Wildcat F4-F4 Tamiya pytanie

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Wildcat F4-F4 Tamiya pytanie

Postprzez hurri » piątek, 17 października 2008, 08:49

Cześć.
W modelu 1/48 Tamiya model Wilcata ma na spodzie kałuba 3 światła /pozycyjne/? na planach ,które posiadam -AJ press- ich nie ma.
Czy mam je zaszpachlować.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Darek
Darek
hurri

Reklama

Re: Wildcat F4-F4 Tamiya pytanie

Postprzez Gienek » piątek, 17 października 2008, 17:17

Nie znam modelu Tamiya ale z Twojego pytania wynika, że coś im sie pomyliło z Hellcatem ;o)
Wildcaty nie miały takich świateł więc szpachluj.
Gienek

Postprzez Aleksander » piątek, 17 października 2008, 21:57

Za bardzo bym się z tym szpachlowaniem nie spieszył. Przejrzałem dostępne na mojej półce publikacje - mam trzy - wspomniany już AJ-Press Nr 20, Squadron/signal Walkaround Nr 4 i Kagero. W żadnym z w/wym źródeł nie znalazłem świateł pozycyjnych na spodzie kadłuba, ale w Kagero, w części pt "Grumman F4F in detail", na końcu, nad pierwszą sylwetką barwną jest zdjęcie w prawym górnym rogu pokazujące rząd okrągłych wzierników (?), świateł (?) położonych centralnie wzdłuż kadłuba, w liczbie trzech - fakt, że na żadnych planach tego nie ma, ale na zdjęciu jest. Może to współczesna przeróbka, może ten typ "tak miał" - coś w każdym razie widać. Na jednym z nielicznych dostępnych "odwróconych" (do góry kołami) zdjęć w tymże Kagero (str. 59 na dole) nic wzdłuż kadłuba nie widać - ale fakt też, że jest to Martlet Mk. I.
Chyba trzeba dalej pogrzebać w zdjęciach.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Gienek » piątek, 17 października 2008, 23:00

To co masz w Kagero to restaurowany. Fabrycznie Wildcat nie miał tych świateł. Wprowadzano je w FM-2.
Ja tam poszpachlowałbym i nie wracał do tematu :P
Gienek

Postprzez hurri » sobota, 18 października 2008, 19:08

Dziękuję.
Będę szpachlował, zresztą przy obróbce dolnej powierzchni kadłuba już jedno zniknęło.
Darek
Darek
hurri

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste