I-16 typ 24 Eduard 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

I-16 typ 24 Eduard 1/48

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 16 października 2008, 21:15

Witam.
Po długiej przerwie od modelarstwa postanowiłem rozruszać nieco paluchy :P Z nadzieją, że uda mi się ukończyć parę tygodni temu rozpocząłem budowę I-16 w malowaniu Borysa Safonowa. Jako że jestem niereformowalny postanowiłem pozostawić na prawej burcie napis "Śmierć faszystom" :mrgreen: Robiony ot tak dla odmiany dla prezentowanego przez Jarka Latarskiego modelu
Model prosto z pudła z wykorzystaniem załączonych trawionek. Własny udział ograniczyłem jedynie do poprawienia podłogi kokpitu i przesunięciu osprzętu na burtach plus kilka kabelków. Fotek na tym etapie niestety nie robiłem :(
Malowanie tym razem robione bez "łoszowania" powierzchni płatowca. Tym razem chciałem przećwiczyć na modelu cieniowanie i filtry. Z jakim skutkiem...oceńcie sami :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze parę poprawek malarskich i zacznę najmniej wdzięczny etap w tym modelu - podwozie. Rur wydechowych brak gdyż są jeszcze w trakcie nawiercania.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Reklama

Re: I-16 typ 24 Eduard 1/48

Postprzez Stratocaster » piątek, 17 października 2008, 07:13

Darek, mam prośbę. Napisz jak robiłeś te filtry, o których wspominasz. Ogólnie też opis kolejność tych przybrudzeń. Z góry dzięki.

Model świetny! Uciekłeś od zabawkowego charakteru Iszaka. Troszkę bym przybrudził "śmierć faszystom" - tak samo jak zrobiłeś to przy "Stalinie".
Stratocaster

Postprzez PrzemoL » piątek, 17 października 2008, 08:39

Piękne cieniowanie! Ja jestem na tak!
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 17 października 2008, 08:50

Darku jak zwykle w Twoim wydaniu świetne malowanie. Niestety gdzieniegdzie widać film wokół kalkomanii.
Podczepiam się pod prośbę Tomka na temat filtrów.
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Bercik » piątek, 17 października 2008, 16:19

Przed statecznikiem pionowym jest duży zaciek od filtra(?). Poza tym poezja!
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 17 października 2008, 17:55

Jak zwykle "niby tak dla rozruszania palców" a efekt powodujący wytrzeszcz oczu i porost kłaczywia. Pięknota.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Murek » piątek, 17 października 2008, 18:25

Suupeeer!
Murek

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 17 października 2008, 22:54

Dzięki za przychylne przyjęcie.
Stratocaster napisał(a):Darek, mam prośbę. Napisz jak robiłeś te filtry, o których wspominasz. Ogólnie też opis kolejność tych przybrudzeń

Proszę bardzo Tomku/Danielu. Filtry tym razem robiłem z olejnych farb artystycznych (umbra, siena) rozcieńczonych benzyną do zapalniczek.
A moja recepta:
etap 1 - podstawowe barwy kamuflażu
etap 2 - następnie preszejding: góra ciemnozielona; dół szaroniebieska
etap 3 - ponownie podstawowe barwy kamuflażu tym razem bardziej rozcieńczone aniżeli w etapie 1 kładzione kilkoma cienkimi warstwami
etap 5 - cieniowanie rozjaśnionymi barwami kamuflażu podstawowego gdzie popadnie;) panele i pokrycie płócienne.
etap 6 - ponownie malowanie mocno rozcieńczonymi farbami podstawowymi a w zasadzie to przybrudzonym rozcieńczalnikiem (mniej więcej w stosunku 10/90)
Etap 7 - pokrycie dla zabezpieczenia całego modelu sidoluksem 3-4 warstwy (ja rozcieńczam sido wodą i kładę pędzlem)
etap 8 - położenie kalkomanii
etap 9 - kolejna warstwa sido
etap 10 - położenie filtra (kolor wedle uznania), który po podeschnięciu ścierałem (szmatkami, patyczkami higienicznymi i tym co miałem pod ręką) w kierunku opływu powietrza
etap 11 - zabezpieczenie całości warstwą lakieru satynowego
etap 12 - powtórka etapu 10 tyle, że z zastosowaniem jaśniejszego filtru
etap 13 - ponownie lakier tym razem matowy.I tu uwaga: jeśli okaże się, że cały efekt cieniowania zaniknął na etapie 7 i 9 poprawiam go teraz ale już w umiarkowany sposób
etap 14 - "postszejding" kolory wedle uznania (np. Smoke - Vallejo) i/lub suche pastele
etap 15 - na zakończenie lakier satynowy

To chyba wszystko. Powyższej recepty nie trzymam się zbyt sztywno i w zależności od efektów kolejnych etapów modyfikuję ją

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Niestety gdzieniegdzie widać film wokół kalkomanii.

Też mnie to boli. chyba przelecę kalki sido i przeszlifuję je. Choć pierwsze podejście ze szlifowaniem skończyło się uszkodzeniem prawoburtowej gwiazdy:(

Bercik napisał(a):Przed statecznikiem pionowym jest duży zaciek od filtra(?).

Ten "mikołaj" powstał od Micro Sol-a:( Po polakierowaniu kalki na kadłubie zaczęły srebrzyć i trzeba było to jakoś poprawić. Na szczęście zaciek łatwo można usunąć ale to następnie dopiero po przeszlifowaniu kalkomanii papierem ściernym.

P.S.Trzymajcie za mnie kciuki bym go w ogóle skończył :lol:

Pisownia
xenomorph

to przez zmęczenie materiału - poprawione
Darek
Ostatnio edytowano sobota, 18 października 2008, 14:24 przez Darek Trzeciak, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 18 października 2008, 08:14

Darek Trzeciak napisał(a):etap 10 - położenie filtra (kolor wedle uznania), który po podeschnięciu ścierałem (szmatkami, patyczkami higienicznymi i tym co miałem pod ręką) w kierunku opływu powietrza

Oświeć mnie jeszcze co nazywasz filtrem? Lakier bezbarwny z kilkoma kroplami farby?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Stratocaster » sobota, 18 października 2008, 08:19

Czyli, że lecisz patentami pożyczonymi z pancerki? Trzeba będzie przećwiczyć. No, co sobie otworzę ten wątek, to się nie mogę napatrzeć na tego I-16...

Trzymam kciuki i od dziś masz u mnie ksywę "Mistrzu" :)
Stratocaster

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 18 października 2008, 14:54

Jacek Bzunek napisał(a):
Darek Trzeciak napisał(a):etap 10 - położenie filtra (kolor wedle uznania), który po podeschnięciu ścierałem (szmatkami, patyczkami higienicznymi i tym co miałem pod ręką) w kierunku opływu powietrza

Oświeć mnie jeszcze co nazywasz filtrem? Lakier bezbarwny z kilkoma kroplami farby?

No nie. Wspomnianego przez Ciebie lakieru bezbarwnego z kroplą farby stosuję czasem do wykonania umiarkowanego postshadingu. Natomiast filtr w tym przypadku robiłem z olejnej farby (Talens) rozcieńczoną benzyną do zapalniczek (Ronsonol).

Stratocaster napisał(a):Czyli, że lecisz patentami pożyczonymi z pancerki?

Nie inaczej :mrgreen:
Stratocaster napisał(a):Trzymam kciuki i od dziś masz u mnie ksywę "Mistrzu" :)

:oops: :oops: :oops:
Toś mi teraz Tomku pojechał po rajtuzach :lol: To raczej ja u Ciebie i jeszcze wielu innych kolegów powinienem brać lekcje z modelarstwa :)
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 7 listopada 2008, 08:12

Trochę to trwało :( ale wreszcie "Osiołek" dostał golenie i wydechy (made in home)

Obrazek

kalki w miare moich możliwości zeszlifowane

Obrazek

Coraz bliżej końca :)

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Darek
Darek Trzeciak

Powrót do Lotnictwo - warsztat