Taka niemiecka figurka 1/35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące figurek - to właśnie tutaj.

Moderator: xenomorph

Taka niemiecka figurka 1/35

Postprzez Kacperek315 » sobota, 11 października 2008, 19:07

Witam moją figurką, nad którą właśnie pracuje jest żołnierz z tego zestawu:
Obrazek,
to ten stojący. Sama postać składa się z 2 części jak to ukazuje instrukcja:
Obrazek.
Moim problemem jest malowanie i dodatki do figurki (oporządzenie itp).
Narazie skleiłem postać i mapnik, który był razem z figurką był niezaciekawy, więc go odciąłem i zamieniłem na inny, który miałem w swoich zapasach, zastanawiam się jeszcze nad wymianą ładownic na inne z zestawu Dragona (jakieś tam się znajdzie). Narazie jeszcze pomalowałem spodnie na kolor firmy Model Mster o nr. 1764 (Euro Dark Green Flat) i raczej zostawie ten kolor. To są fotki z tego co narazie zrobiłem:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Proszę o wszelką pomoc i rady co moge zmienić itp.

Pozdrawiam Kacperek
Ostatnio edytowano środa, 15 października 2008, 21:07 przez Kacperek315, łącznie edytowano 1 raz
Kacperek315

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Taka niemiecka figurka 1/35

Postprzez Kacperek315 » wtorek, 14 października 2008, 11:58

Praca zatrzymała się na malowaniu górnej części garderoby tej figurki. Jakie moro powinienem wybrać, żeby wyglądało na wczesny front wschodni?
Kacperek315

Postprzez Ironkamil » środa, 15 października 2008, 20:30

Szczerze? ta figurka, nadaje się jedynie do kosza, zapytasz dlaczego? popatrz na szczegóły, na fałdy i ogólne wykonanie figurki...
Mówisz o wymianach poszczególnych komponentów, ale powiedz czy warto? Z figurkami jest tak, że źle się maluje figurki słabej jakości, aby ta figurka w miarę wyglądała musiałbyś mieć znaczne umiejętności rzeźbiarskie.
A i jeszcze ostatni gwóźdź do trumny, widzę że ufasz boxartowi w sprawach kolorystyki, wejdź na strony jakiś grup rekonstrukcyjnych, i kolorystycznie wzoruj się na strojach z epoki.

Pozdrawiam.
Obrazek
Ironkamil

Postprzez Kacperek315 » środa, 15 października 2008, 21:11

Ironkamil napisał(a):Szczerze? ta figurka, nadaje się jedynie do kosza, zapytasz dlaczego? popatrz na szczegóły, na fałdy i ogólne wykonanie figurki...

Wg mnie figurka nie jest taka zła.
Ironkamil napisał(a):Mówisz o wymianach poszczególnych komponentów, ale powiedz czy warto?

A dlaczego nie? Mam tego niemieckiego oporządzenia dość dużo i tylko mi się przewala w półce.
Ironkamil napisał(a):Z figurkami jest tak, że źle się maluje figurki słabej jakości,

Dotychczas malowanie idzie mi dość dobrze, nie mam większych problemów.
Ironkamil napisał(a):aby ta figurka w miarę wyglądała musiałbyś mieć znaczne umiejętności rzeźbiarskie.

No takowych nie posiadam.
Ironkamil napisał(a):A i jeszcze ostatni gwóźdź do trumny, widzę że ufasz boxartowi w sprawach kolorystyki, wejdź na strony jakiś grup rekonstrukcyjnych, i kolorystycznie wzoruj się na strojach z epoki.

Skorzystam z rady.

Dziękuję Kacperek
Kacperek315

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 15 października 2008, 21:25

Kacperek315 napisał(a):Wg mnie figurka nie jest taka zła.

na twoim miejscu nie pisał bym takich rzeczy publicznie, bo nie świadczy to dobrze ani o twojej wiedzy modelarskiej, ani o warsztacie. o guście nie wspomnę..

figurka istotnie nadaje się jedynie do wyrzucenia, bo praca nad nią to strata czasu i farby. a oprzędzając twoje ewentualne stwierdzenie, ze 'dla treningu ją zrobisz', to powiem ci, że równie dobrze możesz dla treningu pomalować zabawkę z kinder niespodzianki albo kubek po jogurcie..
Ironkamil napisał(a):wejdź na strony jakiś grup rekonstrukcyjnych, i kolorystycznie wzoruj się na strojach z epoki.

nie wiem czy to taki szczęśliwy pomysł. witryn i publikacji traktujących o kolorystyce niemieckich uniformów nie brakuje, nawet takich opierających się na materiałach archiwalnych a nie na mniej lub bardziej wiarygodnych produkcjach dla grup rekonstrukcyjnych
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kacperek315 » środa, 15 października 2008, 21:40

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):figurka istotnie nadaje sie jedynie do wyrzucenia, bo praca nad nia to strata czasu i farby.

Czy ja powiedziałem, że moja wiedza modelarska jest tak duża? Mam parę zestawów Dragona i wiem, że figurki z tej właśnie firmy są dużo lepsze niż figurki Italki.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):ani o warsztacie.

No o warsztacie to i ja nie chcę wspominać.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):o guście nie wspomne..

Robię ją z nudów, bo dawno nie pracowałem nad żadną figurką, a tych zestawów Dragona nie chcę ruszać.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):figurka istotnie nadaje sie jedynie do wyrzucenia, bo praca nad nia to strata czasu i farby.

Czasu mam dużo, a farby tylko mi wysychają od braku ich ruszania.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):a uprzedzajac twoje ewntualne stwierdzenie, ze 'dla treningu ją zrobisz', to powiem ci, że rówie dobrze możesz dla treningu pomalować zabawke z kinder niespodzianki albo kubek po jogurcie..

Już powiedziałem dlaczego ją robię, ale chcę zrobić ją dość dobrze. Już malowałem zabawki z Kinder Niespodzianki, ale po jakimś czasie zorientowałem się, że one już są pomalowane, to zaprzestałem tych prac. Jogurtów nie jadam, to i kubka po nim mieć nie mogę, to raczej te ćwiczenia odpadają.
Kacperek315

Postprzez PiterATS » środa, 15 października 2008, 21:42

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):nie wiem czy to taki szczęśliwy pomysł. witryn i publikacji traktujących o kolorystyce niemieckich uniformów nie brakuje, nawet takich opierających się na materiałach archiwalnych a nie na mniej lub bardziej wiarygodnych produkcjach dla grup rekonstrukcyjnych

Grupy rekonstrukcyjne bardzo często wykorzystują oryginały, lub zamienniki bardzo dobrej jakości. Problem pozostaje tylko w tym, czy jest to przez nie przestrzegane i nie dochodzi do sytuacji, kiedy ktoś, przebrany za żołnierza WH biega, dajmy na to, z manierką LWP, stylizowaną na niemiecką. A takie sytuacje raczej się nie zdarzają. Wiesz mi, wiem coś o tym i sam posiadam trochę oryginalnego sprzętu WH. Jeśli już chodzi o strony o oporządzeniu i mundurach, to polecam tą:

http://www.militaria.neostrada.pl/main.htm

Dawno nie aktualizowana, ale przygotowana jest bardzo profesjonalnie. A to, co na niej jest pozwala na oprawne wykonanie figurki.
PiterATS

Postprzez Kacperek315 » środa, 15 października 2008, 21:47

PiterATS napisał(a):to polecam tą:

Wielkie dzięki, fajna stronka.
Kacperek315

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 15 października 2008, 22:10

PiterATS napisał(a):lub zamienniki bardzo dobrej jakości

sturm-a na przykład.. idealne. wiele zalezy od tego, o jakich GRH mówimy i z akiego kraju. w polsce, w temacie umundurowanie rzeczony sturm jest wyznaczniekiem jakości- tyle, ze w kontekście szwedzkich bluz czy absurdalnie drogich szmat z hero collection. o przebierańcach w enerdowskich czy czeskich łachch i fantach nie wspominajac..
pomiaj już fakt, że u rekonstruktorów, szczególnie w polsce, panuje tendencja, ze im wiecej gadżetów, błyskotek itp tym lepiej- mają tego wicej niz elitarne jednostki na paradzie.
podsumowujac- odsyłanie do grup rekonstrukcyjnych jest dość ryzykowne, szcególnie że witryn prezentujących oryginalne umundurowanie i wyposażenie jest pełno. wystarczy chwile poguglać
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kacperek315 » środa, 15 października 2008, 22:17

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):podsumowujac- odsyłanie do grup rekonstrukcyjnych jest dość ryzykowne,

Jednak ja to zrobię. Przynajmniej fotki są w kolorze. ;o)
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):figurka istotnie nadaje się jedynie do wyrzucenia,

Jeżeli jest tak słaba, to dlaczego malowanie ma być idealne?
Kacperek315

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 15 października 2008, 22:30

Kacperek315 napisał(a): Przynajmniej fotki są w kolorze

koronny argument.. a skad pewność, że kolory są zbliżone do właściwych?
Kacperek315 napisał(a):Jeżeli jest tak słaba, to dlaczego malowanie ma być idealne?

to to pomaluj w purpurowo-żóte plamy, bo czemu nie? wierność historyczna malowania będzie adekwatna wtedy, do jakości figurki
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kacperek315 » środa, 15 października 2008, 22:33

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):koronny argument. a skad pewnośc, ze kolory są zbliżone do właściwych?

Raczej są lepsze niż fotki czarno białe.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):to to pomaluj w purpurowo zóte plamy, bo czemu nie?

Dobry pomysł, ale niestety nie posiadam takowych farb, szczególnie purpurowego.
Kacperek315

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 15 października 2008, 22:46

Kacperek315 napisał(a):Raczej są lepsze niż fotki czarno białe.

a szukałes?
bo zdaje się, że nie..

http://images.google.com/images?q=Erbsenmuster&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi
na przykład..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kacperek315 » środa, 15 października 2008, 22:48

No przecież o tym mówiłem, że lepsze są kolorowe, a w linku prawie same kolorowe występują.
Szukałem i to dużo, ale w moim pytaniu co do umundurowania chodziło o co innego, a nie o masę fotek. Teraz to już się w ogóle nie zdecyduję.
Kacperek315

Postprzez Krzysztofoslaw » środa, 15 października 2008, 23:48

Kacperek315 napisał(a):Już malowałem zabawki z Kinder Niespodzianki, ale po jakimś czasie zorientowałem się, że one już są pomalowane, to zaprzestałem tych prac.

Gratuluję bystrości...

Nie rozumiem tylko, po co ta dyskusja. Figurka jest do kosza. Masz Dragona, maluj Dragona. Jeżeli chcesz, by Twoje dzieła były spartolone to po co szukasz rady?
Krzysztofoslaw

Następna strona

Powrót do Figurki - warsztat