Plamy na P-38

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Plamy na P-38

Postprzez greatgonzo » niedziela, 19 października 2008, 01:38

Beautiful Lass cpt. Johna G. O'Neilla posiada na okapotowaniu przedziału uzbrojenia charakterystyczne, ciemne plamy obramowujące jaśniejsze linie. Te wyglądają jak reszta OD. Strzałki pokazują te ciemne 'ramki'. Ma ktoś pomysł co to jest?
Obrazek

Mnie przyszło jedynie do głowy, że są to przetłuszczenia wyeksponowane przez zdjęcie, a jasne pasy są śladem po taśmach uszczelniających (chociaż nie mam pojęcia po co by je tam przyklejano). I żyłbym sobie z tym, gdyby nie nie to, że 'ślady po taśmie' wcale nie trzymają się linii podziału blach.
Podobne cóś jest na 79 Bonga. Tylko występuje jako rozjaśnienie:
Obrazek
Zdjęcia z '49th FG' S&S

Właśnie uświadomiłem sobie, że chyba nikt poza mną nie robi tu P-38. JAK TO :evil: ?!
greatgonzo

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Plamy na P-38

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 19 października 2008, 08:18

greatgonzo napisał(a):Beautiful Lass cpt. Johna G. O'Neilla posiada na okapotowaniu przedziału uzbrojenia charakterystyczne, ciemne plamy obramowujące jaśniejsze linie. Te wyglądają jak reszta OD. Strzałki pokazują te ciemne 'ramki'. Ma ktoś pomysł co to jest?

Ślady po taśmach mocujących do ziemi, pokładu, lawety itp

greatgonzo napisał(a):Właśnie uświadomiłem sobie, że chyba nikt poza mną nie robi tu P-38. JAK TO :evil: ?!

Pewnie wszyscy czekają na Tamiyę ;o)
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez greatgonzo » niedziela, 19 października 2008, 11:17

Jasne pasy układają się w literę Y. Dostrzegam też coś jakby w poziomie. Czy istniała specjalna uprząż dedykowana P-38?
Tak czy inaczej mnie chodzi bardziej o te ciemne ślady.
greatgonzo

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 19 października 2008, 11:20

Ewentualnie naklejona taśma i wylewający się spod niej klej. Jakby się dobrze przyjrzeć coś jakby Y sprawia wrażenie wypukłego.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez greatgonzo » niedziela, 19 października 2008, 11:32

Ale po co taśma pod literami B i L? Po co w ogóle tutaj taśma? I klej wylewający się pod górę? I czym ten klej nakładali, ławkowcem?
greatgonzo

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 20 października 2008, 09:27

A jak te samoloty transportowano z USA na teren gdzie walczyły?

Na niemieckich samolotach zdobytych w 1945 i transportowanych do USA drogą morską widać podobne ślady pochodzące od taśmy którą uszczelniano szwy poszycia lub mocowano miejscami coś (folię?). Jest to niemalże reguła. Ślady także miejscami nie pokrywają się z krawędziami paneli blach.

Obrazek
Obrazek

niestety nie mam teraz możliwości zeskanować zdjęć Fw 190 D-9 na którym zjawisko widać o wiele wyraźniej.

Może to jakiś amerykański sposób zabezpieczania konstrukcji właśnie podczas transportu morskiego?

Właśnie uświadomiłem sobie, że chyba nikt poza mną nie robi tu P-38. JAK TO :evil: ?!

Ja bardzo lubię P-38, może kiedyś sobie kupię Hasegawę... :)
Narazie dłubię F4U-1A a w najbliższych planach P-40 N :D
Kuba P.

Postprzez Gienek » poniedziałek, 20 października 2008, 11:17

Też mi się tak zawsze wydawało, że to ślady potransportowe (zabezpieczenie). OD to wredna farba, szorstka i podatna na słono wilgotne powietrze oraz utleniająca się pod wpływem światła. Mam sporo fotek Lightningów z tymi pasami wzdłuż linii podziałowych i tylko na OD.
Gienek

Postprzez Gujos » poniedziałek, 20 października 2008, 12:42

greatgonzo napisał(a):

Właściwie to ja mam rozgrzebanego P-38 Trumpetera - zacząłem ze cztery lata temu. Co jakiś czas zaglądam z podnieceniem do pudełka i po chwili odpadam porażony ilością koniecznych poprawek.
A w temacie tych dziwnych lini, znalazłem fajne fotki w Monografii AJ Pressu, roczłonkowanych P-38 trasportowanych w Angli droga kołową (prawdopodobnie po wyładunku z Liberty). Niestety nie mam teraz dostepu do skanera.
Pozdrawiam
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez fragles » poniedziałek, 20 października 2008, 13:58

Tak jak Koledzy piszą, te ślady wyglądają na transportowe. Sposób zabezpieczania samolotów do transportu można pooglądać na fotkach tu:
http://warbirdinformationexchange.org/p ... &start=315
P-38 na zdjęciach 31 i następnych po 58, na stronie 22.
Uprzedzam, mnóstwo wciągających zdjęć! :)
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 20 października 2008, 14:32

Obrazek

identycznie wyglądały zabezpieczone niemieckie samoloty pozyskane w ramach operacji LUSTY transportowane na pokładzie HMS Reaper.

ObrazekObrazek
Kuba P.

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 20 października 2008, 15:09

greatgonzo napisał(a):Właśnie uświadomiłem sobie, że chyba nikt poza mną nie robi tu P-38. JAK TO?!

Gujos napisał(a):Właściwie to ja mam rozgrzebanego P-38 Trumpetera - zacząłem ze cztery lata temu. Co jakiś czas zaglądam z podnieceniem do pudełka i po chwili odpadam porażony ilością koniecznych poprawek.

Ha! Przed trzema laty rozgrzebalem P-38 Hasegawy i rowniez zniecheca mnie ilosc koniecznych do poprawienia drobiazgow.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Gienek » poniedziałek, 20 października 2008, 15:18

fragles napisał(a):Uprzedzam, mnóstwo wciągających zdjęć! :)

Za późno. Dzisiaj z pracy zawodowej już nic nie będzie ;o)
Gienek

Postprzez greatgonzo » wtorek, 21 października 2008, 01:35

Kupuję te taśmy do transportu, chociaż nadal nie rozumiem po co kleić taśmę przez środek pokrywy przedziału uzbrojenia.
No i nadal nie wiadomo co to są te ciemne plamy wzdłuż śladów po taśmach. A o nie przecież głównie chodzi.
Zdjęcia od fraglesa faktycznie wciągające.

Kuba, no co ty? Dłubiesz F4U i nic nie pokazujesz :twisted: ? Żeby to jeszcze jakiś nijaki taki ale to przecież Corsair Corsairów - 1A!
greatgonzo

Postprzez Kuba P. » wtorek, 21 października 2008, 09:52

greatgonzo napisał(a):Kupuję te taśmy do transportu, chociaż nadal nie rozumiem po co kleić taśmę przez środek pokrywy przedziału uzbrojenia.

Na myśl przychodzi mi jedynie mocowanie jakichś kawałków folii, owijanie samolotu "w kokon" itp?

Zdjęcia od fraglesa faktycznie wciągające.

Zdjęcia rewelacyjne! Mnie również na dłuższą chwilę wciągnęły!

Kuba, no co ty? Dłubiesz F4U i nic nie pokazujesz :twisted: ? Żeby to jeszcze jakiś nijaki taki ale to przecież Corsair Corsairów - 1A!

O tak, to Corsair najładniejszy. Jeszcze mi się strasznie podoba ten potwór z 24 cylindrowym silnikiem.
A zdjęcia wrzucę jak coś ciekawego będzie do pokazania. Pomontowane elemenciki, pomalowany kokpit, pocieniane skrzydła pod wnęki podwozia itp. nikogo specjalnie nie wzruszą.
Aktualnie bawię się z silnikiem Quickboosta! No ale to temat na inny raz, sorrki za OT.
Kuba P.

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 21 października 2008, 09:58

mr.jaro napisał(a):rowniez zniecheca mnie ilosc koniecznych do poprawienia drobiazgow

ty o drobiazgach myslisz, a tam główne elementy konstrukcyjne do siebie nie pasują
Kamil Feliks Sztarbała

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste