego to brak anteny. Chyba ją jednak przymocuję.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli