Dornier Do 335A kolory kamuflażu

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Dornier Do 335A kolory kamuflażu

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 13 października 2008, 20:53

Tak, Tamiya, strasznie sie z nim namordowałem bo przekombinowałem i nie czułem się szczęśliwy patrząc na swoje dzieło.
Mam jeszcze takich zestawów więcej w szafie więc pewnie "3" zrobię ponownie bo to superciekawy egzemplarz i więcej o nim wiem niż wtedy, gdy budowałem model. W każdym razie Xtracolory widać.

Przy okazji, Murek, jak będziesz kupował Xtracolory, do czego zachęcam, kilka uwag:

[1] To są farby starego typu olejne, czyli długo się je miesza bo się rozwarstwiają i rozcieńczać można nawet nitro (ja tak robię!)
[2] To są farby błyszczące, więc trudniejsze do nakładania. Jak dobrze rozcieńczysz, dobrze rozmieszasz i położysz "z sercem" to masz powierzchnię przepiękną, prosto pod kalkomanie.
[3] Dopóki nie zmatowisz pomalowanego tak modelu, możesz się przewrócić bo wygląda koszmarnie, kolory są nieco przekłamane bo się błyszczą. Dobry matowy werniks załatwia sprawę.
[4] Te farby śmierdzą koszmarnie i schną dobę albo i dwie. Model po malowaniu należy suszyć w jakiejś zamkniętej kuwetce czy szafce.
[5] Pakowane są w puszki takie same jak Humbrol.

Poza tym, to boskie farby do modeli samolotów. Uwielbiam je. Szkoda, że nie można ich normalnie w Polsce kupić :(
Kuba P.

Reklama

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 13 października 2008, 21:10

Obrazek

Tak na szybko, fotka z warsztatu. Proszę, jakie kozackie kolory Xtracolor produkuje. Wybrałem kilka z brzegu :)
Kuba P.

Postprzez Murek » poniedziałek, 13 października 2008, 21:37

To w takim razie gdzie je można kupić???
Murek

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 13 października 2008, 21:44

Poszukaj w Hannants. Kilka lat temu tam kupowalismy. Przy okazji, te farby mają po 5-6 a niektóre i po więcej lat i malują idealnie!
Kuba P.

Postprzez Murek » poniedziałek, 13 października 2008, 21:54

Mam Revelle, olejne oczywiście, które przysłano mi na początku lat 1990. Mało nimi malowałem, potem wyniosłem je do komórki. Chyba w tamtym roku trochę z ciekawości a trochę z żalu postanowiłem sprawdzić co z nimi. One nadają się do malowania! Nie wyschły, nic im się nie stało!
Murek

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste